Kristillisdemokraattien kansanedustaja jälleen valtioneuvoston sateenkaariverkoston kimpussa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 17

Kansanedustaja Antero Laukkanen (kd) otti torstaina eduskunnan täysistunnon suullisella kyselytunnilla jälleen esiin valtioneuvostossa toimivan epävirallisen sateenkaariyhteistyöverkoston.

- Eduskunnan tietoon on tullut, että valtioneuvoston sisällä toimii epävirallinen sateenkaariyhteistyöverkosto. Verkoston toimintaa koordinoivat oikeusministeri sekä sosiaali- ja terveysministeriö. Mukana on kuusi ministeriä. Se näyttää vaikuttavan suoraan hallituksen ajamiin lakihankkeisiin ja niiden valmisteluun, vaikkakin sen kokoonpanosta ja toiminnasta ei ole tietoa valtioneuvoston sivuilla. Siellä toimivat Seta, Trasek ja Sateenkaariperheet, sanoi Laukkanen. 

Laukkasen mukaan hallitus on antanut joillekin ryhmille erityisaseman toisiin ryhmiin verrattuna, ja vetosi mihin vähemmistöryhmiin, etujärjestöihin ja kansalaisjärestöjen vastaavanlaiseen oikeuteen.

Ensimmäisenä asiaan vastasi pääministeri Sanna Marin (sdp).

- Minun tietääkseni eduskunnalla on myös sateenkaariverkosto, ja meillä on esimerkiksi neuvottelukuntia eri asioihin, joita tässä kuvasitte. Minä en ollut tietoinen tai ainakaan muista, että meillä joku tällainen verkosto olisi. En tiedä, kuulunkohan itse siihen. Jos en kuulu, niin täytyypä liittyä, koska tasa-arvoasioiden edistäminen, yhdenvertaisuuden edistäminen on erinomaisen tärkeä asia, ja näiden puolesta me teemme tietenkin töitä hallituksessa, koska nämä asiat ovat myös hallitusohjelmassa sisällä. Mutta en kyllä tiennyt, että meillä on tämmöinen erityinen verkosto tai salaseura. Jos en siihen kuulu, niin pitänee liittyä, koska aihe on tärkeä, sanoi Marin. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) totesi vastanneensa Laukkasen aihetta koskeneeseen kirjalliseen kysymykseen, kahdesti. Hänen mukaansa verkosto on olemassa ja vastaus on yhä sama kuin aiemmin.

- Elikkä on olemassa tämmöinen verkosto — yhteiskunnassamme on monta verkostoa — ja aina kun on joku sellainen lakihanke, joka koskettaa esimerkiksi nyt niitä ihmisiä, joita sateenkaariperheitten asiat kiinnostavat, niin on mahdollista antaa näkemyksiä. Se on mahdollista kaikille muillekin. En tiedä, mistä tämä nyt kiikastaa, mutta olen yrittänyt selvittää tässä kirjallisen kysymyksen vastauksessa edustaja Laukkaselle, mistä on kysymys, totesi Henriksson. 

Tämän jälkeen Laukkanen totesi saaneensa vastaukset, mutta hänen mukaansa niissä ei vastata kysymykseen siitä voivatko muut etujärjestöt saada valtioneuvoston sisälle oman verkostonsa, joka virkamiesten työajalla kokoontuu, voi vaikuttaa heitä koskeviin lainsäädäntöihin.

- Kun täällä pääministeri Marin mainitsi, pääministeri Marin, kun te täällä mainitsitte, että ette edes tiedä tällaisesta, niin tämä vasta hämmästyttävää on, kun tämä on valtioneuvoston sisällä, jota te johdatte, sanoi Laukkanen.

Hän kertoi kuuluvansa lobbauksen määrittelyä käsittelevään avoimuusrekisterityöryhmään, joka valmistelee tätä uutta rekisteriä.

- Sen ohjeissa puhutaan hyvin selvästi, mitä on lobbaaminen oman etujärjestön puitteissa, ja siihen halutaan perustaa nyt avoimuusrekisteri. Minulla ei ole mitään vastaan sitä, että tulee uusia toimintamalleja, mutta niiden pitää yhdenvertaisesti koskea kaikkia eturyhmiä.

Keskustelun päätteeksi Sanna Marin kertoi olemassaolevista erilaisista neuvottelukunnista ja hämmästeli joidenkin ongelmaa siinä, että kansalaisyhteiskunnan kanssa käydään keskustelua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvistä asioista.

- Arvoisat edustajat, on erilaisia neuvottelukuntia: romaniasiain neuvottelukunta, tasa-arvoasiain neuvottelukunta, itse johdan talousneuvostoa, kestävän kehityksen toimikuntaa ja sivistysneuvostoa. En oikein ymmärrä, mikä siinä on väärin, että me keskustelemme eri yhteiskunnallisten tahojen kanssa vaikkapa talousneuvostossa, jossa ovat työmarkkinajärjestöt tai eri toimijoita hyvin laajasti. On liikuntaneuvosto, jossa keskustellaan urheiluun ja liikuntaan liittyvistä asioista, ja tasa-arvoasiain neuvostossa myös tasa-arvoasioista, sanoi Marin.

- Mikä tässä nyt on se haaste? Minä en oikein ymmärrä, onko se haaste se, että kun kyse on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä, niin sitten heidän asioistansa ei saa käydä kansalaisyhteiskunnan kanssa keskustelua. Mutta ei meillä valtioneuvoston sisällä mitään salaseuroja ole, edustaja Laukkanen. 

Toukokuussa Laukkanen vaatii selvitystä hallituksen sisälle perustetusta sateenkaariyhteistyöverkosta.
 

17 kommenttia

Antero Laukkasen - kannattais opetella raamattu paremmin ja sisäistää siellä oleva teksti "Kunnioita lähimmäistäsi niin kuin itseäsi" - Laukkasella ei taida olla itsekunnoitusta :)
Se raamatunkohta taitaa mennä niin että "rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi". Tästä voidaan päätellä että Laukkanen aatetovereineen syystä tai toisesta vihaa itseään, mikä oikeuttaa hänet ja heidät vihaamaan myös lähimmäisiään.