Lyhentääkö homous elämää?

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 7

Ensi vuoden alussa julkaistaan American Journal of Public Health -lehdessä Tanskassa tehty tutkimus, joka käsittelee homomiesten kuolleisuutta. Nettisivulla crosswalk.com on joitain ennakkotietoja tutkimuksesta. Tutkijat tohtori Morton Frisch ja Henrik Brønnum-Hansen tutkivat naimissa olevien homomiesten kuolleisuutta Tanskassa. Haluttiin verrata kuolleisuutta heteroavioliitossa olevien kuolleisuuteen.

Tutkijat suhtautuvat hyvin epäillen vuoden 2007 tutkimukseen, jossa Paul ja Kirk Cameron havaitsivat, että homot kuolevat 20 vuotta nuorempina kuin heterot (elämäntapansa takia?). Frisch sanoo tutkimusta pseudotieteelliseksi.

Frisch ja Brønnum-Hansen huomasivat, että niiden homomiesten kuolleisuus, jotka menivät avioliiittoon heti sen instituution tultua voimaan Tanskassa, oli suurempi kuin keskimääräisen väestön kuolleisuus. Tämä liittynee siihen, että näillä ihmisllä on paljon esim. HIViä, joten he halusivat avioliitolla varmistaa perintö- ja muut asiat.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mutta niiden hmomiesten kuolleisuus, jotka menivät vuoden 1996 jälkeen rekisteröityyn parisuhteeseen, on suunnilleen sama kuin heteromiehillä. Tämä saattaa olla yhteydessä siihen, että HIVin hoito on parantunut.

(Tämä yhteenveto on gayboy-sivustolta. En ole tarkistanut, miten asia on kerrottu crosswalk.com-sivustolla. Tämä on jotenkin sekava yhteenveto. Ehkä joku ehtisi tutustua tähän lähteeseen
http://www.crosswalk.com/blogs/EWThrockmorton/11595737/

7 kommenttia

Ei lyhennä.

Homous itsessään ei lyhennä kenenkään elämää. Sen sijaan riskikäyttäytyminen, päihteiden käyttö, tartuntataudit ja vaikkapa pahoinpidellyksi joutuminen saattavat lyhentää. Pitkään jatkunut stressi on myös hyvin salakavala tappaja, ja pidän hyvin todennäköisenä, että ainakin tähän päivään asti - miksei yhä edelleenkin - homomiehiin kohdistuu huomattavasti enemmän stressiä aiheuttavia paineita kuin heteromiehiin. Homomiehet eivät myöskään samalla tavalla saa ympäröivistä yhteisöistä tukea ja kannustusta kuin heteromiehet, mikä on hyvin tärkeä suojaava tekijä stressistä puhuttaessa.EDIT: Piti vielä mainita, että onhan sekin jo kaukan ollut tiedossa, että homot kärsivät esimerkiksi masennuksesta muuta väestöä enemmän. Nuorten miesten itsemurhistakin muistaakseni kolmannes juontuu seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Vihamielinen ja torjuva, tukea antamaton yhteiskunta sairastuttaa.
Ilopilleri kirjoitti: "Vihamielinen ja torjuva, tukea antamaton yhteiskunta sairastuttaa."

Tuossa menit asian ytimeen! Nämä meille niin "rakkaat", asioita ymmärtämättömät uskonveljet ja sisaret ovat vielä vain pahentamassa tilannetta.