Oikeusjuttu Lil Nas X:n kengistä päättyi Niken voittoon

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 4
Lil Nas X tammikuussa 2020 Grammy-gaalassa Los Angelesissa (kuva: Robyn Beck / AFP / Lehtikuva)

Urheiluvaatejätti Nike voitti oikeusjutun, joka koski räppäri Lil Nas X:n "Saatanakenkiä" (engl. Satan Shoes). Nike katsoi newyorkilaisyhtiö MSCHF:n loukanneen tekijänoikeuksia hyödyntäessään Niken Air Max 97 -kengistä muokattuja versioita.

Oikeuden päätöksen myötä MSCHF ei saa myydä kenkiä, jotka se suunnitteli yhteistyössä yhdysvaltalaisräppäri Lil Nas X:n (oik. Montero Lamar Hill) kanssa. Kengissä on monenlaista aiheeseen liittyvää symboliikkaa: pronssinen pentagrammina tunnettu viisisakarainen tähtikuvio, ylösalaisin oleva risti, "pedon lukuna" tunnettu 666 sekä Uuden testamentin Luukkaan evankeliumin tiettyyn jakeeseen viittaava Luke 10:18, jossa kuvataan Saatanan sinkoutuvan taivaasta kuin salama. Jokaisessa kengässä on kerrottu olevan pisara ihmisverta. Kengissä on myös Niken logo. 

Nike katsoo, että kyse on Niken logon oikeudettomasta käytöstä. Nike on ollut erityisesti huolissaan siitä, että kuluttajat ovat liittäneet tuotteen Nikeen, vaikka sillä ei ole tekemistä tämän version kanssa. Joissain yhteyksissä Nikeä on jopa syytetty saatananpalvonnasta. MSCHF on puolestaan syyttänyt Nikeä kaksinaismoralismista, koska vuonna 2019 Nike ei puuttunut "Jeesuskenkiin" (engl. Jesus Shoes) - vastaaviin valkoisiin tossuihin, joissa oli kultainen Jeesus roikkumassa ristillä ja tippa Jordanvirrasta otettua vettä, jonka newyorkilaispappi oli siunannut. Raamatun Uusi Testamentti kertoo, että Jeesus kastettiin Jordanissa.

MSCHF kertoo olevansa yllättynyt siitä, että tällä kertaa asiaa käsiteltiin oikeudessa. Yritys viittaa tiedotteessaan ilmaisuvapauteen, ja pitää Saatanaa samalla tavoin osana taidehistoriaa kuin Jeesusta. Myös Lil Nas X on  kommentoinut asiaa sanomalla ilmaisunvapauden olevan mennyttä.

Ns. Saatanakenkiä oli valmistettu 666 kappaletta, ja niitä myytiin 1 018 dollarin (noin 860 euroa) hinnalla. Yhtä paria lukuun ottamatta kaikki kengät on myyty. Viimeiset, eli 666. pari, oli tarkoitus arpoa torstaina. Oikeuden päätöksen jälkeen se ei kuitenkaan ollut mahdollista. Myös kengät tilanneet ovat olleet BBC:n mukaan huolissaan kenkiensä saamisesta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kenkäprojekti liittyi Lil Nas X:n maaliskuun lopussa julkaistuun kappaleeseen Montero (Call Me By Your Name), jonka musiikkivideolla räppäri esimerkiksi liukuu tankoa pitkin taivaasta helvettiin, tanssii Saatanan kanssa ja lopulta taittaa tämän niskan, ehkä ottaen itse tämän roolin. Esimerkiksi Helsingin Sanomissa esitetään tulkinta, jonka mukaan hylkäämällä taivaan Lil Nas X voi vapaasti toteuttaa seksuaalisuuttaan. Time-lehdelle antamassa haastattelussa hän on kertonut pyrkineensä esittämään oman tarinansa, myös tuomaan esiin historian aikana hyljeksityt.

Rap-artisti ja laulaja Lil Nas X (oik. Montero Lamar Hill), 20, tuli kaapista kesäkuussa 2019. Hänen ja Billy Ray Cyrusin kantrivaikutteinen hip hop -kappale Old Town Road oli noussut keväällä viikkokausiksi Billboard Hot 100 -listan kärkeen ja rikkoi ennätyksiä. Atlantassa vuonna 1999 syntyneen Lil Nas X:n musiikkigenret ovat hip hop ja country rap. Niin hip hopin kuin countrynkin piirissä asenteet ovat seksuaalisuuden suhteen olleet perinteisesti vanhoilliset; muuta kuin heteroseksuaalisuutta katsotaan alta kulmien. Lil Nas X on esimerkiksi palkittu vuoden 2020 Grammy-palkintogaalassa.
 

4 kommenttia

No olipa taas ääri-ristiriitainen episodi tuokin.

Nikelle kävivät tossunsa, joihin oli liitetty raamatun (ja siitä koraaniinkin kopioidun) pahimman uskontomaakari-jumaluuden symboliikkaa, mutta sitten samaisten uskomusten selvästi pienempi pahis ei käynytkään päinsä.

raamattukoraanissahan sen uskomusjumala on se suurin pahis, suutuspäissään hukuttaen liki kaikki kunnon ihmiset, surmauttaen Egyptin viattomat lapset kinatessaan faaraon kanssa, vaatien "yhden ainoan oikean uskonnon ja yhden ainoan oikean jumalan" ääri-diktatuuria jne., ja avioliiton ulkopuolisen pyhässä sekstailussa syntynsä saanut tarinahahmo-poikansa laukoo ristiriitaisuuksiaan minkä ehtii ja tekee "uuden sopimuksen", jossa joka kirjainta myöten kaikki aiemmat uskomusmääräykset pätevät yhä, mutta häneen uskomattomat hän tuomitsee juurikin helvettiin eli ohjaa sinne uskontonsa saatanajumaluuden huomaan, mutta antoi jo etukäteen anteeksi häneen uskovien kaikki, kaikkein pahimmatkin hirmu-pahanteot. Ja muutenkin uhkailee että uskokaa häneen, "jotta ette hukkuisi".

Mutta eipä mitenkään eka kerta, kun ristiriitaisuudet löyhkäävät, kuin Gehennan laaksossa perinteisesti poltettujen, kuolemaan tuomittujen rikollisten ruumiit taannoin.

Sinällään toki kumpaisetkin kengät ovat yhtälailla samaa uskomus-hömppää.

Lil Nas X olisi voinut sensijaan tuoda esiin ihan parasta, eli maallista hyvää, tervehenkisyyttä ja jättää kylmänkarsean taivaan ja taivaan uskontobisnes-yhtiökumppanin helvetin sikseen. Sillä huru-uskomusten ydinongelmat eivät parane niiden parissa kieppumalla.