Seta: oppilaasta tulisi käyttää sitä nimeä, jolla tämä haluaa tulla kutsutuksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Seta muistuttaa koulujen alkaessa, että jokaisen lapsen ja nuoren oikeus oppimiseen toteutuu ja jokainen saa olla koulussa oma itsensä ilman pelkoa kiusaamisesta.

Järjestö toteaa tiistaina julkaistussa tiedotteessa, että sateenkaarinuoret, eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret, kokevat koulun tutkitusti edelleen turvattomaksi ympäristöksi. Korona-aikana etäkoulu on voinut Setan mukaan olla joillekin myös helpotus, sillä sateenkaarinuoret kokevat koulussa fyysistä väkivaltaa ja haukkumista. Myös sateenkaarinuorten kokemus osallisuudesta koulussa on heikompaa kuin muilla nuorilla.

Seta muistuttaa, että oikeus turvalliseen oppimisympäristöön on ihmisoikeus ja Suomen tasa-arvolaki ja yhdenvertaisuuslaki velvoittavat oppilaitoksia edistämään yhdenvertaisuutta suunnitelmallisesti.

- Harvempi sateenkaarinuori pitää koulunkäynnistä verrattuna enemmistönuoriin. Tähän voidaan vaikuttaa aktiivisilla toimilla, kuten homo- ja transfobiseen kiusaamiseen puuttumalla, lisäämällä osaamista sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä ja kunnioittamalla kunkin nimeä ja itsemäärittelyä, sanoo Setan nuorisotyön asiantuntija Heta Hölttä.

Setan mukaan edellisen lisäksi keskeistä on purkaa sukupuolta, seksuaalista suuntautumista ja perheitä koskevia haitallisia normeja, jotka jättävät monet oppilaat näkymättömiin. Myös oppilaan seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin kieltäminen tai leimaaminen pelkkänä välivaiheena lisää pahoinvointia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Ei saisi riippua koulusta, käytetäänkö oppilaasta nimeä, jolla hän haluaa tulla kutsutuksi. Mikään laki ei pakota käyttämään niin sanottua virallista nimeä.

Seta muistuttaa, että koulu on tärkeä elinympäristö ja kaikki siellä syntyvät kokemukset vaikuttavat ratkaisevasti kasvuun ja hyvinvointiin. Jokaiselle oppilalle kuuluu turvallinen koulutie riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolen ilmaisusta tai sukupuoli-identiteetistä tai kehon sukupuolitetuista piirteistä. Seta on huolissaan, että käytännöt ja yhdenvertaisuussuunnittelun taso vaihtelevat kouluittain ja paikkakunnittain.

- Vanhempien pitää voida luottaa siihen, että lapsella on hyvä olla koulussa missä päin Suomea tahansa ja hän saa kokea tulevansa nähdyksi omana itsenään, Hölttä kommentoi.

Tiedotteessaan Seta luettalee viisi askelta kohti turvallisempaa koulua:

- Jokaisen itsemäärittelyä ja nimeä tulee kunnioittaa.
- Sukupuolineutraalit tilat tuovat turvallisuutta sateenkaarinuorille.
- Varmistakaa, että koulun koko henkilökunnalla on osaamista moninaisuudesta.
- Puutu sateenkaarinuorten kiusaamiseen ja häirintään. 
- Valitkaa opetusmateriaalia, jossa moninaisuus tulee esiin.

Järjestö muistuttaa myös uudesta Sateenkaari koulussa -oppaastaan, joka on ennakkotilattavana Setan verkkokaupassa. Samalla otetaan esiin Opetusala-sivuston opettajille tarkoitetut materiaalit sekä Setalta tilattavat koulutukset.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!