Helsinki Pride 2022 - paluu kaupunkiin tauon jälkeen

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
Helsinki Pride 2022 -kulkue lauantaina 2.7. (kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva)

Helsinki Pride 2022 palasi Helsinkiin täydessä mitassaan kahden koronapandemian vuoksi väliin jääneen kesän jälkeen. 

Kulkueeseen osallistuvia alkoi kokoontua Senaatintorille aamupäivällä. Kulkue lähti liikkeelle puoliltapäivin Kaivopuistoon. Vajaan kolmen kilometrin mittainen reitti kulki Aleksanterinkatua, Mannerheimintietä, Eteläesplanadia, Unioninkatua, Eteläistä Makasiinikatua, Kasarminkatua ja Neitsytpolkua pitkin.

Kulkueen kärki ehtii puistojuhlapaikalle Kaivopuistoon noin yhden aikaan - ja viimeisenä matkaan päässeet runsaasti kahden jälkeen. Hieman ennen puoli kolmea Helsingin poliisi kertoi pridea käsittelevään viestiketjuunsa Twitterissä, että keskusta-alueen liikenne alkaa kulkea jälleen normaalisti. Poliisi kertoo, että arvioiden mukaan kulkueeseen osallistui useita kymmeniä tuhansia ihmisiä, ja että tilaisuus sujui poliisin näkökulmasta rauhallisissa tunnelmissa.

Arviot osallistujamäärästä ovat vaihdelleet 70 000 - 80 000 ihmisen tuntumassa.

Kulkueen näkyvimpiin viesteihin kuului vaatimus translakiuudistuksesta. Sen eteneminen on ollut verkkaista ja käsittelyä on työnnetty eteenpäin kerta toisensa jälkeen. Monissa viesteissä nähtiin myös yleisempiä vaatimuksia yhdenvertaisuuden edistämiselle ja syrjinnän poistamiselle. Lisäksi erilaiset viiteryhmät nostivat esiin omia näkökulmiaan. Luonnollisesti erilaisten plakaattien ja kylttien ohella oli edustettuna sateenkaarilippujen ja muidenkin pride-lippujen kirjo.

Tunnelmia ja kuvia pride-tapahtumasta on myös esimerkiksi Sateenkaariluuppi-blogissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kaivopuiston puistotapahtuma käynnistyi kello 13 ja se jatkui iltaseitsemään. Priden päätösbileet puolestaan järjestettiin illalla seitsemän jälkeen Allas Sea Poolissa.

Turvallisuuteen oli kiinnitetty erityistä huomiota. Esimerksi kulkuereitin sivukaduilta ajaminen itse reitille oli estetty varmuuden vuoksi järein tiesuluin. Tiettävästi vakavaa häirintää kulkue ei saanut osakseen. Sen sijaan kulkueeseen kohdistui keskustassa muutamassa paikassa yksittäisten henkilöiden uskonnollisesti motivoitunutta huutelua. Aiemmin pride-viikolla Helsingin yliopiston Viikin kampuksella kohtasi sateenkaariliputuks ilkivaltaa: lipputankojen narut katkottiin ja liput varastettiin. Vastaavaa on tapahtunut eri puolilla Suomea. Perjantaina aamupäivällä Helsingissä keskustakirjasto Oodissa järjestetty drag-satutuokio keräsi paikalle muutaman kymmenen tapahtumaa vastustavaa häiriköimään ja jakamaan transvastaista materiaalia.

Vuoden 2022 Helsinki Priden teema on "Kohtaamisia".

- Teemalla halutaan tuoda esiin Helsinki Pride -tapahtuman perustehtävää: ihmisten kohtaamisten mahdollistamista ja yhteisöllisyyden tukemista näiden kohtaamisten kautta. Yhteisöllisyys on on yksi Helsinki Pride -yhteisön arvoista ja siksi me haluamme myös luoda ne puitteet, mitä tarvitaan yhteisön ja yhteisöllisyyden rakentamiseen, todetaan tapahtuman verkkosivulla

Helsinki Priden suojelija on tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio. Tapahtuman järjestäjä on Helsinki Pride -yhteisö ry.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!