Australian Queensland kielsi ns. eheytysterapiat

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Queenslandin osavaltio Australiassa on kieltänyt eheytysterapiana tunnetun toiminnan, jolla pyritään muuttamaan yksilön seksuaalista suuntautuneisuutta tai sukupuolen kokemusta.

Asiasta kertoo esimerkiksi News.com.au.

Osavaltiossa säädettin "erittäin tuhoava ja epäeettinen" käytäntö laittomaksi, ja sen harjoittamisesta voi saada 18 kuukauden mittaisen vankeustuomion. Tekniikkoina mainitaan aversioterapia, psykoanalyysi, hypnoositerapia, neuvontatoiminta ja ryhmätoiminta, joiden tarkoituksena on muuttaa tai tukahduttaa yksilön seksuaalista suuntautuneisuutta tai sukupuoli-identiteettiä.

Päätös syntyi äänin 47-41, paikallisten vihreiden ja työväenpuolueen tuella. Kieltoa vastustaneisiin ryhmittymiin kuuluvan liberaalipuolueen piiristä katsottiin lain tekevän lääkäreistä rikollisia.

Queensland oli ensimmäinen alue Australiassa, jossa eheytystoiminnan kiellosta päätettiin. Muuallakin Australiassa on eheytystoiminnan kieltämistä edistäviä hankkeita.

Eheytysterapia

Nimillä eheytysterapia, muutosterapia tai konversioterapia tunnettujen menetelmien tarkoituksena on muuttaa henkilön seksuaalista suuntautuneisuutta tai sukupuolen kokemusta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Esimerkiksi rukoilua sisältävää terapointia harjoitetaan pääasiassa seksuaalisen ja sukupuolen moninaisuuden torjuvissa uskonnollisissa yhteyksissä. Tahdonalaisen tai päämäärähakuisen muutoksen ei kuitenkaan tiedetä olevan mahdollista, vaan kyse on oman identiteetin osan torjunnasta. Epäonnistuneiden muutosyritysten on havaittu aiheuttavan mielenterveydellisiä ongelmia.

Joissain tapauksissa alaikäiset ovat joutuneet homoseksuaalisuuteen tai sukupuolen moninaisuuteen kielteisesti suhtautuvien vanhempiensa vaatimana tällaisten hoitojen pariin.

Uskonnollisten ryhmien lisäksi eheytyshoitoja saattavat antaa myös jotkut lääkärit sellaisissa tapauksissa, joissa potilas kokee syystä tai toisesta ahdistuneisuutta seksuaalisen suuntautuneisuutensa vuoksi.

Eheytyshoitoja on kielletty eri puolilla maailmaa, esimerkiksi joissain Yhdysvaltain osavaltioissa, mutta EU:n alueella toistaiseksi vain Saksassa, Maltassa ja joillain Espanjan alueilla. Myös Ranskassa eheytyshoitojen kriminalisoinnista keskustellaan.

Heinäkuussa kerrottiin, että sosiaalisen median jätit Instagram ja Facebook kieltävät eheytysterapian markkinoinnin.

Aihe esillä Suomessakin

Suomessa eheytysterapiaa on tarjonnut erityisesti kristillistaustainen Elävät Vedet ry, joka aiemmin tunnettiin nimellä Aslan ry.

Suomessa on puhuttu ns. puoskarilain laatimisesta, jolla suitsittaisiin ns. uskomushoitoja. Kesän alussa työnsä aloittanut uusi hallitus viittaa hallitusohjelmassa uskomushoitoja koskevaan selvittelyyn. Toistaiseksi mahdollisista suunnitelmista ei ole tarkempaa tietoa.

1 kommenttia

Samalla nk. queer-liikkeessä leviää ajatus, että on vain hyvä, jos homomiehet ja lesbot käsittelevät "ahdasta seksuaalisuuskäsitystään" psykoterapiassa. Viimeksi keskustelin wiccalaiseksi queeriksi itsensä määrittelevän bi-miehen kanssa, joka kannattaa seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen tähtäävää terapiaa homomiehille. Kaikkien kanssa pitää olla, eikä ihmisellä saa olla mitään rajoja, se tuntuu olevan tämän koulukunnan edustajien opin ydin.