Sveitsiläiset hyväksyivät kansanäänestyksessä samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Sveitsiläisistä 64,1 prosenttia kannatti samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta, kun maassa sunnuntaina äänestettiin asiasta. Vastaan äänestäneitä oli 35,9 prosenttia.

Kaikki Sveitsin 26:sta kantonista äänesti samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden puolesta.

Äänestysvilkkaus kohosi poikkeuksellisen korkeaksi, ollen 52,6 prosenttia. Samassa yhteydessä äänestettiin myös verotusta koskevista asioista.

Lakiuudistuksen myötä samaa sukupuolta olevat avioparit saavat myös adoptio-oikeuden ja naispareille on mahdollisuus hankkia lapsia sveitsiläisten lapsettomuusklinikoiden sepormanluovuttajien avulla. 

Parlamentti hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain joulukuussa 2020, mutta lakiuudistuksen vastustajat keräsivät riittävästi nimiä kansanäänestyksen järjestämiseksi. Sveitsissä on mahdollisuus alistaa lakeja kansanäänestykselle keräämällä asialle riittävästi tukijoita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yhdenvertaista avioliittolakia vastustavat esimerkiksi eräät uskonnolliset ryhmät ja konservatiivipoliitkot. Nämä katsovat sen väheksyvän perinteistä perhekäsitystä.

Sveitsissä samaa sukupuolta olevien on ollut mahdollista rekisteröidä parisuhteensa. Maanlaajuisesti se tuli mahdolliseksi vuonna 2007. Se ei kuitenkaan ole oikeusvaikutuksiltaan avioliittoinstituution veroinen. Mielipidetiedustelujen mukaan 82 prosenttia sveitsiläisistä tukee sukupuolineutraalia avioliittolainsäädäntöä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!