Turku poistaa sateenkaarisuojatien - Poliisihallitus: tieliikennelain vastainen (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • Jare88
  • 10.6.2021 16:16
Kieltämättä sateenkaaren värinen suojatie voi olla vähän hämäänä näköinen, varsinkin kun valkoista on jäänyt aika vähän näkyviin tuolle yhdelle reunalle. Voisiko steenkaaren maalata vaikka jollekin kävelykadulle? Ei siis suojatieksi, vaan muuten vain käveltäväksi. Turkua en tunne, joten pohdin asiaa ihan minkä tahansa kaupungin osalta, missä on jokin kävelykatu tai tori.

"Vastaavia tieliikennelaissa tuntemattomia ajoratamaalauksia ovat pyöräkaistojen punainen väri, sähkölatauspaikkojen vihreä väri ja inva-paikoilla toisinaan käytetty sininen väri"

En oikein tiedä, mitä Turun kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö noilla esimerkeillä ajaa takaa, mutta esimerkit tuntuvat liittyvän eri asiaan kuin suojatie. Suojatien voi käsittää merkintänä, joka osoittaa autoilijan olevan väistämisvelvollinen. Mikään noista muista esimerkeistä ei osoita väistämisvelvollisuutta, eivät edes pyöräkaistat, oli väri mikä tahansa. Pyöräkaistan osalta laissa määrittämätön punainen väri lisää turvallisuutta, sen sijaan sateenkaaren väreihin maalattu suojatie saattaa heikentää turvallisuutta, jos tienkäyttäjät eivät tunnista paikkaa suojatieksi erikoisen värityksen vuoksi.
Turun sateenkaarisuojatien voisi tehdä siten, ettei hankauksia laillisuuden kanssa tule: Maalata valkeiden raitojen välit sateenkaaren väreillä. Näin sanoo Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Iltalehdelle ( https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33fafa93-5a78-49aa-99c7-3ecc00417dac ).

Välit maalaamalla oli toimittu Ahvenanmaan Maarianhaminassa vuonna 2016 ( https://ranneliike.net/uutiset/12534/sateenkaariliputettu-maarianhamina-myos-yritykset-ja-oppilaitokset-mukana ) ja myös Brysselin sateenkaarisuojatiet on toteutettu näin. Helsingissä pride-viikolla 2020 Senaatintorille tehty sateenkaarisuojatie ( https://ranneliike.net/uutiset/15855/helsinki-pride-2020-viikko-kaynnistyi ) oli kadunpätkällä, joka on suljettu ajoneuvoliikenteeltä.

Helsingin Kampissa Narinkkatorille toteutettiin katutaiteena keskiviikkona pitkä sateenkaarisuojatie - ja sitä pyrittiin hetimiten tärvelemään ( https://ranneliike.net/blogit/sateenkaariluuppi/nuorten+sateenkaari-katutaidetta+yritettiin+tarvella/27755 ).

Melkoista kuohuntaa tällaiset näyttävät aiheuttavan.
Turun sateenkaarisuojatie-tapaus kuuluu synnyttäneen katutaideaktivismia niin Turussa kuin muuallakin.

Helsingissä katutaiteilua harrastettiin ainakin Narinkkatorilla ( https://ranneliike.net/blogit/sateenkaariluuppi/nuorten+sateenkaari-katutaidetta+yritettiin+tarvella/27755 ) ja siellä paikallinen kristillisdemokraattien kuntavaaliehdokas yritti tärvellä sateenkaarisuojatietä.

Turussa puolestaan sateenkaarisuojatie on taiteiltu paikallisten Perussuomalaisten toimiston edustalle, kertoo Turun Sanomat ( https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/5341586/Turun+Perussuomalaisten+toimiston+eteen+piirrettiin+sateenkaaren+varit ). Nokkela oivallus vihjata, että toimiston voi turvallisesti ohittaa suojatietä myöten.