Irak rankaisee homosuhteista jatkossa jopa 15 vuoden vankeudella

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5

Irakin parlamentti hyväksyi viikonloppuna seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien elämää merkittävästi rajoittavan lain.

Asiasta uutisoi esimerkiksi Guardian ja BBC.

Samaa sukupuolta olevien välisestä intiimistä suhteesta voidaan antaa jopa 15 vuoden vankeusrangaistus. Homosuhteiden "edistäminen" voi tuoda seitsemän vuoden venkeusrangaistuksen. Miehen "tahallisen" naisellisen käyttäytymisen ja transsukupuolisuus maksimissaan voi johtaa yhdestä kolmeen vuoden mittaiseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi rangaistavaksi tulee sukupuolenkorjaushoitojen tarjoaminen ja "vaimonvaihtoon" osallistuminen.

Nyt hyväksytty lakiehdotus on muutos 1980-luvun lopulla hyväksyttyyn prostituution vastaiseen lainsäädäntöön. 

Irakissa uutta lakia perustellaan islamilaisten arvojen ylläpitämisellä sekä moraalin, perinteisen arvojärjestyksen ja lasten suojelemisella. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Länsimaat ovat kritisoineet nyt hyväksyttyjä lakimuutoksia ja varoittaneet niiden vähentävän halua investoida maahan. Irak puolestaan on viestittänyt, että kyse on maan sisäisestä asiasta, johon muiden ei tule puuttua.

Alkuperäisessä esityksessä samaa sukupuolta olevien välisiä suhteita ehdotettiin jopa kuolemalla rangaistavaksi, mutta Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden kritiikin myötä rangaistusta lievennettiin. Lakiuudistuksen käsittelyä viivästettiin pääministerin USA:n vierailun yli. 

Aiemmin samaa sukupuolta olevien väliset suhteet eivät olleet Irakissa rikosoikeudellisesti rangaistavia, vaikka yleisesti ne eivät ole olleet hyväksyttyjä. Lisäksi muita moraalilakeja on käytetty seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien rankaisemiseksi. Käytännössä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla ei ole Iraksissa minkäänlaista lain suojaa elää elämäänsä omana itsenään. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöhin kuuluvien asemaa parantavien järjestöjen toimintaan on kuulunut vähemmistöihin kuuluvien piiloutumista ja maasta pakenemisen avustamista.

5 kommenttia

"Länsimaat ovat kritisoineet nyt hyväksyttyjä lakimuutoksia ja varoittaneet niiden vähentävän halua investoida maahan." Toivottavasti tämä myös käytännössä toteutuu! Itse ainakin olen tehnyt selvän päätöksen, etten matkusta maihin, joissa homostelusta rangaistaan. Vaikka esim. Malediivit, Dubai ja Kuala Lumpur voisivat olla mielenkiintoisia kohteita, niin periaatteesta en sinne rahojani kanna.
Hyvä sivusto eri maiden tilanteeseen ennen matkojen varailua on https://www.equaldex.com/issue/homosexuality
Tuohan hirveä laki on nimenomaan Irakin vallassa olevien iranmielisten shiialaispuoluden ajama ja nyt sitten päättämå. Saddamin kaudellahan elämä oli Irakissa seksuaalivähemmistöillekin helpompaa, mutta siten kun Usa:n johtama (Bushin "ristiretkeksi" kutsuma) sotahyökkäys Irakiin nosti hetikohta 2003:n jälkeen iranmieliset shiialaispuolueet valtaan, näihin päiviin saakka, alkoivat vainot kärjistyä.
Jenkkievankelikaalisten Afrikan maissa (etenkin Nigeria, Uganda, Etiopia) ja muuallakin agitoimat äärimmäistuomiolait ovat tietenkin olleet Iranin ja nyt sitten Irakinkin vallanpitäjien mieleen. (raamatussahan on suorasanainen tappokäsky ja Paavalin vihapuheet; koraanissa sitten viitataan raamatun Sodomaan ja leimataan "kevytkenkäisiksi", mutta kuolemantuomiotakaan siellä ei ole).

Lähi-idässähän muuten sitten esim. (sunnalainen) Jordania dekriminalisoi seksuaalivähemmistöjen vastaiset tuomiot jo 1951, eli jo jopa 30 vuotta ennen Suomea (1971) ja paljon ennen Israelia (1988).

Saa nähdä, miten Irakiin palanneiden tai palautettujen, Suomesta turhaan lähivuosina turvapaikkaa hakeneiden irakilaisten seksuaalivähemmistöihmisten käy nyt. Tosin heistä moni ei varmasti jäänyt Irakiin. Ja meillähän on useita irakilaisiakin oikeasti seksuaalivähemmistöihmisiä sinnitellyt paperittomina, kun Migri ja oikeudet heitä tylyttivät samoilla copy-paste päätösteksteillä, ymmärtämättä heidän kulttuuritaustastaan heidän ilmaisukykyjään asioista. Seta-kouluttajat taisivat tannoin käydä migriläisiä opastamassakin jopa, miten (länsimaisesti) omasta seksuaalisuudesta pitää kyetä puhumaan.