Kalifornian korkeimman oikeuden odotetaan antavan pian päätöksen PROPOSITION 8:sta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti
  • 1

22.5.2009
Kuten Frankieboy tuossa kommentissaan mainitsee, ensi viikon tiistaina tiedämme, voivatko lesbot ja homot mennä avioon Kalifornian lain mukaan, vai onko avioliitto tarkoitettu siellä vain miehen ja naisen väliseksi viralliseksi liitoksi. Saamme myös tietää, millainen kohtalo on noin 18 000:lla viime vuonna solmitulla homoavioliitolla.

Viime syksyn äänestyksen jälkeen homoyhteisössä käytiin kitkerää keskustelua siitä, hoidettiinko vaalityö lepsusti. Jos oikeus nyt ensi viikolla ilmoittaisi äänestyksen tuloksen olevan laillinen ja pahimmassa tapauksessa mitätöisi jo solmitut avioliitot, parku olisi mahtava. Pidemmällä aikavälillä kirvelevä tappio toimisi homoyhteisöä yhdistävänä tekijänä.

Jos oikeus kumoaisi äänestyksen tuloksen, parku olisi mahtava mormonikirkossa, katolisten ja äärioikeiston joukoissa, jotka tukivat mittavilla rahasummilla homoavioliittojen torjumista Kaliforniassa. Kiinnostavaa on edelleen, että verkkokeskusteluissa väitetään edelleen tiukasti, ettei mormonikirkolla ole mitään homoja vastaan. Kirkko haluaa vain suojella miehen ja naisen välistä avioliittoa.

20.5.2009
Kalifornian viime syksyisessä kansanäänestyksessä nk. PROPOSITION 8:lla kumottiin oikeus samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisiin avioliittoihin. Oikeus liittoihin ehti olla voimassa vasta muutaman kuukauden. Huomattava määrä pareja avioitui tuona aikana.

Asiasta valitettiin oikeuteen. Liittovaltion korkein oikeus on asiaa käsitellyt. Samalla ratkeaa jo solmittujen avioliittojen laillisuus. Tuloksen julkistamisen odotetaan herättävän mittavasti tunteita, oli päätös kumpaan suuntaan tahansa. Poliisi varautuu etukäteen hallitsemaan mielenilmauksia kaupungilla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Oikeuden päätöksen julkistamisen ajankohtaa arvaillaan. Korkeimmalla oikeudella on päätöksensä takarajana 3. kesäkuuta.

1 kommenttia

Kalifornian korkein oikeus julkistaa päätöksensä homoavioliittokiellon (Proposition 8) laillisuudesta tiistaina 26.5.2009 klo. 10.00 paikallista aikaa, 20.00 Suomen aikaa.

California Supreme Court

http://www.courtinfo.ca.gov/courts/supreme/#forthcoming

http://www.courtinfo.ca.gov/courts/supreme/SF052609.PDF

Day Of Decision - May 26, 2009 - http://www.dayofdecision.com/
- mielenosoituksia tai juhlimista Kaliforniassa ja mualla USA:ssa.

Equality California http://www.eqca.org/

National Center for Lesbian Rights http://www.nclrights.org/site/PageServer

---------------