Instagram ja Facebook kieltävät eheytysterapian markkinoinnin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Sosiaalisen median palvelut Instagram ja Facebook aikovat kieltää alustoillaan kaiken eheytysterapioita markkinoivan sisällön. Sosiaalisen median alustat kertoivat asiasta uutiskanava CNN:lle sen jälkeen kun aktivistit olivat vaatineet brittiläisen kristillistaustaisen eheytystoimintaa edistävän Core Issues Trust -järjestön tilin poistamista Instagramista.

Facebook kertoo laajentavansa molemmissa palveluissa nykyisiä vihapuhetta koskevia käytäntöjään maailmanlaajuisesti siten, että niiden piiriin kuuluu eheytystoiminnan mainostaminen ja muu niiden edistäminen. Myös eheytysterapioita toimivaksi väittävän sisällön suosittelu loppuu. Jo aiemmin Instagram on estänyt eheytysterapioiden mainokset palvelussaan.

- Emme salli ihmisten seksuaaliseen suuntautuneisuuteen tai sukupuoli-identiteettiin kohdistuvia hyökkäyksiä, ja olemmekin uudistamassa eheytysterapioiden markkinoinnin estäviä käytäntöjämme, sanoi Instagramin edustaja Tara Hopkins.

- Olemme poistaneet @coreissuestrusttv-tililtä vahingollisen sisällön.

Palvelut kertovat tarkastelevansa jatkuvasti käytäntöjään ja jatkavansa keskustelua asiantuntijoiden sekä omakohtaisia kokemuksia omaavien kanssa. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Twitterin edustaja on kertonut, että heidän alustallaan eheytyshoitojen markkinointiin sovelletaan vahingollista sisältöä koskevia käytäntöjä, ja asiaan liittyviä toimintatapoja selkeytetään.

Eheytysterapia

Nimillä eheytysterapia, muutosterapia tai konversioterapia tunnettujen menetelmien tarkoituksena on muuttaa henkilön seksuaalista suuntautuneisuutta tai sukupuolen kokemusta.

Esimerkiksi rukoilua sisältävää terapointia harjoitetaan pääasiassa seksuaalisen ja sukupuolen moninaisuuden torjuvissa uskonnollisissa yhteyksissä. Tahdonalaisen tai päämäärähakuisen muutoksen ei kuitenkaan tiedetä olevan mahdollista, vaan kyse on oman identiteetin osan torjunnasta. Epäonnistuneiden muutosyritysten on havaittu aiheuttavan mielenterveydellisiä ongelmia.

Joissain tapauksissa alaikäiset ovat joutuneet homoseksuaalisuuteen tai sukupuolen moninaisuuteen kielteisesti suhtautuvien vanhempiensa vaatimana tällaisten hoitojen pariin.

Uskonnollisten ryhmien lisäksi eheytyshoitoja saattavat antaa myös jotkut lääkärit sellaisissa tapauksissa, joissa potilas kokee syystä tai toisesta ahdistuneisuutta seksuaalisen suuntautuneisuutensa vuoksi.

Eheytyshoitoja on kielletty eri puolilla maailmaa, esimerkiksi joissain Yhdysvaltain osavaltioissa, mutta EU:n alueella toistaiseksi Saksan lisäksi vain Maltassa ja joillain Espanjan alueilla. Myös Ranskassa eheytyshoitojen kriminalisoinnista keskustellaan.

Aihe esillä Suomessakin

Suomessa eheytysterapiaa on tarjonnut erityisesti kristillistaustainen Elävät Vedet ry, joka aiemmin tunnettiin nimellä Aslan ry.

Suomessa on puhuttu ns. puoskarilain laatimisesta, jolla suitsittaisiin ns. uskomushoitoja. Kesän alussa työnsä aloittanut uusi hallitus viittaa hallitusohjelmassa uskomushoitoja koskevaan selvittelyyn. Toistaiseksi mahdollisista suunnitelmista ei ole tarkempaa tietoa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!