Yökerho Hercules joutuu luopumaan nykyisestä tilastaan

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • Sami Mollgren
  • 8

Helsingin Pohjoisella Rautatiekadulla sijaitseva yökerho Hercules joutuu etsimään uuden tilan toiminnalleen.

Kylteritalo eli KY-talo on vaihtanut omistajaa. Sen on ostanut rakennusyhtiö NCC, joka aikoo kunnostaa talon perusteellisesti. Kunnostustöiden on määrä alkaa vuonna 2021. Rakennuksesta puretaan laajoja osia ja kunnostetaan julkisivu sekä sisätilat kokonaan.

Hercules muutti Pohjoisella Rautatiekadulla olevaan tilaansa alkuvuodesta 2016. Aiemmin yökerho ehti toimia Lönnrotinkadulla 15 vuoden ajan. Lönnrotinkadun paikastaan Hercules joutui väistämään Saint George -hotellin tieltä.

Hercules on ollut auki epäsäännöllisesti keväästä lukien koronavirustilanteen vuoksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Toinen yökerho, ravintola DTM, sulki ovensa Mannerheimintien toimipaikassaan keväällä kokonaan, samaiseen Saint George -hotelliin kantautuneen melun vuoksi. Myös DTM etsii toiminnalleen uutta paikkaa, joskin uuden ravintolan avaamisen ajankohta venyy koronatilanteen hellittämisen jälkeiseen aikaan.

Vuonna 2000 avattua Hercules-yökerhoa pyörittävä Moek Trading Oy omistaa myös Helsingin Mannerheimintiellä sijaitsevan vuonna 1998 avatun Mann's Street -ravintolan. Omistajakaksikon ensimmäinen ravintolayritys Cafè Escale avasi Kansakoulukadulla vuonna 1994 ja toimi vuoteen 2001 asti.

8 kommenttia

Päivitys 23.12.2020: KY-talon vuokralaisyritykset olivat saaneet juuri NCC:ltä irtisanomisilmoitukset ja heidän pitää "olla pihalla" talosta jo 3 kk päästä, eli 31.3.2021 mennessä.

Kiirus siis tulee ja saapa nähdä, onko Helsinki jonkin aikaa jopa vailla yhtäkään hlbtiq-yökerhoravintolaa.

Je selvää lienee että sekä Hercules että toinen partymesta talossa, BK joutuvat lähtemään sieltä lopullisesti, sillä NCC:n ja KY-säätiön tiedotteessa ja asiasta medioitten uutisoinneissa puhutaan talon muuttamisesta pääasiassa toimistotilakäyttöön ja osin liiketilakäyttöön ja remppa-aika on 2-3 vuotta:

https://www.sttinfo.fi/tiedote/ky-saatio-myy-ky-talon-ncclle?publisherId=69818381&releaseId=69896689

https://www.rakennuslehti.fi/2020/12/ncc-ostaa-ja-peruskorjaa-arvotalon-helsingin-ydinkeskustassa/

NCC:hän remppasi myös Kampissa "moderneiksi toimistotiloiksi" talon, jossa The Circus -livekonserttimesta toimi, mutta joka joutui sitten talon käyttötarkoituksen uudistamisen myötä ja tarvittavan äänieristyksen kalleuden takia sieltä lähtemään (syrjemmälle etelään, Hernesaareen).

Hercules yökerhon tilathan tuolla ovat suuret, noin 650 neliötä (ja asiakasmäärä-lupa liki 500), joten uuden paikan tilavaatimus on varmastikin vähintään reilut 400 neliötä, riippuen tilojen toimivuudesta.
Kattokin pitää olla riittävän korkealla (etenkin jos se Herculeksen erityinen, näyttävä 3D-led-kattovalopuikkojen monirivistö halutaan uuteenkin paikkaan myös), riittävä ilmanvaihto toteutettavissa, portsarinarikan toteuttamiselle sopiva tilarakenne, samoin kuin yökerhoravintolan tarvitsemien isompien wc-tilojen toteutukselle jne.
Ja se tanssilattia&estraditila toteutettavissa . . . ja baaritkin. (Toki hlbtiq-yökerhot voisivat innostua myös monipuolistamaankin tilojaan, ainakin alkuiltakahviloiksikin tai jopa parittamaan siihen jonkin ruokamesta-suhteenkin mukaan ; ).

Ja paikassahan ei voi olla asuntoja, eikä toimistoja tms. sen lähiseinänaapureina.
Sijaintikin pitää tietenkin olla kohtuuhelposti saavutettava asiakaskunnalle.
(Saakin nähdä, ottavatko Hercules ja/tai demari (dtm) evoluutioaskelia hieman etäämmällekin Manskusta, vai pitävätkö Pitkänsillan ja Töölönlahden tuonpuoleisia alueita ihan periferioina jatkossakin. Tosin tilatarjontamahdollisuudet ja vuokrataso ratkaisevat isolti nekin jatkossakin . . . Helsingin Aleksanterinkadunhan on liki uhkailtu olevan kuolemassakin, joten jospa sieltä kadun molemmin puolin . . . tai "Mummotunnelin" lisäksi HLBTIQ-KimppaKiva Aleksille myös ; ).

Varsinaisesti tv-studioksi Hercules tuskin painottuu, vaikka siellä onkin korona-aikana tehty runsain mitoinkin nettilähetyksiä, kuten nytkin YuleShow.

Tuolla Kylteritalossa Herculeksen clubimusiikkitilahan sijaitsee osin rakennuksen sisäpihalle jatkuvassa lisäsiivessä ja tilan seinät äänieristettiin hyvin. Clubimusiikkitilan tanssilattiasta tehtiin myös kelluvarakenteinen.

Saa nähdä, miten koronan taltuttaminen 2021 sujuu ja onnistuuko. Parhaassa biletysiässä olevat nuoret aikuiset ja keski-ikäiset aikuiset ovat kuitenkin mitä ilmeisimmin koronarokotusjonossakin viimeisessä ryhmäjoukossa.
Joten saa nähdä, miten suotuisia kevät ja kesäkin hlbtiq-sosiaalisille vapaa-ajanviettopaikoille ovat ja mihin ja millä uuskonsepteilla demari (dtm) ja Hercules sitten asettuvat jatkossa.

Osahan maan ja Pääkaupunkiseudunkin yökerhoista on jatkanut nytkin ja jatkossakin clubitanssitoimintaansa, alkuiltaclubeina, esim. Kampin kauppakeskuksen yläkerran Maxine latino- ja afromusan clubejaan https://www.facebook.com/RavintolaMaxine/
Remontin suunnittelu- ja valmistelutyöt voivat kuitenkin alkaa vaikka heti ja remonttikin rajoitetusti vuokralaisten ollessa vielä sisällä. Korona toisaalta rajoittanee (yö)elämää pitkälle kevääseen ja ehkä jopa alkukesään.

Nythän Herculeksella ja dtm:llä on yhteinen agenda: löytää tilat. Heillähän olisi nyt sopiva hetki, voisivatko he jollain tavoin yhdessä asian ratkomalla löytää synergiaedun sijaitsevalla lähekkäin tai ehkä suorastaan lähinaapureinakin. En tiedä. Olikos se Kaisaniemen Pukevan katutaso vielä vapaana?

Selvää on, että yleisluontoisen hlbti-teemaisen yökerhotoiminnan "ekologinen lokero" kutistuu koko ajan, monestakin syystä. Seuran etsiminen tapahtuu netissä ja asenteiden parantuessa erityistä suojapaikkaakaan ei enää tarvita. Omaa viiteryhmää tapaa muuallakin. On kilpailtava samoista (hlbti-)asiakkaista kaiken muun yöelämän kanssa. Toisaalta, jos hlbti-yökerho onnistuu, niin se voi houkutella muutakin kuin sateenkaarikansaa - vaikka siinä on sitten Pyrrhoksen voiton aineksia: pitkällä aikavälillä se nähdään sateenkaarileimattomana paikkana muiden joukossa.