Transgender Day of Rememberance

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 8

Tänään vietetään yhdeksättä transgenderpäivää, jolla muistetaan niitä, jotka ovat kuolleet transgender-ominaisuutensa vuoksi. Surmaajat ovat toimineet vihan tai ennakkoluulojensa vallassa. Vuonna 1998 surmattiin Rita Hester, ja hänen muistokseen järjestetyn muistojuhlan yhteydessä 1999 päätettiin tästä muistopäivästä.
http://www.gender.org/remember/day/

Transgender-päivää vietetään ensi kertaa myös Ruotsissa. Sergelin torilla sytytetään kynttilät klo 15. QX:n sivulla on kuva transgenderPride-lipusta. Päivän vietto jatkuu perjantiana klo 17.45 Medborgarplatsilla.
http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=5639

8 kommenttia

Suomessa sitä on yritetty kuin Euroviisuissa voittamista, mutta tietääkseni kukaan ei ole joutunut vihamurhan kohteeksi. Epäilyjä kyllä on.
Mutta ehkä jo ensi vuonna saadaan musitopäivä meillekin, vaikkei uhreja olisikaan. Tuli vain mieleen, että aikoinaan murhattiin "mummo". Kai hänetkin voi laskea trans-ihmisten joukkoon.
==========

Transgender Europe perustettiin vajaa vuosi sitten. Kattojärjestö on joutunut rakentamaan organisaatiotaan, mutta jo nyt on poliittistakin toimintaa. Järjestön puheenjohtaja Justus Eisfeldt kertoi transgender-radiossa sunnuntaina, että heinäkuussa tavattiin Brysselissä Europarlamentin jäseniä ja siellä puhuttiin siitä, että Europarlamentissa aiotaan käynnistää tutkimus transgender-ihmisistä Euroopassa.

Euroopassa voi ajan merkkinä huomata, että esim. Englannissa, Hollannissa, Saksassa ja Skandinaviassa transgender-toiminta on samassa poliittista muotoa. Aluksi haluttiin luoda mahdollisuuksia toistensa tapaamiseen, mutta nyt on kehittynyt tietoisuutta, jonka kautta pystytään ajamaan omia oikeuksia. Vuonna 2005 kokoontui Wienissä ensimmäinen Transgender-neuvosto (Transgender Council) ja seuraavan kokoontumisen piti olla Torinossa marraskuulla, mutta se on jouduttu siirtämään kevääseen järjestelyongelmien vuoksi. On monia poliittisia ihmisoikeuskysymyksiä joita voidaan yhdessä ajaa, mm. avioeropakko, sterilisointiasia, väkivalta ja syrjintä, sairausvakuutuksen suhtautuminen (monissa maissa ei tulla vastaan).

Suomesta Trasek kuuluu Transgender Europe -kattojärjestöön. Kattojärejstön kotisivu:
http://tgeu.net/