Yhdysvaltain senaatti hyväksyi Rachel Levinen nimityksen apulaisterveysministeriksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2
Rachel Levine (kuva: Governor Tom Wolf from Harrisburg, PA - Gov. Wolf, Secretary Levine Provide Updated Guidance, Stress Need for Compliance as Cases Rise, CC BY 2.0)

Rachel Levine, 63, on ensimmäinen transsukupuolinen Yhdysvaltain senaatin liittovaltion hallitukseen nimittämä henkilö tehtävässä, joka edellyttää senaatin hyväksyntää.

Senaatti hyväksyi torstaina nimityksen äänin 52-48. Demokraattisenaattoreiden lisäksi kaksi republikaania äänestivät Levinen nimityksen puolesta.

Chuck Schumer, demokraattien enemmistöjohtaja senaatissa, kutsui nimittäimistä virstanpylvääksi Yhdysvaltain hlbtiq-vähemmistöille. Hän muistuttaa, että transihmiset joutuvat muita altiimmin kohtaamaan väkivaltaa, masennusta ja syrjäytymistä.

- Siksi on tärkeää, että julkisuudessa on Levinen kaltaisia henkilöitä, joiden on mahdollista hälventää tietämättömyyttä ja pelkoa, toteaa Schumer.

New York Timesin haastattelussa Rachel Levine puolestaan on todennut, ettei jää asemassaan viimeiseksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kristilliskonservatiivinen media taas on kommentoinut Levinen nimittämistä jopa pilkallisin sanankääntein, esimerkiksi uskontotaustaisen ns. perinteisiä perhearvoja korostavan Focus on the Family -liikehdinnän piiristä.

Levine on suorittanut tutkinnot Harvard Collegessa ja Tulanen yliopiston lääketieteellisessä korkeakoulussa. Hän toimi Pennsylvanian osavaltion terveysasioista vastaavana ministerinä 2017-2021. Taustalla on paitsi työtä Covid-19 -pandemian suhteen, myös esimerkiksi hiv-kysymysten suhteen.

Levine kävi läpi sukupuolenkorjausprosessin vuonna 2011.

Levinellä on kaksi lasta. Hän erosi puolisostaan Martha Peaslee Levinestä vuonna 2013.

Helmikuussa senaatti hyväksyi Pete Buttigiegin nimityksen liikenneministeriksi. Tammikuussa presidentin virassa aloittaneen Joe Bidenin ehdokkaana tehtävään ollut pormestari Petenä tunnettu Buttigieg on ensimmäinen avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva senaatin vahvistama kabinetin jäsen.

2 kommenttia

Senaattori Rand Paul hiillosti Levineä hänen virkaanastujaisistunnossaan kiperillä kysymyksillä lasten ja nuorten transhoidoista. Kannattaako Levine esimerkiksi puberteettia estäviä, tässä vaiheessa puhtaasti kokeellisia lääkehoitoja lapsille? Onko lapsi älyllisesti kypsä tekemään loppuelämään vaikuttavia päätöksiä omasta kehittyvästä ruumiistaan? Minusta varsin aiheellisia kysymyksiä, varsinkin kun murrosikää estävien lääkkeiden pitkäaikaisvaikutuksista ei tiedetä oikeastaan mitään muuta kuin se, että ne saattavat altistaa osteoporoosille, lapsettomuudelle ja sukupuolielinten kehityshäiriöille (penis ja kivekset jäätävät kasvamatta, jne.)

Erityisesti minua on ihmetyttänyt väite, että lääkkeillä "ostetaan aikaa", eli annetaan lapselle aikaa miettiä omaa sukupuoli-identiteettiään. Mitä miettimistä siinä on, jos ei pääse alkuunkaan kokemaan luonnollisen murrosiän tuomia muutoksia omassa kehossa? Mitä miettimistä siinä on, jos käsitykset sukupuolesta jämähtävät kehollisen kokemuksen puuttuessa kehitystasolle, jolla ajatellaan, että tytöt leikkii nukeilla ja pojat autoilla? Tutkimusten mukaan lähes kaikki lapset, jotka saavat murrosiän pysäyttäviä lääkkeitä, jatkavat niistä muihin hoitovaiheisiin, kun taas ilman lääkitystä tai muuta puuttumista sukupuoliristiriita hellittää suurimmalla osalla aikuisikään mennessä.

Levine sivuutti täysin Paulin esittämät kysymykset lapsista ja nuorista, mutta hänet esitettiin silti keskustelun sankarina ja Paul ahdasmielisenä hörhönä. On tämä surullista aikaa, jota me elämme.
Näihin murrosikää viivästäviin hoitoihin vaaditaan diagnoosi, etenkin mielenterveysongelmien poissulkemista. Minä en tietenkään voi puhua omasta kokemuksesta, enkä osaa arvioida kokemusta, jossa on tarpeen miettiä oman murrosiän kuvatunlaista viivästämistä.