Zimbabwen tilanne

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Zimbabvessa on tänään vaalit. Maa on ollut ongelmallinen paikka homoille. Vuonna 2006 rikoslaki muutetiin niin, että sodomia tarkoittaa mitä tahansa miesten välistä kontaktia, jota pidetään epämoraalisena. Homo-, bi- ja transihmisten hyväksyntä on hyvin huonoa. Presidentti Mugabe on monesti esittänyt homoista rajuja ja alentavia lausuntoja.

Maassa toimii Gays and Lesbians Association of Zimbabwe (GALZ). Järjestö on ollut mukana kirjamessuilla vuodesta 2003 alkaen, mutta vuonna 2005 heitä uhattiin ja he joutuivat poistumaan välttääkseen väkivaltaa. Poliisi ei tehnyt siinä tilanteessa mitään. Media on hallituksen hallussa, ja mielenosoituslupia on vaikea saada. Poliisi antaa vain osittain suojaa. Kerrotaan myös tilanteista, joissa poliisi on pahoinpidellyt hlbti-ihmisiä.

Tämän päivän vaaleissa valitaan presidentti ja parlamentti. Yksi pommi on räjähtänyt ja yhden ehdokkaan kotiin on tehty isku. Muuten vaalit ovat menneet hyvin. Opposition johtajana on Morgan Tsvangirai, joka edustaa Demokraattinen muutos -puoluetta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Maa nousi tietoisuuteen 1990-luvulla, kun kaikki valkoiset maanomistajat ajettiin pois, ja seurauksena oli taloudellinen kriisi. Vaaleissa on 5,9 miljoonaa äänioikeutettua. Mugabe on jo 84-vuotias. Perjantain mielipidekyselyssä hänelle on kuitenkin tulossa 56% äänistä, oppositiomies saa vain 26%.

Vaaleissa valitaan 210 jäsentä parlamenttiin ja 60 jäsentä senaattiin. Länsimaisia tarkkailijoita ei ole päästetty maahan, mutta lähimaista on tarkkailijoita tullut. Vaalin tulos saadaan aikaisintaan maanantai-iltana.

1 kommenttia

Zimbabven tialnne on vaikea. Presidentinvaaleissa opposition ehdokas on kertonut luopuvansa, ja Mugaben kannattajat riehuvat pääkaupungin kaduilla. Lähipäivinä varmaan kuullaan myös HLBTI-uutisia.