Bukarestin pride ilman välikohtauksia - puuttuuko vastustajilta puhti?

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 1

Lisäys maanantailta 25.5.

Bukarestin Pridellä oli diplomaatteja enemmänkin. Mukana kulkivat lähes käsi kädessä Hollannin Jaap L. Werner ja Ruotsin Mats Aberg sekä Englannin ja Tsekin diplomaatit. Paikalliset poliitikot karttoivat pride-paraatia totaalisesti.


Pride-paraati sujui ilman välikohtauksia

Romania on ollut pride-paraateille vaikea paikka. Viime vuonna videokuvissa nähtiin, miten pride-marssijat etenivät poliisin autokolonnan keskellä. Tänä vuonna pride-marssin osanottajia oli useita satoja. Marssi alki lauantaina 23.5.2009 klo 17 ja eteni ilman välikohtauksia. Reitti alkoi Unirii-aukiolta ja eteni perustuslain aukiolle. Lyhennetyllä reitillä ei enää ollut "vaarallisia paikkoja" kuten edellisinä vuosina. Lyhyen reitin vuoksi marssi kesti vain runsaan tunnin.


Lähetystöt tukivat pride-marssia

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hollannin suurlähettiläs ja hänen vaimonsa ja lapsensa ennakkotietojen mukaan osallistuivat pride-paraatiin. Samoin Englannin suurlähettiläs oli mukana ja kolme EU-parlamentin jäsentä.

Poliisi oli varautunut yhteenottoihin. Noin 700 santarmia ja 200 poliisia osallistui turvaoperaatioon.

Vastamielenosoituksia Bukarestissa

Perjantaina oli ensimmäinen pride-paraatia vastustava kulkue Bukarestissa. Siihen otti osaa noin 300-400 henkeä. Väki kuljetti mukanaan pyäinkuvia, ja joukossa oli monia ortodoksisia pappeja. Tunnuksena oli ”Kulkue normaaliuden puolesta”. Plakaateissa oli mm. tekstejä: ”Romania ei ole Sodoma” ja ”Näpit irti lapsistamme”.

Kulkueen järjesti Romanian ortodoksinen foorum -niminen järjestö. Sen puheenjohtaja kertoi, että ei olla homoja vastaan vaan heidän propagandaansa vastaan, jossa normaaliuden sijalle yritetään hyväskyä homoseksuaalisuus. Romanian ortodoksinen kirkko on aikaisemmin tukenut homojen vastaisia mielenosoituksia, mutta nyt se ei enää antanut siunaustaan tämän päivän kulkueelle. Ortodoksisesta kirkosta sanottiin, että tietyt järjestöt vain hakevat mainosta omille kampanjoilleen.

Useita kymmeniä ihmisiä oli mukana Uuden Oikeiston marssilla lauantaina 23.5. iltapäivällä. Se oli vastalause pride-marssille. Uusi Oikeisto käyttää vihreitä lippuja. Julisteissa kerrottiin, että ”Uusi oikeisto homoseksuaalisuutta vastaan ja normaaliuden puolesta”. Marssilla vastustetaan myös sitä, että EU:n vaatimuksesta aborttilainsäädäntöä muutettaisiin. Perustuslakiin vaaditaan muutosta, jonka mukaan avioliitto on miehen ja naisen liitto. Homojen marssia pidetään siveettömänä.

Pohdintaa ja kuva-aineistoa

Herää kysymys: Alkaako pride-paraatien vastustus hiipua? Latvia meni hyvin. Nyt Bukarestissa meni hyvin. Bukarestin vastamielenosoituksissa ei ollut väentungosta. Viime vuonna Budapestissa poliisi määrätietoisesti esti väkivaltaisuudet marssijoita kohtaan. Poliisi oli asettunut tulilinjalle ja otti vastaan hyökkääjien iskut.

Jälleen on löytynyt kuva-aineistoa näistä marsseista. Nimim. Frankieboy on etsiskellyt, ja löysi tällaisia.
On myös yksi kuvagalleria
http://www.hotnews.ro/galerie?galleryId=5736144

gayparaatista videota
Normaaliuden paraati
Video normaaliuden marssista

1 kommenttia

Ja Bukarestin pride-paraatista lisää...

Antena 3
23.5.2009
http://www.antena3.ro/stiri/romania/show-in-aer-liber-vremea-si-protestele-la-extreme-noua-dreapta-versus-comunitatea-gay-pe-ploaie-si-pe-soare_72172.html

Televiziunea Romana
23.5.2009
http://www.tvr.ro/index.php?play=63146

Englannin ja Hollannin suurlähettiläät haastattelussa.

Hot News
23.5.2009
http://www.hotnews.ro/stiri-5737338-video-patru-ambasadori-doi-europarlamentari-straini-lesbiene-travestiti-homosexuali-manifestat-pentru-diversitate-toleranta.htm

Hot News:in toisessa videopätkässä haastattelussa ovat brittiläinen europarlamentaarikko ja Hollannin suurlähettiläs, Iso-Britannian suurlähettiläs pitää puheen (romaniaksi).
-----------------