Lego tuo markkinoille lego-hahmojen sarjan pride-lippujen väreissä

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 2
Legon pride-teemainen sarja Everyone is Awesome (kuva: LEGO)

Tanskalainen leluvalmistaja Lego tuo markkinoille historiansa ensimmäisen hlbtiq+ -aiheisen lego-sarjan. Sarja tulee myyntiin 1. kesäkuuta, jolloin käynnistyy pride-kuukausi erityisesti Yhdysvalloissa.

Asiasta kertoo The Guardian ja Suomessa asian otti ensin esiin HS Talous.

Sarjan värimaailma vastaa ns. progressiivisen pride-lipun väritystä. Siinä vakiintuneen kuusiraitaisen sateenkaarilipun värien lisäksi mukana ovat translipun vaaleansininen, valkea ja vaaleanpunainen sekä värillisiä vähemmistöjä kuvastavat ruskea ja musta. 

Uusi 346 palasta koostuva sarja on nimeltään Everyone is Awesome (suom. Kaikki ovat mahtavia). Lego-sarjan 11 hahmosta kukin edustaa yhtä näistä väreistä. Hahmot eivät suoranaisesti edusta tiettyä stereotyyppistä sukupuolta. Violetin hahmon kuitenkin mainitaan peruukkeineen olevan kunnianosoitus drag queeneille.

Sarjan nimellä on yhteys Lego-elokuvan Everything is Awesome -kappaleeseen. Hahmojen lisäksi sarja sisältää pride-lipun väreissä olevan lavan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sarjan suunnitellut Matthew Ashton suunnitteli kokonaisuuden alkuaan vain itselleen, elementiksi uuteen toimistoonsa. Hän kertoo halunneensa tehdä tilasta kotoisamman tavalla, joka kuvastaa häntä itseään ja hlbtiq+ -yhteisöä. Muutkin leluvalmistajalla työskentelevät huomasivat hahmosarjan, ja lopulta Lego päätti lanseerata sarjan suurelle yleisölle.

Lego on aiemminkin tuonut hlbti-vähemmistöjä esiin. Trafalgar Square -sarjassa oli mukana pieni - tosin vain viisiraitainen - sateenkaarilippu ja BrickHeadz-sarjassa sulhasen ja morsiamen saattoi ostaa erikseen, jolloin sai halutessaan kaksi sulhasta tai kaksi morsianta.

Legon historia alkaa vuodesta 1949, jolloin tanskalaisen puusepän poika Godtfred Kirk Christiansen Tanskan Billundissa alkoi valmistaa isänsä Ole Kirk Christiansenin kanssa muovisia toisiinsa lukittuvia palikoita. Vuonna 1954 sarja sai nimen Lego System. Nimi Lego tulee tanskan kielen sanoista "leg godt" (suom. leiki hyvin). Legot ovat tunnettuja ympäri maailman.

2 kommenttia

Sosiaalisessa mediassa on huomioitu tuotteen ikäsuositus, joka on 18 vuotta. Se johtunee siitä, että sarja on tarkoitettu keräily- ja koriste-esineeksi paremmin kuin varsinaisiin leikkeihin. Tuotetta ei suositella 0-3 -vuotiaille, sillä tämän ikäiset tuppaavat laittamaan suuhun ja nielemään pieniä esineitä, etenkin kivan värisiä.

Lisäksi odotetusti närää on herättänyt se, että tuotosta ei ohjata tiettyä siivua hlbtiq+ -toimijoille. Tuotteen hinta näkyy olevan noin 45 euroa. Lego tiettävästi kuitenkin osallistuu (rahalla) sateenkaarivähemmistöjen tueksi tehtävään työhön. Minä lisäksi katson yleisesti oikeutukseksi pride-lipun väreissä olevien tuotteiden valmistukseen sen, että henkilöstöpolitiikka on vähemmistöt yhdenvertaisesti mukaanottavaa.