Sateenkaariperheiden eduskuntavaalitavoitteet: Lapselle voitava vahvistaa kahta useampia oikeudellisia vanhempia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Sateenkaariperheet ry vahvisti kevätkokouksessaan 26. maaliskuuta perhepoliittiset tavoitteensa seuraavalla hallituskaudelle. Tavoiteohjelma perustuu yhdistyksen strategiaan 2030 ja ohjaa yhdistyksen vaikuttamistyötä ja valmistautumista kevään 2023 eduskuntavaaleihin. Yhdistyksen vaikuttamistyötä ohjaaviksi keskeisiksi periaatteiksi nimetään lapsen oikeudet ja yhdenvertaisuus.

Useamman kuin kahden vanhemman perheet on otettu Sateenkaariperheet ry:n perhepoliittisen tavoiteohjelman painopistealueeksi. Tästä näkökulmasta keskeisiä tavoitteita eduskuntavaaleihin 2023 ovat esimerkiksi oikeudellinen vanhemmuus kahta useammalle ja hedelmöityshoitojen saatavuus kumppanuusvanhemmille.

- Nykylainsäädäntö mahdollistaa, että lapsella voi olla kahta useampia huoltajia. Tämä ratkaisee lapsen huoltoon liittyviä käytännön kysymyksiä, mutta ei takaa lapsen oikeuksia, toiminnanjohtaja Juha Jämsä selventää.

- Lapsen oikeudet elatukseen, tapaamiseen ja perintöön liittyvät nimenomaan oikeudelliseen vanhemmuuteen, eivätkä ole ratkaistavissa riittävällä tavalla muuten. Myös perhevapaat on sidottu yhä tiukemmin oikeudelliseen vanhemmuuteen, mikä rajaa useamman vanhemman lasten oikeutta hoivaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Järjestö katsoo, että sateenkaariperheiden asemassa on vielä paljon parannettavaa, eikä monissa sateenkaariperhetilanteissa lapsen oikeudet perhesuhteiden suojaan toteudu. Lisäksi perhevapaat ovat jopa huonontuneet joissain sateenkaariperheissä, hedelmöityshoitojen yhdenvertaisessa saatavuudessa on useita ongelmia ja ateenkaarilasten ja -nuorten hedelmällisyysneuvonta on olematonta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!