Tom of Finland sai muistolaatan pitkäaikaisen kotitalonsa seinään

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
Tom of Finlandin muistolaatta paljastettiin lauantaina 22.8.2020. (kuva: Vaeltaja2006)

Taiteilija Touko Laaksonen eli Tom of Finland sai muistolaatan Helsingissä Tehtaankatu 7:ssä sijaitsevan pitkäaikaisen kotitalonsa seinään. Laaksonen asui talossa 1980-luvun puoliväliin asti.

Laatta paljastettiin lauantaina 22. elokuuta iltapäivällä, osana Finlandization 34 -tapahtumaa (21.-23. elokuuuta). Paljastustilaisuuteen oli kokoontunut noin 50 ihmistä. 

muistolaatan paljastamisen suorittivat muistolaattaprojektin kuraattorina toiminut tietokirjailija ja taidehistorioitsija Antti Kauppinen sekä Mr. Fetish Finland 2020 (kuva: Vaeltaja2006)
Muistolaatan suunnittelija Matu Kormano (kuva: Vaeltaja2006)

Asiasta kerrottiin Tom of Finland Foundation torstaina 13.8. julkistetussa tiedotteessa.

Kaksivaiheinen muistolaatan suunnittelua koskeva kilpailu järjestettiin toukokuussa 2016. Kymmenen parasta ehdotusta olivat esillä kesällä 2016 Sideways-festivaalilla ja Eurogames-tapahtuassa. Töistä kolme parasta esiteltiin taloyhtiölle keväällä 2020. Valituksi tulleen muistolaatan suunnittelija on 47-vuotias graafisen suunnittelija Matu Kormano. Se perustuu Tom of Finlandin nimettömään linoleum-leikkaukseen vuodelta 1981. Esillä on myös Tom of Finlandin nimikirjoitus. Samoin kerrotaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, että "taiteilija Tom of Finland - Touko Laaksonen (1920-1991) asui täällä 1969-1984".

Paikka on Tehtaankatu 7:n ja Vuorimiehenpuistokko 6:n kulmaus Ullanlinnan kaupunginosassa.

Tom of Finlandin kotitalo 1972-1984, Tehtaankatu 7 D-porras, ylin kerros. (kuva: Vaeltaja2006)

Taloyhtiö on nimeltään Sampsa. Tom of Finland mainitaan myös taloyhtiön historiikissa, jossa eräs talon asukas kertoo tulleensa vasta myöhemmin tietoiseksi "naapurin sedän" kuuluisuudesta muualla maailmassa. Laaksosen asuintalosta kerrotaan tarkemmin Tom of Finlandin öinen kävelyreitti -artikkelissa.

Tom asui merkittävän osan luovasta kaudestaan osoitteessa Tehtaankatu 7 D-rappu. Taloyhtiön nimi on Sampsa. Se on 1900-luvun alussa rakennettu jugendtalo, jossa huoneet ovat korkeita. Tomin asunto oli 92 neliömetriä. Erkkeri-ikkuna oli pohjoisen suuntaan. Tomilla ja hänen elämänkumppanillaan Velillä oli omat huoneet. Pohjoispuolen ikkunoista näkyy Vuorimiehen puistoon. Tom tunsi puiston jo entuudestaan, koska sen länsisivustalla oli vuoteen 1950 saakka pömpeli. Rakennelma räjähti 14.1.1950. Kyseessä oli ilmeisesti itsemurharäjäytys.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

MSC:n entinen puheenjohtaja Leeku Kimmel kertoi, että Tomilla ja Velillä ei ollut mitään keskinäistä testamenttia. Kun Veli kuoli vuonna 1981 kurkunpääsyöpään, Velin omaiset kävivät hakemassa huoneistosta pois lähes koko kalustuksen.

Vuonna 1984 asunnon omistaja ilmoitti myyvänsä asunnon, joten Tom joutui muuttopuuhiin. Tom järjesti kirpputorin, jossa hän myi mm. taulujaan ja suuren osan vanhoista amerikkalaisista homolehdistä.

Talossa on asunut monia muitakin tunnettuja henkilöitä, esimerkiksi kirjailijat Tuomas Anhava, Otto Manninen, Anni Swan ja Mika Waltari.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!