Spiegel: Venäjän radikaalit kiihottavat homoja vastaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

"Kunnon ihmiset" vastustavat homoja

Pushkin-aukiolla on tusinan verran ihmisiä, jotka käyttäytyvät kuin keräisivät rahaa uhatuille eläinlajeille. Siinä on miehiä ja naisia, iät 30-50 vuotta. Venäläistä keskiluokkaa. Mutta he saarnaavat vihaa kaikkea erilaista vasaan. Julisteessa on teksti: "Moskova ei ole Sodoma". He keräävät nimiä epäsikiöiden paraatia vastaan.

Tempauksella vastustetaan Moskovan Gay Prideä. Lentolehtisissä on räikeästi pukeutuneiden transihmisten kuvia ja rinnalla kuvia Beslanin koulukaappauksesta. Yksi näistä aktivisteista sanoo, etät homoseksuaalisuus on samaa kuin terrorismi. Joukko kutsuu itseään oikeinuskovien rintamaksi. Ohikulkijoille kerrotaan, että gayparaati on provokaatio hallitusta vastaan ja homouden mainostamista. Monet allekirjoittavat vetoomuksen.

Homonäkökulmaa

Toisella puolen katua tilannetta katsoo homoaktivisti Nikolaj Aleksejev. Lähemmäs hän ei uskalla. Hänet tunnistettaisiin. Vuodesta 2006 alkaen joka vuosi on yritetty rauhanomaista gayparaatia. Joka kerta Moskovan pormestari Lushkov on kieltänyt kokoontumisen. Siitä huolimatta on kokoonnuttu ja on saatu niskaan ääriuskovaisten ja skinheadien joukko. Poliisi on katsellut siuvstalta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Väkivalta ja syrjintä kuuluvat Venäjän arkeen. Huligaanit hyökkäilevät gayklubeihin. Tunnettuja homoja ei päästetä erilaisiin tilaisuuksiin eikä edes vaaliuurnille. Viime vuoden gayparaatin osanottajat tunnistettiin ja he saivat työpaikoistaan kenkää ilman perusteluja. Lokakuussa 2008 viranomaiset sabotoivat Pietarissa gay-kulttuurifestivaalia. Alkajaistilaisuuteen tunkeutui miliisi ja palokunta. Paikka suljettiin paloturvallisuuteen vedoten.

Teoriassa perustuslaki suojaa syrjinnältä. Teoreettisessti Venäjä kuuluu Euroopanneuvostoon. Teoriassa kokoontumis- ja puhevapaus on olemassa. Mutta homojen vastustajat saavat vapaasti kokoontua. Heillä on sananvapaus.

Nyt ollaan kokoontumassa Moskovassa gaytapahtumaan samana päivänä kuin Eurovisio juhlii laulukilpailuaan. Uskottiin, että saataisiin mielenosoituslupa. Sitä ei tullut. Kaupunginhallinto sanoi vain, että sellaista paraatia ei ole koskaan ollut eikä tule olemaan. Homoaktivisti Aleksejev sanoo, että hän uskoi Venäjän hallitusta hieman viisaammaksi. Poliisin hyökkäys homojen kimppuun ei anna hyvää kuvaa Moskovasta.


Homoaktivisti Nikolaj Aleksejev

Homoaktivisti Nikolai Aleksejev on 31-vuotias. Hänellä on puku päällä ja kainalossa asiakirjasalkku. Hän on kuin kuka tahansa liiemies, mutta hän on toiminut opintojen jälkeen pääasiassa omien oikeuksiensa puolustamiseksi. Aleksejev halusi tehdä lopputyönsä Moskovan valtiollisessa yliopistossa aiheesta: Homojen oikeudellinen tilanne Itä-Euroopassa. Aihe kiellettiin ja oikeus piti kiellon voimassa. Vuodesta 2005 alkaen Aleksejev on ylläpitänyt internetportaalia GayRussia.

Aleksejev ihailee, miten vapaasti homot elävät Länsi-Euroopassa suurkaupungeissa. Viime syyskuussa hän meni naimisiin Genevessä pitkäaikaisen kumppaninsa kanssa. Nyt asutaan puoliksi Venäjällä, puoliksi Sveitsissä. Hän ei aio kokonaan jättää Moskovaa. Siellä on ystävät ja perhe.

Levadan mielipidemittaukset osoittavat, että 80% venäläisistä pitää homoseksuaalisuutta epämoraalisena. Moskovalainen radioasema tuli samaan tulokseen pari päivää sitten. Puhelinkontaktiohjelmassa ihmiset vastustivat Moskovan Gayprideä. "Menkööt Amsterdamiin".

Kirkko


Myös kirkko julistaa homojen haureellisuutta. Homoseksuaalisuuden rangaistavuus poistui 1993, mutta vielä 2002 joukko parlamentaarikkoja halusi kiellon takaisin lakiin. Venäjän ortodoksinen kirkko on ollut mukana aktiivisesti vastustamassa homoja. Kirkonpalvelijat torjuvat ajatuksen väkivallasta homoja vastaan. Esim. metropoliitta Kyril on sanonut näin alkuvuodesta Spiegelin haastattelussa. Mutta gayparaati on siveettömyyden julkista esittelyä kirkonmiehen mielestä.

Moskovassa ei halutakaan mitään räiskyvää paraatia, sellaista, joita nähdään Länsi-Eurooapssa, vaan mielenosoituksella halutaan kansalaisoikeuksia. Aleksejev sanoo, että sitten kun gaypride muttuu Moskovassa riemunkirjavaksi paraatiksi, silloin se ei enää näitä aktivisteja kiinnosta.

Spiegelin artikkeli kokonaan
Kuvasarja Moskovasta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!