USA:ssa vanhat konstit käyttöön taistelussa homoavioliittoja vastaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Amerikkalaiset konservatiivit ja ääriuskovaiset ovat kokeneet viime aikoina merkittäviä tappioita homoavioliittojen suhteen. Nyt he ovat palkanneet uhkean Neiti Kalifornian, Carrie Prejeanin, esitaistelijakseen homoavioliittosodassa. Hänen taustaryhmissään on vuolaasti kiitelty missin rohkeutta julkisesti ilmaista [raamatullinen] totuus (!). Missikisoissa häneltä kysyttiin suhtautumista homoavioliittoihin. Hän kertoi vastustavansa niitä, saaden katsojilta sekä paheksuntaa, että suosionosoituksia. Hänet oli jo nimetty ehdokkaaksi kilpailemaan Neiti Amerikka -tittelistä. Nyt hän toteaa menettäneensä mahdollisuutensa Neiti Amerikka -kruunuun lausumansa vuoksi.

Prejan on esiintynyt uhkeissa mallikuvissa niin vähissä tekstiileissä, että mielikuvitukselle ei juurikaan jäänyt tilaa. Yleisen pilkan kohteeksi ensimmäisen mainosvideonsa vuoksi joutunut National Organization for Marriage - NOM on käyttänyt häntä uusissa mainoksissaan. Siitä on seurannut, että useat yritykset, joiden mainoksissa hän on esiintynyt, ovat kiusaantuneet tilanteesta ja ilmaisseet etteivät jaa Neiti Kalifornian mielipiteitä.

Nyt näyttää siltä, että konservatiivit ovat ottaneet epätoivoisina ikivanhat keinot käyttöönsä. Seitsemänkymmentäluvulla Anita Bryant, joskus Neiti Oklahoma ja appelsiinijuomien mainosmannekiini, ryhtyi keulahahmoksi ja kiihkeäksi homojen oikeuksien vastustajaksi Miamin alueella. Hän sai taistelunsa aikana huomattavaa mediajulkisuutta. Yksi hänen kuuluisimmista lausahduksistaan oli: "Jos homoille suodaan oikeuksia, seuraavaksi meidän on annettava oikeuksia prostituoiduille ja ihmisille, jotka nukkuvat bernhardilaskoiran kanssa ja kynsien pureksijoille". Miestenlehti Playboy teki tuolloin hänestä laajan henkilöhaastattelun. Se oli todella paljastava. Bryant oli liikkeellä varsin vähäisin eväin, joihin kuuluivat lähinnä innokkaasti selattu Raamattu. Tuon ajan yhteiskunnallisista kysymyksistä hänellä ei ollut kovin kummoista ymmärrystä.

Muistelen konservatiivien onnistuneen kampanjallaan torjumaan tuolloin homojen oikeuksia. Tätä seikkaa en ole uudelleen tarkistanut. Bryan tahraantui itse pahasti kampanjansa vuoksi. Aviomieskin sai kyllikseen ja otti eron. Appelsiiniyhtiö lopetti mainossopimuksen Bryantin kanssa. Usean vuosikymmenen etäisyydeltä katsottuna mielestäni konservatiivit saivat runsaasti kielteistä mainetta Miamin kampanjallaan. Homoliikkeelle samainen kampanja oli selvä yhdistävä ja vahvistava tekijä. Kunnollinen ja näkyvä vihollinen tiivistää rivit.

Lähteenä käytetty mm. Reutersin uutista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Juttu sen kun lämpenee ja vaatteet vähenevät

Neiti Kalifornian menneisyydestä on nyt kaivettu valokuvia, joissa hän esiintyy aikaisempaakin vähäisempiin tekstiileihin pukeutuneena. Hänestä on löytynyt alkkarimainoskuvia.

Että juttu menisi vieläkin rumemmaksi, neidin perheessä homoutta on käytetty lyömäaseena vanhempien pitkässä ja rumassa avioeroprosessissa.

NOM:in mainos alkuperäisenä
NOM:in julkaisema mainosvideo on saanut jälleen pilailijat liikkeelle
EDGE-verkkolehden pitkä kirjoitus viime aikojen ja menneisyyden tapahtumista

1 kommenttia

NOM:in mainos on poistettu YouTubesta seuraavalla selvennyksellä: "This video is no longer available due to a copyright claim by Miss Universe."