Veripalvelu lyhentää miesten väliseen seksiin liittyvän verenluovutusesteen neljään kuukauteen toukokuussa

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren

Veripalvelu muuttaa toukokuun alussa miesten väliseen seksiin liittyvän verenluovutusesteen aiemmasta vuodesta neljään kuukauteen. 

Fimean asiaa koskeva määräys astui voimaan 15.2.2021. Tammikuussa kerrottiin, että miesten välisen seksin aiheuttama verenluovutuskarenssi lyhenee Suomessa helmikuussa. Veripalvelussa muutokset otetaan käyttöön kuitenkin vasta kolmen kuukauden siirtymäajan sisällä, 3.5.2021.

SPR:n veripalvelun muutosta koskevassa tiedotteessa käytetään muutokseen liittyen termiä "seksiriskikäyttäytyminen".

Samaan aikaan miesten välistä seksiä koskevan karenssin pituuden vastaava muutos tulee voimaan myös seksipalveluiden myymisen ja ostamisen osalta. 

Karenssia perustellaan hiv-riskillä

Verta luovuttavalta mieheltä kysytään, että "onko sinulla koskaan ollut seksikontaktia miehen kanssa" ja tähän myönteisesti vastaavilta kysytään lisäksi, että "oletko ollut seksikontaktissa miehen kanssa viimeisen 12 kk:n aikana". 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Miesten väliseen seksiin liittyvää pidempää karenssia perustellaan suuremmalla tuoreen hiv-infektion riskillä. Miesten väliseen seksiin liittyvä täyskielto pantiin voimaan 80-luvulla, kun ihmisen vastustuskyvyn romauttavan viruksen todettiin levinneen veriteitse. Vuonna 2011 kansainvälinen asiantuntijaryhmä käsitteli aihetta, ja sen myötä monissa maissa täyskiellosta on luovutettu. Turvallisuusajattelussa lähtökohta on siirtymässä seksikäyttäytymisen selvittämisen suuntaan aiemman ryhmittelykäytännön sijaan. Lisäksi testausmenetelmät ovat kehittyneet luotettavammiksi.

Vuoteen 2014 asti miesten välinen seksi johti pysyvään verenluovutuskieltoon Suomessa. Aiemmin on kerrottu, että miesten välisen seksin pysyvästä karenssista 12 kuukauden karenssiin siirtyminen ei nostanut riskiä.
 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!