USA: historiallinen adoptiopäätös

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 7

Floridan osavaltiossa tuomari on hyväksynyt homoparin adoption. "Ei ole mitään järjellistä syytä kieltää heiltä adoptio", sanoi tuomari Cindy Lederman Miamissa. Tieto on peräsisin Sun Sentinelistä.

(n-tv)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

7 kommenttia

Oikeuden päätöksessä sanotaan, että miehet saavat adoptoida kaksi poikaa. Veljekset, 4- ja 8-vuotias ovat jo neljä vuotta olleet miesten luona. He ovat kasvatusvanhempia. Tuomari sanoi, että se on hyvä perhe. Lapsilla on oikeus vakaaseen elämään. Tässä tuomari asettui vuodesta 1977 lähtien voimassa ollutta homojen adoptiokieltoa vastaan. Tämä kielto rikkoo perustuslakia, sanoi tuomari.

Nyt on tehty oikeushistoriaa. Asia menee osavaltion korkeimpaan oikeuteen. Jos korkein oikeus hyväksyy tuomion, avautuu homoseksuaalisille pareille adoptio-oikeus. Nykyisin heidät hyväksytään kasvatusvanhemmiksi.
Kyseessä ei ehkä ole historiallinen päätös sikäli, että kaikissa muissa Yhdysvaltain osavaltioissa homomiehet ovat voineet jo aikaisemminkin adoptoida; vain Floridassa se on ollut lailla kiellettyä.

Päätös kuitenkin kertoo kahdesta asiasta. Yhdysvalloissa näyttää vallitsevan selvä trendi, jossa tuomioistuimet laajentavat homojen ja muiden vähemmistöjen oikeuksia, vaikka lainsäätäjät tai äänestäjien enemmistö (cf. California) vastustavat. Tämä kehitys ehkä alkoi Korkeimman oikeuden Lawrence vs. Texas ratkaisusta, missä konservatiiviset tuomarit kumosivat sodomiapykälät perustuslain vastaisina.

Toiseksi Atlantin kahtapuolta näyttää vallitsevan outo epätasapaino. Euroopassa homojen parisuhteet on melko laajalti hyväksytty, mutta lapsien saantia, hedelmöityshoidoin tai adoption kautta, halutaan rajoittaa. Yhdysvalloissa taas homot ovat jo vuosia voineet adoptoida ja toimia sijaisvanhempina.