Sveitsiin tulossa kansanäänestys samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Sveitsissä järjestetään kansanäänestys samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta. Parlamentti hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain joulukuussa 2020, mutta lakiuudistuksen vastustajat keräsivät riittävästi nimiä kansanäänestyksen järjestämiseksi.

Asiasta kertoo esimerkiksi uutistoimisto Reuters.

Arvokonservatiivinen Sveitsin demokraattinen liitto ilmoitti joulukuisen parlamentin päätöksen jälkeen aikovansa kerätä tarvittavat 50 000 allekirjoitusta, jolla avulla avioliittokysymys alistetaan kansanäänestykseen. Huhtikuun alkupuolella kerrottiin, että nimiä on kerätty 60 000.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Viranomaiset vahvistivat tiistaina kansanäänestyksen toteutumisen. Äänestyksen ajankohta on määrä ilmoittaa toukokuussa. Hallituksen mukaan äänestys järjestetään aikaisintaan syyskuussa.

Sveitsissä samaa sukupuolta olevien on ollut mahdollista rekisteröidä parisuhteensa. Maanlaajuisesti se tuli mahdolliseksi vuonna 2007. Se ei kuitenkaan ole oikeusvaikutuksiltaan avioliittoinstituution veroinen. Mielipidetiedustelujen mukaan 82 prosenttia sveitsiläisistä kuitenkin tukee sukupuolineutraalia avioliittolainsäädäntöä. 

1 kommenttia

Sain Sveitsistä tähän uutiseen liittyvän kommentin. Luvalla kopioin sen tänne muidenkin luettavaksi.

***

Tämä on noloa kaikille.
Sveitsissähän siis on jo voimassa samaa sukupuolta olevien avioliitto, mutta nyt tämä täkäläinen persupuolue, ranskalaisittain UDC eli Union Democratique Chretienne ja saksalaisittain Schweizerische Volspartei, tarvitsee uuden kohukohteen, jolla kannatusta pidetään yllä.

Ensiksikin tuo UDC on hassu nimi ja ihan eri – kristillisdemokraattinen – kuin saksankielinen, mutta ranskaksi ei voi sanoa Partie populaire, koska se kuulostaa (Italian) fasistipuolueelta.

Sitten itse uutinen: UDC on kärsimässä kovaa, kun Sveitsi ja sveitsiläiset tuntuvat olevan liihan vähän ulkomaalais- ja EU-vastaisia eikä niitä vastustamalla enää saa kannatusta pidettyä yllä. Siksi helpon vanhan kohteen kaivaminen esiin on halpa konsti.