Kansainvälisenä miestenpäivänä: eturauhassyöpä koskettaa myös homomiehiä

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Juhani Viherlahti
  • 6

Tänään 19.11. on Kansainvälinen miestenpäivä. Samaan aikaan vietetään Sinistä päivää, mikä on eturauhassyövän torjunnan symboli. Eturauhassyöpä on aikuisten miesten yleisin syöpä.

Tuoreen, YLE:n aamu-uutisissa kerrotun tiedon mukaan Suomessa sairastuu vuosittain yli 5 000 miestä eturauhassyöpään. Heistä yli 900 henkeä menehtyy tuohon tautiin. Luku on viime vuosikymmeninä ollut jatkuvassa kasvussa. Syytä ei aiempien tietojeni mukaan vielä tunneta.

Noiden lukujen perusteella ja 6% homoesiintyvyydellä homomiehiä sairastuisi vuodessa yli 300 henkeä. Homomiehiä kuolisi tuolla prosenttiluvulla laskien 54 henkeä.

Lääkärit ovat jakautuneet kahteen leiriin tässä asiassa. Toisten mukaan seulontoja ei pidä tehdä, koska ne johtavat ylihoitoon, tarkoittaen turhia syöpähoitoja. Toinen puoli kannattaa seulontoja, koska sillä pelastetaan ihmishenkiä. Seulonta on tapahtunut tähän mennessä PSA-nimisellä testillä, joka on yksinkertainen verikoe. Kyseinen testi ei ole tarkka. Eturauhasen tulehdus ja liikakasvu voivat antaa väärän tuloksen. Jos arvo on ollut korkea, eturauhasesta otetaan kudosnäyte, joka ei miehelle ole aivan pieni juttu.

YLEn haastattelussa professori, emeritus Pentti Tuohimaa kertoo, että nykyisin magneettikuvauksella päästään aikaisempaa tarkemmin todentamaan aito syöpä ja vältytään turhilta hoidoilta. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ennuste eturauhassyövästä selviämiseen on varsin hyvä. Se edellyttää sitä, että syöpä on todettu ajoissa ja hakeudutaan hoitoihin, joita on tarjolla jo useita erilaisia.

Eduskunnassa oli tänään lähetekeskustelu seulontojen aloittamisesta. 141 kansanedustajaa on jo ilmoittanut kannattavansa lakialoitetta.

YLEn uutisklippi

Kansainvälinen miestenpäivä – pitäisikö eturauhassyövän seulonnat aloittaa?

6 kommenttia

Eräät tutkijat ovat sitä mieltä, että eturauhassyövän torjuntaan on olemassa ainakin yksi, aika miellyttäväkin tapa. Pidättyvyys on heidän mukaansa pahasta. Eturauhasen säännöllinen tyhjentäminen keinolla taikka toisella vähentäisi riskiä sairastua eturauhassyöpään.

Tässä huomataan jälleen kerran, kuinka muinaiset periaatteet vaikkapa pidättyvyydestä ja itsetyydytyksen paheesta ovat olleet täysin vääriä. Koko hommahan lähti liikkeelle tulkittaessa Raamattua väärin. Oonan niminen henkilö harrasti sattuneesta syystä keskeytettyä yhdyntää. Myöhemmin se tulkittiin itsetyydytykseksi ja paheeksi, josta tehtiin todella iso numero. Nykykäsityksen mukaan kaikkien miesten vahingoksi.
Tuo pidättyvyys-ongelmansahan on toki koskettanut vain niitä, jotka vimpan päälle zarathustralaisuus-abrahamisuuteen (ts. zarathustralaiskirjoitukset-toora-talmud-uutee-koraani) ovat langenneet ja sortuneet. Ja, noh, toki myös niitä joita nuo uskomukset ovat riivanneet. Noissa uskomuksissa kun ei ole ihmeitä, eikä moraalia tarjolla, niin ovat paneutuneet luonnollisen hyvien asioiden "synnillistämisiinsä".

Toisaalta sitten elämisenikien pitkittymisillä on hintansasa silläkin, kun ihmiseläimetkin ovat yhtä lailla luonnonluomina kehittyneet tiettyyn elämänpituuteen ja ikääntyessä solujen uusiutumiskyvyt yms. tuppaavat ihan luonnollisesti heikentymään - ja ikuista elämäähän ei ole yhtään kenelläkään, kuten kaikki toki tiedämme.
Eikä ihmiseläimille ole kehittynyt yhtä hyviä luontaisia syöpien torjuntakeinoja, kuin mitä esim. norsuilla ja ainakin osalla valaista ja muita eläimiä.

https://www.theatlantic.com/science/archive/2018/08/did-a-zombie-gene-help-elephants-to-beat-cancer/567583/