Häräntappoaseen uusi versio on kahden nuoren naisen tarina

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1
Häräntappoase-sarjan näyttelijöitä kesällä 2020 (kuva: Arttu Kokkonen)

Keväällä 2021 nähdään kahdeksanosainen uusi versio Häräntappoaseesta Elisa Viihteen alkuperäissarjana.

Vuonna 1984 Anna-Leena Härkösen 17-vuotiaana kirjoittamassa esikoisteoksessaan Häräntappoase kertoi Alpon eli Allun ja Kertun rakkaustarinaa maaseutumiljöössä. Alkuperäisessä teoksessa oli ajalleen ominaisesti yksinomaan heteroseksuaalinen vire, mutta sivuhenkilönä oli Tauno, joka eräässä kohtauksessa osoittaa seksuaalista kiinnostusta Allua kohtaan. Romaani sai J. H. Erkon palkinnon vuoden 1984 parhaana esikoisteoksena. Vuonna 1989 romaani sovitettiin alkuperäiselle tarinalle uskolliseksi televisiosarjaksi. Kirjan tapaan tv-sarja oli suosittu ja keskusteluakin herättänyt.

Elisa Viihde kertoi nykyaikaa kuvaavasta uudesta versiosta kesäkuun lopulla. Silloin julkaistussa tiedotteessa kerrottiin, että nuorten näyttelijöiden tähdittämän sarjan kuvaukset alkavat heinäkuussa 2020, ja sarja saa ensi-iltansa Elisa Viihde Aitiossa keväällä 2021. Uuden sarjan keskeisten roolien näyttelijät ovat 16-19-vuotiaita. Nyt kuvaukset ovat päättyneet.

- Uusi tulkinta Anna-Leena Härkösen klassikkoteoksesta tuo tutun tarinan nykyhetkeen ja tarkastelee sen teemoja z-sukupolven linssin kautta. Tyhjenevä maaseutu ja langattomien verkkojen yhdistämä maailma tarjoavat taustakankaan kysymyksille itsenäisyydestä, kasvamisesta, rakkaudesta, seksistä ja sukupuolista, jotka kaikki kohtaavat murrosiän kurimuksissa. Kameran edessä ja takana esiin marssii 90- ja 2000-lukujen tekijäsukupolvi, ja on etuoikeus olla vetovastuussa tämän porukan debyytissä, konseptin kehittäjä, käsikirjoittaja ja tuottaja Oskari Sipola kommentoi.

Nyt kerrotaan, että päärooleissa nähdään kaksi nuorta naista: Alexandra "Allu" Korvan roolia näyttelee tamperelainen Carola Hakola, Kerttu Hurmeen roolissa on Rebekka Baer. Allun serkkua Rutasta esittää Noa Lange. Muissa rooleissa nähdään Elsa Brotherus, Ofelia Hanttu, Romeo Lahti, Sulo Laukkanen ja Tuure Taskinen sekä myös pidemmän linjan kasvoja: Anna-Leena HärkönenJarkko Lahti, edellisen tv-sarjan Allua näytellyt Santeri KinnunenMatti RistinenJaana Saarinen sekä Kari Väänänen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kesäkuussa julkaistussa tiedotteessa kerrottiin, että alkuperäisen romaanin kirjoittaneeseen Härköseen oltiin yhteydessä heti kun uuden sarjan konsepti alkoi olla selvillä.

- Yllätyin kuullessani, että esikoisromaanistani suunnitellaan sarjaa. Kirjan ilmestymisestä on yli 30 vuotta, ja siitä oli tehty tv-sarja jo 90-luvulla. Alkuun epäröin, mutta kun minut on pienin askelin totutettu muutoksiin, olen innoissani. Häräntappoaseesta on mahdollista tehdä uusi, raikas versio, jossa perusasetelma on kuitenkin sama kuin alkuperäisteoksessa: kahden nuoren ihmisen rakkaus ja itsensä etsiminen tässä maailmassa. Olen otettu siitä, että romaanini saa vielä nykyäänkin tekijät innostumaan ja odotan suurella mielenkiinnolla tulevaa, Anna-Leena Härkönen kertoo.

Uuden sarjan ovat käsikirjoittaneet Oskari Sipola ja Oona Haapaniemi, heidän mukaansa yhteistössä Anna-Leena Härkösen kanssa.

Sarjan Elisa Viihteelle tuottaa Welhofilmi yhteistyössä tuotantoyhtiö Legendan ja Film Tampereen kanssa.

1 kommenttia

Härkösen Häräntappoase-kirja ja siitä tehty elokuva lienee meille 1980-luvulla peruskoulun käyneille jonkinlainen sukupolvikokemus. Kirja luettiin ilmeisesti aika tavalla kaikkialla Suomessa äidinkielen tehtävänä. Ja kun televisiossa ei ollut ihan nykyistä kanavamäärää, eikä YouTubeista tai suoratoistopalveluista ollut vielä uneksittukaan, niin myös televisiosarjaa katsottiin kaiketi aika laajalti.

Mielenkiinnolla odottelen, miten uusi versio "resonoi" alkuperäisen sarjan kanssa. Ainakin ajat ovat muuttuneet. Toukon epätoivoinen kiinnostus Alluun jäi aikanaan mieleen osana ajan homokuvaa: saunakohtaus, josta Toukon repliikki "ihan vaan kokeilumielellä" on jäänyt elämään laajemminkin, samoin Allun lähtö takaisin kaupunkiin ja Toukon kaipaava katse tämän antaessa Allulle bussimatkalle luettavaa.

Uudessa versiossa nähdään kahden nuoren naisen tarina. En usko, että (sukupuoleen liittyvien syiden vuoksi) pystyn samastumaan siihen henkilökohtaisesti - toisin kuin Skam-sarjan Isakin ja Evenin tarinaan joitain vuosia sitten. Silloin tuli pureksittua loppuun se, mikä aikanaan oli jäänyt omalta kohdalta väliin. Tähän uuteen voi ehkä suhtautua siten, että tällaista tämä nyt sitten on tänä päivänä.