Päivi Räsänen kertoo saaneensa nelisen saarnaa ennakkotarkastettavaksi pastoreilta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 8

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) kertoo, että papit ovat alkaneet lähetellä saarnojaan hänelle, jotta tämä arvioisi, voidaanko niiden sisällön tulkita rikkovan lakia. Räsänen puhui asiasta tiistaina Radio Deillä lähetetyssä Ex-Criminals -ohjelmasarjan jaksossa.

Räsäsen mukaan häntä "on hätkähdyttänyt" pastorien pyynnöt arvioida saarnan pitämisestä mahdollisesti koituvat syytteet. 

- Pastorit ovat ottaneet yhteyttä ja antaneet tekstejään luettavaksi ja kysyneet, että uskaltaako sanoa näin, etten vain joudu käräjille, kertoo Päivi Räsänen.

Ohjelman tiedotteen mukaan papit arvioivat Räsäsestä kouliintuneen vihapuhe- ja sananvapauskysymysten huippuasiantuntijan, joka on perehtynyt aiheeseen paitsi lainopillisen konsultaation myös omakohtaisen kokemuksensa ansiosta.

Ilta-Sanomien mukaan Räsänen muistaa "yhtäkkiä" nelisen tapausta, eivätkä kaikki ole tulleet luterilaisen kirkon pastoreilta. Hän ei yksilöi niitä tarkemmin, vedoten yhteydenottojen luottamuksellisuuteen. Räsänen kertoo, ettei ole ryhtynyt lainopilliseksi neuvonantajaksi eikä ruvennut tarkastustyöhön. Hän kertoo kuitenkin rohkaisseensa nostamaan asioita esiin oman vakaumuksen ja Raamatun opetusten pohjalta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Räsänen myös kertoo yhteydenotoista kristillisiltä nuorilta, jotka hänen mukaansa "joutuvat elämään kristillisen vakaumuksensa kanssa kaapissa" leimautumisen pelossa. Hän myös pitää pelottavana sitä, että sateenkaarilipun esillä pitämisestä on tullut "jonkinlainen moraalin mitta" ja että "ihmiset alkava pelkäämään ilmaista oama vakaumustaan". Räsänen puhuu myös itsesensuurin ilmapiiristä. 

Räsäsen raamattusiteerauksista ja kirjoituksista on tehty poliisille kaikkiaan viisi tutkintapyyntöä, joista kaksi on edennyt syyteharkintaan.

- Olen kolmesti ollut poliisikuulusteluissa, ja ainakin yhden tapauksen poliisikuulustelut ovat vielä edessä. Päätöstä käräjille menosta ei ole vielä tehty. Yhdestä tutkintapyyntöön liittyvästä radiokeskustelusta olen juuri antamassa loppulausuntoani. Toivottavasti tästä keskustelusta ei tule seuraavaa tutkintapyyntöä, Räsänen toteaa tiistaisessa ohjelmassa.

Sarjaa isännöivät kahdesta murhasta vankeustuomion kärsinyt Lauri "Late" Johansson ja niin ikään ehdottomia vankeustuomioita istunut Ali Niemelä.

Poliisi on tutkinut Räsäsen julkituloja arvioiden, voisivatko ne täyttää rikosnimikkeen "kiihottaminen kansanryhmää vastaan" tunnusmerkit. Mikäli poliisitutkinnan ja syyteharkinnan jälkeen tapaus tai tapaukset etenevät käräjille, rikoksesta voidaan tuomita sakkoihin tai korkeintaan kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

- En pelkää tuomiota. Tämä on minulle niin tärkeä asia, etten ole sekuntiakaan katunut, mitä olen sanonut. Olen tarkistanut uudestaan ja uudestaan ne pamfletit ja twiitit, joista minua syytetään. Niissä on vain Raamatun totuus, sanoo Räsänen.

Ohjelmassa viitattiin myös "rikkinäisyyteen" ja "eheytymiseen". Asian ottivat esille keskustelun isännät.

- Onhan tällaista eheytymistä tapahtunutkin.

- Mutta ei kaikki eheydy. Se on kipee prosessi, vois olla.

Paikkaa "taivaan kodissa" luvattiin myös homoille, lesboille ja muillekin, jos antavat elämänsä Kristukselle. Päivi Räsänen myötäili ja toivoi, että evankeliumin sanoma tavoittaisi heitä.

Kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja on toiminut myös Suomen sisäministerinä. Koulutukseltaan Räsänen on lääkäri. 

8 kommenttia

Päivi Räsänen esittää mielipiteitään usein sekoitellen maailmankatsomustaan, kansanedustajuuttaan ja lääkäriyttään. Erityisesti uskonnollisen maailmankatsomuksensa ja lääkäriyhtensä sekoittaminen on huolta herättävää.

Maailmankatsomukseensa liittyvään uhriutumiseen hän näyttää nyt ottaneen välineeksi kaapissaolon käsitteen. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla on pitkä kokemus oman seksuaalisen suuntautuneisuuden ja oman sukupuolen ilmaisun peittelyssä. Nyt Räsänen ikään kuin pyrkii nostamaan oikeuden arvottaa muiden elämää maailmankatsomukseen vedoten samalle viivalle kuin yksilön oikeuden voida elää elämäänsä sellaisena kuin on.
Ymmärsin, että Päivin rooli "pappien saarnahuolissa" on niiden lainopillinen tarkistus, että saako näin sanoa ettei joudu rosikseen? Asiantuntijaroolissa siis - lol -

Kristityt ovat roomalaisina kynttilöinä tottuneet kuolemaan uskonsa tähden, tämä uhriutuminen on tuottanut marttyyreita kuten Saint Sebastian, jonka ekstaasin pauloissa taivaalle tähyävä katse ja nuolilla penetroitu vartalo muuten oli ensimmäisiä homoikoneita. ..