Näyttelijä Christoffer Strandberg kritisoi Päivi Räsäsen tuomista Masked Singer -kilpailuun

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 8
Christoffer Strandberg ja Jaguar Masked Singer Suomi -ohjelman lehdistötilaisuudessa Helsingissä 26. heinäkuuta 2021 (kuva: Silja-Riikka Seppälä / Lehtikuva)

Näyttelijä Christoffer Strandberg ottaa kantaa siihen, että Päivi Räsänen (kd) esiintyi Masked Singer -ohjelmassa. Strandberg yksi ohjelman tuomareista ja näkee tilanteen outona, sillä Räsänen on ollut julksuudessa juuri hlbti-kielteisissä yhteyksissä.

Lauantai-iltana esitetyssä Masked Singer -jaksossa Jaguaarin maskin takaa paljastui Päivi Räsänen. Seksuaalivähemmistöön itse kuuluva Strandberg kommentoi aihetta Instagram-päivityksessä.

Virhe median upotuksessa.

- Tilanne oli henkilökohtaisesti hyvin outo, sillä tuntui kieltämättä hieman vieraalta taputtaa ja hurrata ihmiselle, joka vuosikymmeniä on sotinut minunlaisten ihmisten oikeuksia vastaan, kirjoittaa Strandberg.

Strandberg toteaa tällaisen kuitenkin kuuluvan työhönsä ja samassa yhteydessä hän myös kehuu Räsäsen suoritusta.

- Kyseenalaistan kuitenkin vahvasti Räsäsen kaltaisen profiilin tuomisen juuri tähän ohjelmaan. Masked on ainutlaatuinen ohjelma juuri siitä, että se on viaton ja hyvin epäpoliittinen. Mutta Räsänen on eniten ollut julkisuudessa lausunnoistaan koskien seksuaalivähemmistöjä.

Jokainen voi joskus sanoa hölmösti, kirjoittaa Strandberg ja jatkaa, että Räsäsen kohdalla hän kiinnittää huomiota siihen, että tämä ei kadu "ainuttakaan syvästi loukkaavaa, harhaista sanaa" ja että Räsästä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Mikä minua vaivaa, miksi haluan tämän kirjoittaa on se, että Maskedia katsoo myös lukuisat sateenkaariperheet. Ja olisin toivonut, että olisitte saaneet nauttia tästä lauantain koko perheen-ohjelmasta ilman, että teidän olohuoneeseen tulee ruudun kautta ihminen, joka toistamiseen on sanonut toinen toistaan hirveämpiä asioita juuri teidän perheestä.

Strandberg kirjoittaa, ettei usko cancel-kulttuuriin. Hän toteaa uskovansa sananvapauteen ja puolustaa oikeutta olla asioista eri mieltä.

- Mutta koska Suomessakin tänä päivänä joudut kohtaamaan kiusaamista, syrjintää, uhkailua, nälvimistä ja väkivaltaa jos edustat seksuaalivähemmistöä haluan sanoa, että sanoilla, teoilla ja valinnoilla on suuri merkitys. Siksi haluan sanoa, että minä en seiso tämän jakson takana täydellä sydämellä.

Strandberg kehuu Räsästä uskalluksesta tulla ohjelmaan, "jossa kaikki on mahdollista ja kaikille annetaan mahdollisuus". Hän esittää vastaavan kysymyksen Räsäselle:

- Mitä jos soisit muille samat mahdollisuudet elää ja olla Masked-kuplan ulkopuolella, ihan oikeassa elämässä?

Sosiaalisessa mediassa moni on kehunut Strandbergia asian esiin ottamisesta. 

Päivi Räsäsen ottamisesta mukaan ohjelmaan kysyy tuotantoyhtiöltä Iltalehti. Ohjelman vastaava tuottaja Sari Valtanen MTV:ltä kertoo, että esiintyjät on kiinnitetty ja tuotanto käynnistetty vuodenvaihteessa. Hänen mukaansa kyseessä on koko perheen viihdeohjelma, jossa ei haluta syrjiä ketään.

Lehti kysyy myös, oliko seksuaalivähemmistöön kuuluvan Strandbergin ja Räsäsen tuominen ohjelmaan tarkoitushakuista. Valtanen ja FremantleMedia Finlandin vastaava tuottaja Anne Wahlström toteavat, ettei ollut. Heidän mukaansa vastakkainasettelu ei ollut suunnitelmallista, ohjelman henkeen sellainen ei kuulu. Strandbergin esiintuomien näkökulmien kerrotaan olevan arvokkaita ja niitä käsitellyn työryhmässä.

Sunnuntaina Räsänen on otti Twitter-viestissään kantaa syntyneeseen keskusteluun.

- Hyvä, että Christoffer nostaa keskusteluun cancel-kulttuurin ja sananvapauden. Valitettavasti aika pitkälle juuri nämä ovat edenneet, kun samalla ulos sulkemista perheohjelmasta kuitenkin ehdotetaan, kirjoittaa Räsänen. 

- Jos perheohjelmaan aletaan valita Pride-aatteen tai maailmankatsomuksen perusteella, niin olisihan se aika lailla cancelointia. Eli haluttaisiin ajaa pois julkisesta tilasta ne, jotka ajattelee toisella tavalla, sanoo Räsänen MTV:n haastattelussa.

Lääkäritaustainen kristillisdemokraattisen puolueen kansanedustaja Päivi Räsänen ja hänen kannattajakuntansa ovat tuoneet ilmi käsityksensä siitä, että uskonnonvapaus ja sananvapaus olisivat Suomessa vakavasti uhattuna, koska Räsäsen vakaumukseen perustuviksi katsottuihin sanomisiin ja kirjoituksiin on puututtu.

Eteläkorealaiseen Masked Singer -formaattiin perustuvassa ohjelmassa 12 julkisuudesta tunnettua henkilöä esiintyvät laulaen naamion takaa ja tuomariston tehtävänä on arvata annettujen vihjeiden perusteella keitä naamioiden takana on. Tunnistamisen vaikeuttamiseksi esiintyjien puheäänet on muutettu esittelyvideoissa ja haastatteluissa.

8 kommenttia

Kuten olen aiemminkin ilmaissut, ei Räsäsen aivopieruilua pitäisi käsitellä oikeudessa, vaan siihen pitäisi vastata aina tarpeen mukaan. Minusta suoranainen lietsominen väkivaltaan tai syrjivään toimintaan kansanryhmää kohtaan olisi oikeudessa käsiteltävää.

Nyt tämän Masked Singer -tapauksen yhteydessä esitetyt eräät kommentit ovat toisaalta huomattavan vähällä järjellä mietittyjä. Esimerkiksi kansanedustaja Pekka Aittakumpu (kesk) pohtii Twitter-viestissään, että "vieläkö joku on sitä meiltä, että sananvapautemme on terveellä pohjalla?" - ja naiiviuttaan unohtaa sen, että keskustelu Räsäsen osallistumisesta juuri on osa terveellä pohjalla olevaa sananvapauttamme.

Räsänen on yhteiskunnan päätöksentekohierarkiassa melkoisen korkealla, joten tämän edesottamukset aivopieruineen ovat erityisen kiinnostuksen kohteena - eikä kansanedustajuus oikeuta millään tavoin olemaan keskustelun yläpuolella, vaan nimenomaan edellyttää olemaan keskustelun kohteena.
Keskustelu jatkuu. Räsänen tilittää MTV:n jutussa ( https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/paivi-rasanen-kommentoi-masked-singer-kohua-ennenkuulumatonta-en-olisi-uskonut/8228480 ) hämmentyneenä tuntojaan siitä, että hänen röyhkeä käytäksensä ovat synnyttäneet keskustelua. Räsäsen mielestä tapahtunut on "ihan ennenkuulumatonta" ja tällaiseen "täytyy ehdottomasti reagoida ja ehdottoman voimakkaasti puolustautua". Räsänen on huolissaan siitä, miten eri mieltä "setalaisen ajattelun kanssa" olevia nykyisin kohdellaan.

Ilta-Sanomissa ( https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000008242559.html ) puolestaan Pirkko Saisio kommentoi syntynyttä keskustelua. Hän ei tyrmää Päivi Räsäsen osallistumista Masked Singeriin. Saisio sanoo, että ihmisiä ei pitäisi kokonaan boikotoida huonoistakaan mielipiteistä. Saisio on aiemminkin tuonut esiin sen, että hankaliksi koetuista asioistakin tulisi voida ylläpitää vuoropuhelua ( https://ranneliike.net/keskustelu/15132/huutelua-kuplista-vs-pyrkimys-vuoropuheluun ).