Lontoon pride-organisaation piirissä joukkoeroaminen - taustalla ilmapiiriongelmia

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 4
Lontoon pride-tapahtuma kesällä 2018 (kuva: Elina Riekki)

Lontoon pride-organisaatioon kuuluva neuvoa antava ryhmä on kokonaisuudessaan eronnut. Se viittaa ilmoituksessaan vihamieliseen ympäristöön ja värilliseen vähemmistöön kuuluviin vapaaehtoisiin kohdistuvaan kiusaamisen kulttuuriin. Kriisi on johtanut eroamisiin myös varsinaisessa pride-organisaatiossa.

Asiasta kirjoittavat The Guardian ja Pink News. Myös esimerkiksi yleisradioyhtiö BBC on huomioinut asian.

Kymmenestä henkilöstä koostuvan nyt eronneen neuvoston (community advisory board, CAB) tarkoitus on opastaa pride-organisaation johtoryhmää osallisuuden (inklusiivisuuden) parantamista koskevissa kysymyksissä ja auttaa sitoutumisessa avoimuuteen.

Torstainen eroamisilmoitus tuli kriisin syvennyttyä ja monien organisaation johdossa toimivien henkilöiden ilmoitettua eroamisestaan. Eronneiden joukossa on Lontoon priden vanhin värilliseen vähemmistöön kuuluva vapaaehtoistyöntekijä, viestintäjohtajana toiminut Rhammel Afflick.

Erokirjeessä vaaditaan uutta johtoa kehittämään pride-organisaatiota sekä pormestarin kansliaa tekemään riippumaton selvitys syrjimistä ja kiusaamista koskevista väitteistä. Esillä ovat olleet ongelmat erilaisten hlbtiq+ -vähemmistöihin kuuluvien pienryhmien ja alakulttuurien kokemassa asiallisessa huomioimisessa sekä luottamuksen heikentyminen näiden piirissä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Epäluottamuksen kärjistymisessä merkittävä osa on Lontoon pride-organisaation johdossa tehdyllä päätöksellä sallia poliisien hakea marssimaan kulkueeseen omana osastonaan. Aiemmin on esitetty vaatimuksia kieltää poliisin marssiminen ryhmänä, koska poliisin oli katsottu kieltäytyneen tukemasta värilliseen vähemmistöön (people of colour, POC) kuuluvien syrjintää vastustavaa Black Lives Matter (BLM) -toimintaa sekä sitoutumasta värilliseen vähemmistöön kuuluvien hlbtiq+ -ihmisten kuuntelemiseen ja puolustamiseen. Myös neuvosto oli sen kannalla, että poliisit eivät ole ryhmänä tervetulleita kulkueeseen.

Eroon päätyneessä neuvostossa on koettu, että pride-organisaation johtoryhmä on toisinaan tehnyt päätökset jo ennen kuin neuvostoa on kuultu. Samoin on koettu, että pride-organisaation johdossa sallitaan kiusaamisen kulttuurin ylläpitoa.

Lontoon pride-tapahtuma (Pride in London) on järjestetty 1970-luvun alusta saakka. Nykyinen järjestäjäorganisaatio perustettiin vuonna 2012. Lontoon pride-tapahtuma on yksi maailman suurimmista pride-tapahtumista. 

4 kommenttia

Eli radikaalit queer- ja transaktivistit siellä taas kiekuvat sortoa, kun Pride ei ole täsmälleen heidän vaatimustensa mukainen. Poliisit Pridessa ovat ilmentäneet vähemmistöjen integraatiota tavalliseen yhteiskuntaan, mitä nämä kiihkoilijat tietenkin jyrkästi vastustavat. He tuhosivat perinteisen gay-liikkeen ja muuttivat sen toiminta-alustaksi omalle ideologialleen, jolla ei ole mitään tekemistä homomiesten ja lesbojen kanssa.
Minusta on ehdottomasti tärkeää kiinnittää huomiota kaikenlaisiin syrjintätapauksiin ja syrjiviin käytäntöihin.

Sen sijaan tosiaan toiminta, jolla yhteiskunnan instituutioita sitoutetaan yhdenvertaisuutta edistävään toimintaan, on typerä protestoinnin kohde. Tällaiset vaatimukset vaikkapa poliisi-instituution osallistumiskiellosta pride-paraatiin edustaa mustavalkoista ja lyhytnäköistä ajattelua, suorastaan oman oksan sahaamista.

Meillä vastaavaa on nähty esimerkiksi puheenvuoroissa, joissa Jyväskylän yliopiston oikeutta käyttää sateenkaarilippua haluttaisiin rajoittaa, koska eräs näkyvä yliopistossa vaikuttava hahmo on esittänyt hlbti-kielteisiä näkemyksiä. Toisinaan joitakin puolueita puolestaan on haluttu työntää ulos pride-tapahtumista, kun niiden toimintaa ei ole nähty mitat täyttävänä. Syytetään pinkkipesusta ja muusta.

Selvästikään ei ymmärretä, että juuri tällaisella mukaan ottamisella voidaan saada aikaan myönteistä muutosta sellaisissakin paikoissa, joissa asiat eivät vielä ole valmiita. Oven kiinni laittaminen muilta on suoranainen karhunpalvelus ja tie korkeintaan Pyrrhoksen voittoon.