Miesparin vakituisen suhteen seksielämä ei enää estä verenluovutusta lokakuusta alkaen

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea muuttaa määräyksellään verenluovutuksen soveltuvuuskriteerejä niin, että väliaikainen verenluovutuskielto miesten välisen seksin jälkeen poistetaan. 

Uuden käytännön voimaan astuessa voi miehen kanssa vakituisessa suhteessa elävä mies luovuttaa verta kuten heterosuhteessakin elävä. Määräyksen mukaiset uudet käytännöt astuvat voimaan siirtymäajan jälkeen 4. joulukuuta.

Seksi uuden, vaihtuneen tai usean seksikumppanin kanssa aiheuttaa henkilölle neljän kuukauden väliaikaisen verenluovutuskiellon.

Pidempää karenssia on perusteltu hiv-riskillä

Miesten väliseen seksiin liittyvää pidempää karenssia perustellaan suuremmalla tuoreen hiv-infektion riskillä. Miesten väliseen seksiin liittyvä täyskielto pantiin voimaan 80-luvulla, kun ihmisen vastustuskyvyn romauttavan viruksen todettiin levinneen veriteitse. Vuonna 2011 kansainvälinen asiantuntijaryhmä käsitteli aihetta, ja sen myötä monissa maissa täyskiellosta on luovutettu. Turvallisuusajattelussa lähtökohta on siirtymässä seksikäyttäytymisen selvittämisen suuntaan aiemman ryhmittelykäytännön sijaan. Lisäksi testausmenetelmät ovat kehittyneet luotettavammiksi.

Vuoteen 2014 asti miesten välinen seksi johti pysyvään verenluovutuskieltoon Suomessa. Aiemmin on kerrottu, että miesten välisen seksin pysyvästä karenssista 12 kuukauden karenssiin siirtyminen ei nostanut riskiä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!