Yökerho Hercules joutuu luopumaan nykyisestä tilastaan (juttukommentit)

Päivitys 23.12.2020: KY-talon vuokralaisyritykset olivat saaneet juuri NCC:ltä irtisanomisilmoitukset ja heidän pitää "olla pihalla" talosta jo 3 kk päästä, eli 31.3.2021 mennessä.

Kiirus siis tulee ja saapa nähdä, onko Helsinki jonkin aikaa jopa vailla yhtäkään hlbtiq-yökerhoravintolaa.

Je selvää lienee että sekä Hercules että toinen partymesta talossa, BK joutuvat lähtemään sieltä lopullisesti, sillä NCC:n ja KY-säätiön tiedotteessa ja asiasta medioitten uutisoinneissa puhutaan talon muuttamisesta pääasiassa toimistotilakäyttöön ja osin liiketilakäyttöön ja remppa-aika on 2-3 vuotta:

https://www.sttinfo.fi/tiedote/ky-saatio-myy-ky-talon-ncclle?publisherId=69818381&releaseId=69896689

https://www.rakennuslehti.fi/2020/12/ncc-ostaa-ja-peruskorjaa-arvotalon-helsingin-ydinkeskustassa/

NCC:hän remppasi myös Kampissa "moderneiksi toimistotiloiksi" talon, jossa The Circus -livekonserttimesta toimi, mutta joka joutui sitten talon käyttötarkoituksen uudistamisen myötä ja tarvittavan äänieristyksen kalleuden takia sieltä lähtemään (syrjemmälle etelään, Hernesaareen).

Hercules yökerhon tilathan tuolla ovat suuret, noin 650 neliötä (ja asiakasmäärä-lupa liki 500), joten uuden paikan tilavaatimus on varmastikin vähintään reilut 400 neliötä, riippuen tilojen toimivuudesta.
Kattokin pitää olla riittävän korkealla (etenkin jos se Herculeksen erityinen, näyttävä 3D-led-kattovalopuikkojen monirivistö halutaan uuteenkin paikkaan myös), riittävä ilmanvaihto toteutettavissa, portsarinarikan toteuttamiselle sopiva tilarakenne, samoin kuin yökerhoravintolan tarvitsemien isompien wc-tilojen toteutukselle jne.
Ja se tanssilattia&estraditila toteutettavissa . . . ja baaritkin. (Toki hlbtiq-yökerhot voisivat innostua myös monipuolistamaankin tilojaan, ainakin alkuiltakahviloiksikin tai jopa parittamaan siihen jonkin ruokamesta-suhteenkin mukaan ; ).

Ja paikassahan ei voi olla asuntoja, eikä toimistoja tms. sen lähiseinänaapureina.
Sijaintikin pitää tietenkin olla kohtuuhelposti saavutettava asiakaskunnalle.
(Saakin nähdä, ottavatko Hercules ja/tai demari (dtm) evoluutioaskelia hieman etäämmällekin Manskusta, vai pitävätkö Pitkänsillan ja Töölönlahden tuonpuoleisia alueita ihan periferioina jatkossakin. Tosin tilatarjontamahdollisuudet ja vuokrataso ratkaisevat isolti nekin jatkossakin . . . Helsingin Aleksanterinkadunhan on liki uhkailtu olevan kuolemassakin, joten jospa sieltä kadun molemmin puolin . . . tai "Mummotunnelin" lisäksi HLBTIQ-KimppaKiva Aleksille myös ; ).

Varsinaisesti tv-studioksi Hercules tuskin painottuu, vaikka siellä onkin korona-aikana tehty runsain mitoinkin nettilähetyksiä, kuten nytkin YuleShow.

Tuolla Kylteritalossa Herculeksen clubimusiikkitilahan sijaitsee osin rakennuksen sisäpihalle jatkuvassa lisäsiivessä ja tilan seinät äänieristettiin hyvin. Clubimusiikkitilan tanssilattiasta tehtiin myös kelluvarakenteinen.

Saa nähdä, miten koronan taltuttaminen 2021 sujuu ja onnistuuko. Parhaassa biletysiässä olevat nuoret aikuiset ja keski-ikäiset aikuiset ovat kuitenkin mitä ilmeisimmin koronarokotusjonossakin viimeisessä ryhmäjoukossa.
Joten saa nähdä, miten suotuisia kevät ja kesäkin hlbtiq-sosiaalisille vapaa-ajanviettopaikoille ovat ja mihin ja millä uuskonsepteilla demari (dtm) ja Hercules sitten asettuvat jatkossa.

Osahan maan ja Pääkaupunkiseudunkin yökerhoista on jatkanut nytkin ja jatkossakin clubitanssitoimintaansa, alkuiltaclubeina, esim. Kampin kauppakeskuksen yläkerran Maxine latino- ja afromusan clubejaan https://www.facebook.com/RavintolaMaxine/
Remontin suunnittelu- ja valmistelutyöt voivat kuitenkin alkaa vaikka heti ja remonttikin rajoitetusti vuokralaisten ollessa vielä sisällä. Korona toisaalta rajoittanee (yö)elämää pitkälle kevääseen ja ehkä jopa alkukesään.

Nythän Herculeksella ja dtm:llä on yhteinen agenda: löytää tilat. Heillähän olisi nyt sopiva hetki, voisivatko he jollain tavoin yhdessä asian ratkomalla löytää synergiaedun sijaitsevalla lähekkäin tai ehkä suorastaan lähinaapureinakin. En tiedä. Olikos se Kaisaniemen Pukevan katutaso vielä vapaana?

Selvää on, että yleisluontoisen hlbti-teemaisen yökerhotoiminnan "ekologinen lokero" kutistuu koko ajan, monestakin syystä. Seuran etsiminen tapahtuu netissä ja asenteiden parantuessa erityistä suojapaikkaakaan ei enää tarvita. Omaa viiteryhmää tapaa muuallakin. On kilpailtava samoista (hlbti-)asiakkaista kaiken muun yöelämän kanssa. Toisaalta, jos hlbti-yökerho onnistuu, niin se voi houkutella muutakin kuin sateenkaarikansaa - vaikka siinä on sitten Pyrrhoksen voiton aineksia: pitkällä aikavälillä se nähdään sateenkaarileimattomana paikkana muiden joukossa.
  • 3 / 8
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 19.12.2020 13:58
SMO: "hlbti-teemaisen yökerhotoiminnan "ekologinen lokero" kutistuu koko ajan". Sama havainto täällä.

Olen ollut jo kauan integroitumisen kannalla. Jos piiloudumme omaan kuplaamme vaikka yökerhoon taikka ravintolaan, olemme valtaväestön silmissä se hämyisissä nurkissa lymyävä, vierastettava kummajaisten joukko. Onneksi osa heteroista tulee ja tutustuu. Muistan vuosikymmenten takaa gay diskon Vanhalla Polilla. Siitä tuli kuuluisa. Useat työkaverini kävivät siellä diskoamassa vaikka en heille paikkaa erityisemmin mainostanut.
smo: "Toisaalta, jos hlbti-yökerho onnistuu, niin se voi houkutella muutakin kuin sateenkaarikansaa . . . pitkällä aikavälillä se nähdään sateenkaarileimattomana paikkana muiden joukossa."

Selvästihän dtm suuntautui jo tuollaiseen, jo Roban aikoinaankin ja Manskulla lisää,
joten se ei olisi mitään uutta.
Sekä etenkin "heteroystävällinen hlbtiq-baari" -konseptia toteutti Lost and Found . . . ja kupsahti sitten viimein siihen (ja kun Herculeksen ja dtm:n tulot imivät hlbtiq-asiakaskunnan).

Yleis-heteropaikoissa varmasti jäävät myös hlbtiq-estradi -taiteilijoiden työmahdollisuudet vähemmälle. Ennemminkin jokin hlbtiq-trendipäämesta, joka myös aukoisi uusiakin uria illanvietto-sceneen. Selvä ongelmahan on esim. tuo yökerhojen lähinnä vain klo 24 - 05 -pääasiakasvirta-aika, etenkin arkipäivisin.
Jonkinlaisen yökerho&kahvila&hlbtiq-kulttuurikeskus -paikan konseptikin vois olla toimiva, sillä onhan muitakin hlbtiq-ihmisten harrastuspoppoita esim. HGT-teatteri, naisten kuoro jne. eli alkuiltoihinkin olisi kyllä sisältöpotentiaalia (ja yökerhomyynnillä toimivat paikat voisivat noita tukea tiloissaan, kuten ainakin Hercules on tehnytkin).

Yleis-heteropaikat kyllä toki ottavat Helsinki Pride -ajan suuret partyt tiloihinsa, koska noista saavat suuren asiakasmäärän tulot, eli mieluisia nakkeja, mutta muulloin kiinnostus noilla voi olla sitten nihkeämpää ohjelmatarjontavalinnoissakin.
Emmehän ole nähneet noissa juurikaan hlbtiq-artistien maailmalta tuontiakaan muulloin, Pride-viikon ulkopuolella.

Kuinkas monen yleis-heteropaikan olette nähneet näkyvästi viestittävän esim. translipuin tai sateenkaarilipuin hlbtiq-ystävällisyyttään nykyään?

Kaisaniemen ex-Pukeva/Anttila -talon katutasoon taisi sijoittua JYSK tänä vuonna jo.

Sinällään ehdottomasti hlbtiq-district kimppakiva-alue yökerhoille ja ravintoloille voisi olla toimiva ja hlbtiq-asiakasystävällinen konsepti. Tukihan taannoinen Lönkan Herculeksen ja Manskun dtm:n samassa korttelissa, nurkan takana olo eittämättä toisiaan ja kun siinä oli vielä likellä alkuiltapubi Mann's Streetkin, tai siis on yhä.

Tulovirtaa saisivat (etenkin kalliitten vuokrien katteeksi) saisivat laajemmallakin aukiolokonseptilla tavoitella, verrattuna vain pelkkään klo 24 - 05 -toimintaan.

Mutta otetaan rauhassa, koska koronan suhteen ei-pääriskiryhmän, yökerhoasiakaskunnan rokotukset alkanevat vasta maaliskuulla, jos silloinkaan, joten koronan tainnuttaminen ja koronasta johtuvista ravintolayökerho-aukiolorajoituksista vapautuminen voi kestää hyvinkin tosiaan pidemmällekin kesäänkin asti. Ja ellei sitten tule jopa takapakkia, jokin uusi korona-variantti, johon tarvittaisiin ehkä taas uusikin rokotekierros, jonka järjestämiseen muutama kuukausi voi hujahtaa herkästi. Ihan kaikkiseltaan tutkimattomat ovat luonnon tiet.

Lisäksi toki, jos korona jyllää pitkään vielä ensi vuonnakin, niin saattaapi tulla jokunen yökerho-soveltuva tilakin uus-vuokrattavaksi.

Stadin keskusta, kantakaupungin alue on edelleen erityisen kallista vuokratila-aluetta ja sopivia yökerhoravintola-tiloja ei nyt näytä olevan liiemmin tarjollakaan.
Myös Pasila / Konepajan alue, Hakaniemi kenties voisivat soveltua, jos sopiva tila löytyisi.

Harmi että Helsingin kaupunki on nysvännyt tekemättömissä sen, Kaisaniemessä huonossa kunnossa olevan puuravintolakompleksin remontoinnin kanssa (ja Museaovirasto rasittanee sen rakenteen uudistamista), sillä se olisi sijainniltaan ja clubimusa/hlbtiq-partyperinteiltäänkin myös ollut potentiaalisesti oivalla paikalla.
Nykyisellään siitä ei ole pitkään aikaan mihinkään, koska se on pakko kunnostaa ja Helsingin kaupunki kait haeskelee sille ostajaakin, joka remppaisi sen Museovirston säilytys-vaatimusten mukaan.
Nykyisellään yökerho-ravintolatoimintaan soveltuvia vuokratiloja ei juurikaan ole saatavilla Helsingin kantakaupungin ja lähi"maastonkaan" alueella.
Ja toimitilahinnat ovat nousseet entisestään, ydinkeskustassa nykyvuokrahintapyynnöt noin 450 neliön liiketiloilla yli 10 000 euron kuukausivuokratasosta jopa yli 30 000 euron kuukausivuokriin; ja isommilla liiketiloilla vielä enemmän. Esim. Hercules on toiminut nykyisin 650 neliön tiloissa.

Mutta saa nähdä, muuttuuko tuo tilanne 2021 helmikuun jälkeen tai myöhemmin keväällä, kun tammikuuun 2021 lopulla raukeaa, koronatilanteen vuoksi konkurssilakiin keväällä 2020 velallisen hyväksi tehdyt suojamuutokset velkojen maksuista

https://yle.fi/uutiset/3-11601843

Toistaiseksi konkurssilakiin on kerrottu tehtävän vain pieni huojennus velallisen hyväksi:
https://valtioneuvosto.fi/-/1410853/konkurssilain-maksukyvyttomyysolettamaa-muutetaan-velallisen-eduksi

Joten koronan erityisesti rampauttamalla ravintola-yökerhoalalla saattaa tulla konkurssiaalto ja niiden vuokratiloja saattaa vapautua muiden toimijoiden (kuten Hercules ja dtm) saataville (ellei loppujakin tiloja aleta saneeraamaan muuhun käyttöön). Toki konkurssiaalto todennäköisesti koskettaa monia muitakin liiketilloja ja yrityksiä ja toimialoja. Sekä josko korona-tilanne hellittää ja missä ajankohdassa.

https://www.mara.fi/ajankohtaista/uutiset/konkurssilain-muutos-paattaa-velallisen-suojan-helmikuussa-matkailu-ja-ravintola-alaa-uhkaa-konkurssiaalto.html

Ellei sitten konkurssilain korona-tilanne-poikkeusta sitten jatketa vielä pidemmälle ensi vuotta (tosin näillä näkymin sen jatkamisen Eduskunta jo torppasikin) tai lakia muuteta sitten vielä muutenkin, mutta siinä tilanne alkaa olla jo velkojien "pitkää pinnaa" kohtuuttomasti venyttäneessä tilanteessa, sekä konkurssikypsien yritysten ja toimijoiden konkurssitilannetta viivytellen pahentavakin.

MUTTA oma lukunsa sitten toki myös Herculeksen & Mann's Streetin (Oy Moek Trading Ltd), sekä dtm:n (Äkä Oy:n) tuloskunnot ja taloudet. Niistä tässä lähinnä korona-kautta edeltävien tilikausien tietoja :

https://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/oy+moek+trading+ltd/09619619
https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/oy-moek-trading-ltd/09619619/yleiskuva

https://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/aka+oy/24379422
https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/aka-oy/24379422/yleiskuva

( https://eliko.fi/2018/07/lyhyt-oppimaara-yrityksen-omavaraisuusaste/ )
Yökerhoksi tilana ja vuokratasoltaan soveltuva tilatarjonta on kyllä nykyisellään todella heikkoa Helsingin kantakaupungilla. Tilat ovat matalia, hankalasti rempattavia (ilmastointi suurelle ihmismäärälle, wc-tilojen lisäys yms.), hotellien yms, discoääniherkkien tilojen naapureina, vuokriltaan liian kalliita (vuokrataso lähtee yli 10 000 + alv /kk, hankalien kulkuyhteyksien paikoissa (yöajan kulkeminen ei voi perustua pelkästään taksikyyteihin) jne.

https://toimitilat.oikotie.fi/kartta/vuokrattavat-toimitilat?view=map&lat=60.107163837003526&lng=24.974699999999988&zoom=10.5&locations=%5B%22Helsinki%22%5D&size%5Bmax%5D=900&size%5Bmin%5D=450&businessType%5B%5D=16&businessType%5B%5D=4&businessType%5B%5D=1&businessType%5B%5D=8&businessType%5B%5D=64&cardType=106

Kortteleissa on tai ollaan muuttamassa paljon toimistoiksi, ja hotelleja on monissa kortteleissa, eikä niiden läheisyydessä liiketiloja vuokrata yökerhokäyttöön.
Esim. Kaisaniemessä Fennia-talon korttelissa on vuokrattavana Caisa-kulttuurikeskuksen entiset tilat ja niiden reilut 500 m2 alakerta soveltuisi periaatteessa hyvin kahvila-baari-yökerhoksi (tila on korkea, tasalattiainen auditorio sopisi tanssitilaksi, wc:tä riittävästi, lisätiloja ja keskeinen sijainti, Mikonkadulta järjestyisi yökulkuyhteys jne.), mutta kyseistä tilaa ei vuokrata yökerhokäyttöön, vaan toimistoiksi tms.
https://cdn.asunnot.oikotie.fi/dxMgLTgfQXthmRIktbxk8M7T1F4=/full-fit-in/980x653/filters:watermark(https://cdn.asunnot.oikotie.fi/FNgYc0cxRts1I9PguvqoW4Bqtrw=/static.asunnot.oikotie.fi/oikotie_watermark.png,0,-1,1):background_color(white):format(jpeg)/ot-real-estate-mediabank-prod/123/391/source/193193321

Hakaniemessä on torin länsipuolella olevissa rakennuksissa vuokrattavana katutason isoja tiloja, mutta niiden seinänaapureina on hotelleja tai toimistoja, eli eivät sovi yökerholle.
  • 7 / 8
  • human
  • 4.2.2021 18:27
Mikä olikin itsestäänselvyys, nykyisen korona-tilanteen takia, gay-yökerho Herculesta Pohjoisella rautatiekadulla ollaan purkamassa, eikä se avaudu nykyisessä tilassa enään (toimistotaloksi saneerattavan talon vuokrasopimuksetkin päättyisivät maaliskuun loppuun joka tapauksessa), vaan jää odottamaan korona-pandemia-tilanteen aikojen petraantumista.

Milloin pandemia-tilanne sitten petraantuu, se onko epävarman haman tulevaisuuden asia, rokotepulasta, rokotehoista, rokotesuojan kestoajoista, koronan muuntumisista jne, riippuen.
Hallitus esittää ravintolarajoitusten jatkamista kesäkuun loppuun asti.