Kosovon homot ja lesbot huomioidaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 8

Perustuslakiin tulossa syrjintäsuoja


Kosovoon ollaan rakentamassa perustuslakia, joka on saanut roomalaiskatoliset järjestöt takajaloilleen. Homoille ja lesboille ollaan EU-mallin mukaan antamassa syrjintäsuoja. Perustuslakisuunnitelmassa on pykälä, joka suojelisi kansalaisia syrjinnältä seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Avioliittoa ei määritellä tiukasti heteroseksuaaliseksi. Perustuslaista voi lukea, että se on luotu eurooppalaisen oikeusistuimen ihmisoikeuspäätösten mukaiseksi.

Roomalaiskatolinen perhejärjestö on jo moittinut perustuslakisuunnitelmaa. Heidän mukaansa uusi perustuslaki muuttaisi perinteistä islamilaista tai kristillis-ortodoksista yhteiskuntaa. Se ei antaisi turvaa syntymättömille (aborttioikeus) ja antaisi erityisoikeuksia homoille ja lesboille (syrjintäsuoja).

ILGA Europe muistutti joulukuussa 2007, että Kosovossa on rajoitettu homojen ja lesbojen kokoontumisoikeutta, ja että on tärkeää nostaa näiden ryhmien oikeudet selkeästi julkisuuteen, jotta voitaisiin vaikuttaa vallitseviin ennakkoluuloihin.

http://www.ggg.at/index.php?id=62&tx_ttnews%5Btt_news%5D=528&tx_ttnews%5BbackPid%5D=56&cHash=bc08af7a80

8 kommenttia

Mielenkiintoista, että juuri katoliset ovat innokkaasti puuttuneet tähän ihmisoikeuskysymykseen, ottaen huomioon että Kosovon noin kaksimiljoonaisesta väestöstä vain pari-kolme prosenttia on roomalaiskatolisia (albaaneja; vuoden 2005 tietojen mukaan).

Ylivoimainen enemmistö kosovolaisista tunnustaa Islamin uskoa, mutta uskonnon harjoittaminen on tiettävästi varsin maltillista eikä juuri näy yhteiskunnallisessa elämässä. Maan serbialaisväestö taas on lähinnä ortodokseja. Ilmeisesti katoliset, Vatikaanin masinoimina, edustavat sitä tiukkapipoisinta väestönosaa, joka haluaa nostaa tämän asian kiistanaiheeksi vaikka todellisiakin ongelmia varmasti löytyisi yllin kyllin.
Kosovolaisaktiivi pakeni USAhan


Korab Zuka (23) pakeni viime vuonna Kosovosta, kun islamilainen ryhmä uhkasi tappaa hänet homouden vuoksi. Hän oli mukana homojen oikeuksia ajavassa ryhmässä. Hänelle myönnettiin turvapaikka helmikuun 29. päivänä. Hän on syntyperältään albaani, ja edellisen kerran hän joutui pakenemaan vuonna 199, kun Milocevicin joukot aloittivat puhdistusoperaatioonsa. Silloin Zuka sai suojaa 13-vuotiaana perheensä kanssa kanadalaiselta pakolaisleiriltä.

Vuonna 2005 hän oli perustamassa Center for Social Emancipation -järjestöä, joka pyrki auttamaan Kosovon homoja. Keskus mm. keräsi informaatiota, jotta homot olisivat paremmin selvillä tilanteesta. Ryhmässä oli n. 200 ihmistä, kaikki peitenimillä. Keskus piti yllä nettisivuja, joista sai tietoa ja jossa yritettiin hälventää homoihin kohdistuvia ennakkoluuloja. Zuka vuokrasi järjestölle tilat omalla nimellään. Iltaisin oli kokoontumisia. Kun paljastui että siellä kokoontuu homoja, paikkaa vaihdettiin, pariinkin kertaan. Zuka oli yhteydessä myös Kosovon poliisin johtoon. Syntyi työryhmä, jolla yritettiin vähentää homoihin kohdistuvaa väkivaltaa. Zuka kuitenkin heitettiin pois työryhmästä, koska hän vuoti lehdistölle poliisin harjoittamasta lisäväkivallasta. Monet poliisit suhtautuivat homoihin hyvin aggressiivisesti. Tv-esiintymisen jälkeen hän joutui pakenemaan. Vaikka hänen kasvojaan ei näytetty tv:ssä, joku kuitenkin tunnisti. Hänen autoaan vandalisoitiin ja henkeä uhattiin. Poliisi totesi siinä tilanteessa lakonisesti: Jos joku haluaa tappaa sinut, niin he tappavat, emme voi mitään.

Sen jälkeen islamilainen ryhmä varoitti häntä ja hänen perhettään pommista, jos hän ei muuta maasta. Nyt hän asuu Washingtonissa. Kosovossa homokeskuksen toiminta on lamaantunut, kun hän lähti.

Michael Luongo, "Gay Travels in the Muslim World"-kirjan tekijä, sanoo, että syynä ei ole islam, vaan pitkä sosialismin aika. Sen takia siellä ollaan kehityksestä jäljessä muuhun Eurooppaan verrattuna. Ei se ole välttämättä islam, joka on syypää. Mutta nyt siellä tiedetään että pääsyä EU:hun ei ole, ellei homojen asemaa paranneta.

USAn hallituksen raportti ihmisoikeusrikkomuksista kertoo, että vaikka syrjintä seksuaalisen suuntautumisen takia on kielletty, yleinen ilmapiiri on vihamielinen. Lehdistö julkaisee homoista ilkeämielisiä kirjoituksia, joissa homot leimataan sairaiksi ja vaaraksi lapsille.

Zuka pelkää, että homojen tilanne pahenee nyt, kun paikallinen hallinto siirtyy vähitellen kosovolaisille. Ennen paikallisviranomaiset olivat lännestä.

Kuva:
http://www.washblade.com/2008/3-28/news/localnews/12291.cfm