Anglikaaninen kirkko pitää tiukkaa linjaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 6

Anglikaaninen kirkko on pitänyt kuusipäiväisen kokouksen Daressalamissa Tansaniassa. Siellä päätettiin, että enää ei tule homopiispoja eikä homopareille anneta siunausta. USAn episkopaalikirkko, joka sytytti riidan nimeämällä homon piispaksi, joutuu selvittämään kantaansa syyskuun loppuun mennessä. Muussa tapauksessa episkopaalien asema anglikaanisessa kirkossa on uhattuna, sanottiin maanantai-illan tiedonannossa.

Canterburyn arkkipiispa sanoi kokouksen jälkeen, että vielä ei saatu ongelmia pois.

The Times –lehti on kertonut, että nyt yritetään jälleen yhdistää anglikaanit ja katoliset. Englannin kirkko erosi Roomasta vuonna 1534. Silloin riidan syynä olivat kuninkaan avioiittoasiat. Teologiassa ollaan kuitenkin läheisiä.

6 kommenttia

Anglikaanisen kirkon johtajien kokouksessa Daressalamissa vaadittiin Amerikan episkopaalikirkolta täyskäännöstä suhteessaan homoseksuaalisuuteen. Kuusipäiväisen kokouksen päätteeksi annettiin tuo edellä mainittu julkilausuma. Kirkon hajoamista yritetään estää. BBC raportoi, että USAn episkopaalisen kirkon suhteet muuhun anglikaaniseen kirkkoon ovat varsin mutkikkaat, kun Robinson nimettiin ensimmäiseksi homopiispaksi.

Englantilainen media pitää tilannetta yhä kärjistyneempänä. Puheet ovat koventuneet. Canterburyn arkkipiispa ja koko anglikaanisen kirkon pää Rowan Williams on tinkimättömämpi kuin koskaan ennen.

USAn ja Kanadan kirkot erotettiin 2005 anglikaanien keskusneuvostosta liberaalien näkemystensä takia, ja sen vuoksi niitä ei voi enää pitää täysivaltaisina anglikaanisen kirkon jäseninä. Monet amerikkalaiset seurakunnat ovat eronneet episkopaalisesta kirkosta ja liittyneet suoraan anglikaaniseen kirkkoon nigerialaisen arkkipiispan Peter Akinolan alaisuuteen.
Monet liberaalit episkopaalikirkon edustajat USAssa ovat sanoneet, että myönteistä suhtautumista homoihin ei muuteta vaikka anglikaanikirkko onkin vaatinut pesäeroa homoista syyskuuhun mennessä. Edessä voi olla anglikaanikirkon hajoaminen. Amerikassa osa seurakunnista on jo eronnut episkopaaleista ja heitä johtaa nigerialainen piispa.

USAn episkopaalikirkkoon kuuluu 2,3 miljoonaa jäsentä. Keskiviikkona johtava piispa Katharine Jefferts Schori sanoi, että anglikaanien vaatimuksia käsitellään maaliskuun kokouksessa. Newyorkilainen piispa Mark Sisk sanoi New York Timesille, että homoihin ei oteta etäisyyttä,vaikka kirkko jakautuisi.