Kiinalainen sosiaalisen median palvelu WeChat sulki hlbti-teemaisia käyttäjätilejä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Kiinan merkittäviin sosiaalisen median palveluihin kuuluva WeChat on poistanut lukuisia hlbti-teemaista sisältöä jakaneita käyttäjätilejä. 

Asiasa kertoo uutistoimisto AP ja Suomessa TiVi.

Tilejä kerrotaan suljetun kaikkiaan useita kymmeniä tiistaina iltakymmenen aikaan. Poistettujen tilien omistajille on lähetetty ilmoitus sääntöjen rikkomisesta ja tilin poistamisesta, mutta ei yksilöivämpää selitystä. WeChat-palvelun omistava Tencent Holding Ltd. ei ole halunnut kommentoida asiaa. 

Tilin poistamisen taustalla arvioidaan olevan Kiinaa johtavan kommunistipuolueen ja viranomaisten halu lisätä poliittista kontrollia ja hiljentää ryhmiä, joiden katsotaan uhmaavan hallinnon linjaa tai nostavan esille sen kannalta kiusallisia kysymyksiä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kiinassa samaa sukupuolta olevien väliset suhteet dekriminalisoitiin vuonna 1997, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asema on edelleen heikko ja asenteet etenkin suurkaupunkien ulkopuolella syrjiviä. Suurkaupungeissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöillä on kuitenkin tilaa elää elämäänsä, kunhan varovat haastamasta vallitsevia arvoja. Esimerkiksi homoseksuaalisuus oli määritelty sairaudeksi vuoteen 2001 asti.

Kiinassa erilaisiin ns. moraalikysymyksiin puututaan aika-ajoin, jolloin saatetaan puhua esimerkiksi siivouksesta tai ryhtiliikkeestä, kuten vuonna 2019 tapahtui. Kun ongelmista on keskusteltu sosiaalisessa mediassa, on keskusteluja suljettu. Vuonna 2016 puolestaan puututtiin television "moraalittomaan sisältöön", ja siihen luettiin viittaukset seksuaalivähemmistöihin. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!