Varsovassa myrskyisä pride

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren

Kiellosta huolimatta Varsovan lauantaiseen prideparaatiin osallistui lähes 3000 ihmistä. Kaupungin konservatiivinen pormestari Lech Kaczynskis perusteli kieltoaan mm. huolella vastamielenosoittajien aiheuttamasta levottomuudesta. Lisäksi hän on sanonut, että virallisen pride-tapahtuman salliminen edistäisi "homoseksuaalista elämäntapaa".

Helsinki-komitean ja Amnesty Internationalin suunnilta kieltoa arvosteltiin demokratian vastaiseksi. Kaczynskis kielsi paraatin myös viime vuonna. Kaczynskis kielsi paraatin myös viime vuonna.

Saksan vihreiden puheenjohtaja Claudia Roth ja Puolan liberaali varapääministeri Izabela Jaruga-Nowacka johtivat kulkuetta. Poliisi joutui pitämään paraativäkeä ja noin 300 vastamielenosoittajaa erossa toisistaan. Oikeistoaktivistit mm. heittelivät kananmunia ja rakensivat barrikadeja kulkuereitille. Ainakin kolme ihmistä loukkaantui (joista yksi poliisi) vastamielenosoittajien hyökättyä paraativäen kimppuun. Noin 10 ihmistä pidätettiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Puolan johtava päivälehti Gazeta Wyborcza julkaisi lauantaina mielipidetiedustelun tuloksen, jonka mukaan 55 prosenttia puolalaisista tuki pormestarin kieltoa ja 34 prosenttia vastusti sitä. Puola on syvästi katolinen maa, ja konservatiiviset asenteet ovat voimakkaat. Puolassa homot yhdistetään usein myös pedofiiliaan. Puolan syksyisissä presidentinvaaleissa Laki ja Oikeudenmukaisuus -puolueeseen kuuluva Lech Kaczynski on johtava ehdokas. Hänen teemana televisiomainonnassa on "valtion tukea puolalaisille perheille, eikä provosoiville homoparaateille".

Lähde & lisätietoa:
- qx.se
- qx.se
- rfsl.se
- bbc.co.uk

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!