Osallistava Tomia etsimässä -teos Helsinki Pride -tapahtumassa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
Tomin miehet (kuva: Nina Mutik)

Queerit taiteilijat Vili von Nissinen ja Nina Mutik ovat tehneet teoksen Finding Tom - Tomia etsimässä. Tarkoitus on kertoa Tom of Finlandin taiteen vaikutuksesta. Teoksen toteuttaneiden taiteilijoiden mukaan Tom of Finlandin homoeroottisilla teoksilla on ollut kiistaton merkitys homomiesten vapaustaistelussa syrjintää ja vainoa vastaan, kohti tasa-arvoa ja hyväksyntää.

Osallistavan teoksen ensi-ilta on ensi viikolla Helsinki Prideilla. Tapahtumapaikkana on Kallion kirjasto 10. sekä 13.9. ja Porvoossa tapahtuma järjestetään 20.9..

Nyt vuonna 2020 on kulunut sata vuotta Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin syntymästä. Tom of Finland syntyi 30-luvulla homoksi maailmaan, joka näki hänen seksuaalisuutensa sairautena ja lainvastaisena. Silti hän pystyi kuvittelemaan ja piirtämään teoksiinsa maailman, jossa homomiehet olivat ylpeitä, miehekkäitä, eroottisia ja vapaita. Taiteilijoiden mukaan jakamalla tämän unelman Tom of Finland innosti lukemattomia homomiehiä taistelemaan tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Elämänsä aikana Tom of Finland näki, kuinka hänen piirtämästään maailmasta tuli totta.

- Vapaustaistelu ei ole ohi niin kauan kun syrjintää on. Teoksellamme me jatkamme Tom of Finlandin jalanjäljissä ja pyrimme inspiroimaan uusia soihdunkantajia toimimaan niiden puolesta, jotka tänään sitä tarvitsevat, taiteilijat kertovat.

Vili von Nissisen ja Nina Mutikin Tomia etsimässä kuvataan osallistavana teoksena, joka yhdistelee teatteria, liveroolipeliä ja muita taidemuotoja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Teoksessa osallistujat ottavat aktiivisen roolin sivustaseuraamisen sijaan: osallistujille annetaan henkilöhahmot, jotka perustuvat aitoihin helsinkiläisten homomiesten kokemuksiin. Tom of Finland itse ei ole läsnä henkilönä teoksessa, mutta hänen taiteensa ja vaikutuksensa on. Vaikka kaikki tarinan hahmot ovatkin homomiehiä, kaikki kehot, sukupuolet ja seksuaalisuudet ovat tervetulleita osallistumaan teokseen. Kuka tahansa voi löytää Tomin!

Tomia etsimässä -teoksessa osallistujat käyvät ohjatusti läpi sarjan kohtauksia, jotka kuvaavat Tom of Finlandin ja hänen aikalaisten homomiesten elämää: homojen tapaamisia pimennetyn Helsingin puistoissa, salaisia juhlia poliisiratsioineen, ensikosketusta Tom of Finlandin taiteeseen ja sen tuomaa hyväksynnän tunnetta sekä riehakasta ja iloista Tom of Finland -homofantasiaa. Kohtauksista syntyy kullekin osallistujalle oma, henkilökohtainen ja koskettava tarina, jonka aikana jokainen löytää häpeilemättömän, ylpeän, seksikkään ja maskuliinisen "Tomin miehen" sisältään. 

Helsinki Pride -viikkoa vietetään 7.-13.9. koronapandemiatilanteen vuoksi pääasiassa virtuaalisesti.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!