Kosovon homot ja lesbot huomioidaan (juttukommentit)

  • 1 / 8
  • Public eye
  • 25.2.2008 21:10
Mielenkiintoista, että juuri katoliset ovat innokkaasti puuttuneet tähän ihmisoikeuskysymykseen, ottaen huomioon että Kosovon noin kaksimiljoonaisesta väestöstä vain pari-kolme prosenttia on roomalaiskatolisia (albaaneja; vuoden 2005 tietojen mukaan).

Ylivoimainen enemmistö kosovolaisista tunnustaa Islamin uskoa, mutta uskonnon harjoittaminen on tiettävästi varsin maltillista eikä juuri näy yhteiskunnallisessa elämässä. Maan serbialaisväestö taas on lähinnä ortodokseja. Ilmeisesti katoliset, Vatikaanin masinoimina, edustavat sitä tiukkapipoisinta väestönosaa, joka haluaa nostaa tämän asian kiistanaiheeksi vaikka todellisiakin ongelmia varmasti löytyisi yllin kyllin.
  • 2 / 8
  • vaeltaja2006
  • 29.3.2008 17:16
Kosovolaisaktiivi pakeni USAhan


Korab Zuka (23) pakeni viime vuonna Kosovosta, kun islamilainen ryhmä uhkasi tappaa hänet homouden vuoksi. Hän oli mukana homojen oikeuksia ajavassa ryhmässä. Hänelle myönnettiin turvapaikka helmikuun 29. päivänä. Hän on syntyperältään albaani, ja edellisen kerran hän joutui pakenemaan vuonna 199, kun Milocevicin joukot aloittivat puhdistusoperaatioonsa. Silloin Zuka sai suojaa 13-vuotiaana perheensä kanssa kanadalaiselta pakolaisleiriltä.

Vuonna 2005 hän oli perustamassa Center for Social Emancipation -järjestöä, joka pyrki auttamaan Kosovon homoja. Keskus mm. keräsi informaatiota, jotta homot olisivat paremmin selvillä tilanteesta. Ryhmässä oli n. 200 ihmistä, kaikki peitenimillä. Keskus piti yllä nettisivuja, joista sai tietoa ja jossa yritettiin hälventää homoihin kohdistuvia ennakkoluuloja. Zuka vuokrasi järjestölle tilat omalla nimellään. Iltaisin oli kokoontumisia. Kun paljastui että siellä kokoontuu homoja, paikkaa vaihdettiin, pariinkin kertaan. Zuka oli yhteydessä myös Kosovon poliisin johtoon. Syntyi työryhmä, jolla yritettiin vähentää homoihin kohdistuvaa väkivaltaa. Zuka kuitenkin heitettiin pois työryhmästä, koska hän vuoti lehdistölle poliisin harjoittamasta lisäväkivallasta. Monet poliisit suhtautuivat homoihin hyvin aggressiivisesti. Tv-esiintymisen jälkeen hän joutui pakenemaan. Vaikka hänen kasvojaan ei näytetty tv:ssä, joku kuitenkin tunnisti. Hänen autoaan vandalisoitiin ja henkeä uhattiin. Poliisi totesi siinä tilanteessa lakonisesti: Jos joku haluaa tappaa sinut, niin he tappavat, emme voi mitään.

Sen jälkeen islamilainen ryhmä varoitti häntä ja hänen perhettään pommista, jos hän ei muuta maasta. Nyt hän asuu Washingtonissa. Kosovossa homokeskuksen toiminta on lamaantunut, kun hän lähti.

Michael Luongo, "Gay Travels in the Muslim World"-kirjan tekijä, sanoo, että syynä ei ole islam, vaan pitkä sosialismin aika. Sen takia siellä ollaan kehityksestä jäljessä muuhun Eurooppaan verrattuna. Ei se ole välttämättä islam, joka on syypää. Mutta nyt siellä tiedetään että pääsyä EU:hun ei ole, ellei homojen asemaa paranneta.

USAn hallituksen raportti ihmisoikeusrikkomuksista kertoo, että vaikka syrjintä seksuaalisen suuntautumisen takia on kielletty, yleinen ilmapiiri on vihamielinen. Lehdistö julkaisee homoista ilkeämielisiä kirjoituksia, joissa homot leimataan sairaiksi ja vaaraksi lapsille.

Zuka pelkää, että homojen tilanne pahenee nyt, kun paikallinen hallinto siirtyy vähitellen kosovolaisille. Ennen paikallisviranomaiset olivat lännestä.

Kuva:
http://www.washblade.com/2008/3-28/news/localnews/12291.cfm
"Michael Luongo, "Gay Travels in the Muslim World"-kirjan tekijä, sanoo, että syynä ei ole islam, vaan pitkä sosialismin aika. Sen takia siellä ollaan kehityksestä jäljessä muuhun Eurooppaan verrattuna. Ei se ole välttämättä islam, joka on syypää."

Homoilla ei ole käytännössä mitään oikeuksia yhdessäkään islamilaisessa maassa. Sosialismilla ei ole tässä tapauksessa asian kanssa mitään tekemistä.
  • 4 / 8
  • Vermillion
  • 31.3.2008 10:39
Kosovo ei olekaan Islamilainen tasavalta, kuten melkeinpä kaikki muut pääosin islamilaisten asuttamat valtiot järjestäen ovat. Islam ei siis ainakaan minun käsittääkseni säätele lakeja valtion tasolla vaan ainoastaan uskonnollisessa mielessä. Voinpa olla väärässä. Mielestäni kosovon gay-väestölle suunnittelemat oikeudet ovat tästä erosta loistava esimerkki.
  • 5 / 8
  • vaeltaja2006
  • 8.4.2008 9:03
Kosovon perustuslakiluonnos valmis


Kosovon perustuslakiluonnos valmistui eilen. Perustuslakikomissio vietti Pristinan kansalliskirjastossa juhlahetken. Perustuslain tärkeimpänä esikuvana on ollut Amerikan perustuslaki. Olennaista on, että Kosovosta on tulossa rauhanomainen, monikansallinen yhteiskunta, jossa kansalaisilla on yhtäläiset oikeudet ja käytössä on vapaa markkinatalous. Virkakielet ovat albania ja serbia.

Uuden perustuslain pitäisi tulla voimaan 15. kesäkuuta. Perustuslaissa on 40 lukua ja 140 lainkohtaa. Netissä on jokin vanha versio perustuslaista. Artiklassa 24 puhutaan tasa-arvosta lain edessä. Siinä pykälässä mainitaan seksuaalinen suuntautuminen. Jäikö kohta myös lopulliseen versioon - siitä ei vielä ole tietoa.

"No one shall be discriminated against on grounds of race, color, gender, language, religion, political or other opinion, national or social origin, relation to any community, property, economic and social condition, sexual orientation, birth, disability or other personal status."


http://64.233.183.104/search?q=cache:qucjo2YaoTkJ:www.kushtetutakosoves.info/repository/docs/DraftConstitutionEnglish.pdf+kosovo+verfassung&hl=fi&ct=clnk&cd=1
  • 6 / 8
  • vaeltaja2006
  • 10.4.2008 7:58
Kosovon perustuslaista


Uuden perustuslain mukaan Kosovo on maallinen, demokraattinen valtio. Perustuslaissa on kappale, jossa luetellaan perusoikeuksia. Kosovo on nyt yksi niistä maista, joissa homojen ja lesbojen syrjintä kielletään perustuslaissa. Artiklassa 24 sanotaan, että ketään ei saa syrjiä rodun, ihonvärin, uskonnon tai vakaumuksen, kansallisen tai sosiaalisen alkuperän, järjestöön kuulumisen, omaisuuden, taloudellisen tai sosiaalisen aseman, seksuaalisen suuntautumisen, ikäryhmän, vamman tai muun henkilökohtaisen ominaisuuden takia.

Ensimmäisenä kielsi Etelä-Afrikka perustuslaissa syrjinnän sukupuolisen suuntautumisen perusteella vuonna 1996. Sitten seurasivat Fiji, Ecuador, Portugal ja Ruotsi. Kosovossa katolinen kirkko kritisoi perustuslain syrjintäsäädöksiä. Heille perustuslaki oli liian liberaali.

Kosovon perustuslaki takaa kaikille oikeuden avioliittoon ja perheen muodostamiseen. Artiklassa 37 ei erityisesti mainita, että avioliitto olisi miehen ja naisen välinen liitto. On siis mahdollista, että siellä syntyy myös saman sukupuolen välisiä liittoja.

Artiklassa 53 korostetaan kansalaisen vapauksia ja perusoikeuksia. Niissä noudatetaan perustuslakia ja eurooppalaista lainsäädäntöä.

Joulukuussa 2007 ILGA Europe vaati homojen ja lesbojen suojelemista ennakkoluuloilta ja väkivallalta.

(Gay Russia)
  • 8 / 8
  • JesseJones
  • 14.10.2009 22:44
"Ylivoimainen enemmistö kosovolaisista tunnustaa Islamin uskoa, mutta uskonnon harjoittaminen on tiettävästi varsin maltillista eikä juuri näy yhteiskunnallisessa elämässä. "

Ramadanin aikana tuli kerran sellainen olo, että olisi ehkä ollut parempi selittää tarjoilijalle, miksi läträämme alkoholin kanssa keskellä päivää. Paikallisen standardin mukaan ihminen on humalassa juotuaan puoli pullollista olutta.

"Ilmeisesti katoliset, Vatikaanin masinoimina, edustavat sitä tiukkapipoisinta väestönosaa, joka haluaa nostaa tämän asian kiistanaiheeksi"

Käytännössä katolisia on niin vähän, että heidän kutsumisensa väestönosaksi on liioittelua. Sanoisin, että Vatikaanilla vain sattui olemaan valmis tiedotusstrategia tässä asiassa, mikä tarttui mediaan.

"vaikka todellisiakin ongelmia varmasti löytyisi yllin kyllin."

Tämä tuli mieleen monessa kohtaa, kun serbit ja albaanit väänsivät tikusta riitaa tyyliin "noi alotti". Näillä kaikilla olisi aika paljon tekemistä omien sotkujensa selvittämisessäkin.

Kosovolaiset eivät oikein ota uskontoa vakavasti, koska joku imaami tms. oli kuollut hotellissa Viagran yliannostukseen ilotyttöjen keskellä.

Vastaavasti kaikki italialaiset tietävät, että katoliset papit ovat homoja. Muualla Euroopassa niillä on kaikilla salainen nainen.