Ihmisoikeuksien julistus 60 vuotta – Vatikaani vastustaa täsmennyksiä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Tällä viikolla juhlitaan YK:n ihmisoikeusjulistuksen 60-vuotispäivää. Alkuviikosta Vatikaanin edustaja aiheutti NewYorkissa hämminkiä torjumalla Ranskan ehdotuksen täsmentää julistusta. Ranskan mukaan homot ja lesbot pitäisi mainita nimeltä, ja homoseksuaalisuuden rangaistavuus tulisi poistaa kaikkialla maailmassa.

Mm. saksalaineen kansanedustaja Volker Beck ilmaisee ärtymyksensä. Pyhä istuin asettaa homojen ihmisoikeudet kyseenalaisiksi. Vatikaanissa ajatellaan ilmeisesti niin, että pikkuisen pitää ja saa syrjiä. Beckin mukaan Vatikaanin on syytä selvittää suhteensa homoseksuaalisten ihmisten ihmisoikeuksiin.

Taustaa:

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

YK:n yleiskokous hyväksyi ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 10.12.1948. Yksikään YK:n silloisista 58 jäsenvaltiosta ei äänestänyt julistusta vastaan, joskin kahdeksan maata pidättäytyi kokonaan äänestämästä.

julistuksen teksti
http://www.unhchr.ch/udhr/lang/fin.htm

1 kommenttia

Ihmisoikeuksien julistus täyttää tänään 60 vuotta. Julistus on tullut suomalaisille tunnetuksi mm. M.A.Nummisen säveltämästä ja Päivi Paunun esittämästä laulusta, jossa käydään läpi joitakin ihmisoikeusjulistuksen pykäliä.

Ihmisoikeuksien julistus on edelleen "kovaa kamaa". HLBTI-väestö joutuu jatkuvasti puolustamaan oikeuksiaan, koska vastustajat väittävät, että homojen ja lesbojen oikeudet eivät ole ihmisoikeuksia.

*****

Ranneliikkeen ääniarkistossa tutkija Kati Mustola kertoo mm. ihmisoikeuksien julistuksesta. Puheenvuoro on nauhoitettu TransHelsinki 2008 -tapahtumassa. Sen voi kuunnella tästä: (Päivi Paunun biisi on jouduttu poistamaan luennosta tekijänoikeussyistä)
http://kimmoliisa.net/arkisto?lista;a(23)