Paavi loukkaa, paavia ei saa loukata

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Puolitoista vuotta sitten Münchenin CSD-paraatissa oli mukana mallinukke, joka oli puettu paaviksi ja jolla oli mm. kondomeja sormissa. Nukke istui vedettävässä "paavi-mobiilissa". Poliisi keskeytti paavi-mobiilin liikkeellelähdön. Nyt idean isä, homoravintola Deutsche Eichen omistaja Dietmar Holzapfel haluaa oikeuden käsittelyyn poliisin toimet. Poliisi ilmoitti aikoinaan, että vieraan maan päämiestä ei saa loukata.

Holzapfelin mielestä poliisi rajoitti mielipiteenvapautta. Häntä itseään häiritsee paavin homovihamielisyys ja sen vuoksi hän haluaa ilmaista mielipiteensä. Hän on kerännyt 80 sivua paavin homovihamielisiä lausahduksia. Paavi on mm. sanonut, että homot ovat "vaikeasti eksyneitä", eikä homoutta sen takia voi hyväksyä. Holzapfelin mielestä paavi puhuu sellaista, joka loukkaa homojen kunniaa. Sen takia hänellä on oikeus vastaiskuun taiteellisin ja satiirisin keinoin.

=====

Ihan tulee mieleen mannerheim-kiista Suomessa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Pääsiäinen on tulossa. Münchenissä on edelleen voimassa tiukka ilonpitokielto pitkänä perjantaina ja pääsiäisenä. Vain taivaalliset ilot ovat sallittuja.

=====

Vuosi sitten Münchenin henkisen vapauden seura yritti järjestää pitkänäperjantaina tilaisuuden: "Pakanailoa helvetintuskien tilalle". Arkkihiippakunta piti sitä kehotuksena naimajuhliin, ja näin saatiin juhlakielto. Yhdistys valitti, ja asia oli oikeudessa keskiviikkona. Yhdistys puolusti kokoontumisoikeutta niin, että kyseessä oli "poliittinen" tilaisuus, ei huvit. Ja sitä paitsi huvikieltokaan ei sovi enää 21. vuosisadalle. Oikeuskäsittelyn päätteeksi ilmoitettiin, että yhdistys saa maksettavakseen kaikki oikeudenkäyntikulut, mutta päätös ilmoitetaan seuraavana päivän. Asiasta voi kannella ylempään oikeusistuimeen.

=====

Entä miten kävi paavimobiilille? Oikeudenistunnossa oltiin niin neuvottomia, että tuomari jopa pyysi osapuolia vetämään tapauksen pois ja keskustelemaan keskenään asia loppuun. Asia kuitenkin käsiteltiin, ja se oli niin vaikea, että istunto tuon tuostakin keskeytettiin miettimistä varten. Oli pakko tutkia lakikirjaa perusteellisesti.

Sitten ilmoitettiin oikeuden kanta: Poliisi ei toiminut lainvastaisesti. Poliisi joutui suojaamaan turvallisuutta ja järjestystä eikä tilanteessa menty ylilyönteihin. Poliisi joutui tekemään erilaisia tulkintoja tilanteessa ja poliisilla on oikeus tulkita. Paaville olisi riittänyt pienempikin määrä kasvovoiteita ja rekvisiittaa mielenosoituksen läpiviemiseksi. Nyt nukke häiritsi muiden ihmisten uskonnollisuutta ja loukkasi nukkena esitettyä henkilöä. Eikä ilmeisesti tarkoitus ollut ilmaista poliittista näkemystä vaan loukata paavia. Sitä paitsi mielipiteenvapautta ei loukattu paljonkaan, koska rekvisiitan poistamisen jälkeen paavi-mobiili pääsi liikkeelle.

=====

Tämä oli silminnäkijän kuvaus oikeudenkäynnistä. Tulee mieleen oikeudenkäynnit Moskovan gayaktivisteja vastaan.