Seta kansainvälisenä itsemurhien ehkäisypäivänä: varhainen tuki ehkäisee itsemurhia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Kansainvälistä itsemurhien ehkäisypäivää 10. syyskuuta. Seta muistuttaa tiedotteessaan, että sateenkaari-ihmisten itsemurhat ovat estettävissä ja itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavilla apua.

Setan mukaan yhä useampi sateenkaari-ihminen voi elää koko elämänsä avoimesti omana itsenään, vaikka yhä vielä hlbti-vähemmistöihin kuuluvien mielenterveyttä heikentävät syrjintä ja häirintä, vihapuhe ja kielteiset asenteet sekä vähemmistöstressi. Esimerkkinä nostetaan esiin eheyttämispyrkimykset synnyttävät riskin vakaville mielenterveysongelmille. Eheyttämistoiminnan suitsimiseen pyrkivä kansalaisaloite on etenemässä eduskuntaan.

Suojaaviksi tekijöiksi nostetaan hyväksyvä ja kunkin itsemäärittelyä kunnioittava ja arvostava ilmapiiri sekä sateenkaari-ihmisten näkyvyys yhteiskunnassa. Seta peräänkuuluttaa yhdenvertaisuutta ja hyvinvointia vahvistavia kohdennettuja toimenpiteitä, kuten sateenkaariosaamista mielenterveyspalveluihin.

Transihmisten osalta mainitaan mahdollisuus sukupuolta vahvistaviin hoitoihin, riittävän varhain saatu tuki sekä mahdollisuudet tulla nähdyksi omassa oikeassa sukupuolessaan sekä itse valitun nimen käyttäminen. Juridisen sukupuolen vahvistamisen merkitys tuodaan esiin. Myös transnuorten huomioimisen tarpeellisuus mainitaan.

- Itsetuhoisuus ei ole yksilön sisäinen asia, vaan siihen vaikuttaa koko kasvuympäristö ja sateenkaari-ihmisiin kohdistuva syrjintä, homo- ja transfobia sekä yhteiskunnan kielteiset asenteet. Jokainen voi vaikuttaa turvallisen ympäristön luomiseen, jossa sateenkaarilasten ja -nuorten elämä nähdään arvokkaana ja sitä suojellaan, sanoo Setan nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija Lotte Telakivi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Setan tiedotteessa todetaan, että sateenkaarinuorten kohdalla perheen tuki ja tukipalvelut vanhemmille sekä turvallinen kouluympäristö ja osallisuuden kokemukset suojaavat nuoria. Seta vaatii ylipäätään sateenkaari-ihmisiin kohdistuvien ihmisoikeusloukkausten poistamista sekä tehokasta sateenkaari-ihmisiä suojaavien lakien toimeenpanoa ja puuttumista vihapuheeseen.

- Tarvitsemme yhteiskunnallisen ilmapiirin, jossa ketään ei väheksytä ja mitätöidä seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin, sukupuolen ilmaisun tai kehon sukupuolitettujen piirteiden perusteella. Kaikenikäisten sateenkaari-ihmisten tulee voida elää omanlaistaan elämää ja nähdä tulevaisuutensa täynnä myönteisiä mahdollisuuksia, Telakivi painottaa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!