Olympiauimari Ari-Pekka Liukkonen tuli kaapista

  • Uutinen
  • Urheilu
  • vaeltaja2006
  • 45
Ari-Pekka Liukkonen vuonna 2011

Olympiatason uimari Ari-Pekka Liukkonen kertoi klo 14 jälkeen Ylen suorassa Urheiluviikonloppu-ohjelmassa olevansa homoseksuaali. Tätä teemaa käsitellään tv2:n urheiluviikonlopussa iltapäivän aikaan useampaan otteeseen. Mm. Arhinmäki ja Setan puheenjohtaja ovat tulossa ohjelmaan vieraiksi.

http://yle.fi/urheilu/suomalainen_olympiauimari_kaapista_ulos_-_vihdoin_voin_olla_oma_itseni/7065006

Ari-Pekka Liukkosen haastattelu tv2:ssa klo 14.20

http://areena.yle.fi/tv/2121058

***

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vuonna 1989 syntynyt, Pieksämäeltä kotoisin oleva, sittemmin jyväskyläläistynyt Liukkonen kertoi Ylen haastattelussa tajunneensa yläasteiässä olevansa homo. Ennen julkista kaapistatuloaan hän oli kertonut suuntautumisestaan perheelleen ja läheisille ystävilleen. Hän kertoi ulostuloprosessin olleen pitkän, mutta olevansa asian kanssa nyt sinut.

Liukkonen kertoi julkisen ulostulonsa syyksi sen, että hän haluaa vihdoin voida olla oma itsensä ilman salailua ja pelkoa. Hän halusi tuoda asian esiin myös siksi, että homoseksuaalisuudesta ei ole juurikaan puhuttu Suomen urheilupiireissä. Liukkonen haluaa ulostulollaan herättää keskustelua myös Sotšiin liittyen.

- -- on surullista, että Venäjällä homolaki rajoittaa nuorten ja muiden ihmisoikeuksia, sanoi Liukkonen haastattelussa.

Liukkonen kertoi myös toivovansa, ettei tulevaisuudessa huippu-urheilijoiden tai muiden ihmisten homoseksuaalisuus ole enää mikään uutinen. Hän haluaisi, että seksuaalinen suuntautuminen olisi asia, josta ei tarvitse sen enempää keskustella.

Liukkonen on voittanut lukuisia Suomen-mestaruuksia ja EM-pronssia uinnissa. Mittaa Liukkosella on 208 senttiä.

Liukkonen sanoi, että hän haluaa nyt keskittyä täysillä urheiluun, eikä ylimääräinen stressitekijä enää vaikuta hänen suorituskykyynsä.

- Haluan korostaa, että tämä ei muuta minua ihmisenä mitenkään vaan olen edelleen sama A-P, joka haluaa uida 50 metrin vapaauinnissa joku päivä maailmanennätyksen. Haluan voittaa olympiakullan maailmanennätysajalla, sanoi Liukkonen.

45 kommenttia

  • 1 / 45
  • POKS sanoi skumppapullo
  • 2.2.2014, 15.06
Täytyy nostaa hattua miehelle, vaikka hänen itsensä tavoin toivonkin, että jonain päivänä urheilijan homous ei enää olisi uutinen. Jonkun on kuitenkin uskallettava olla ensimmäinen hiljaisuuden rikkoja, jotta tuota tavoitetta kohti voitaisiin edetä. Kaikki varmaan muistavat Eva Dahlgrenin tapauksen: mikä valtava suma Suomessa purkautui, kun ruotsalaisen artistin homoseksuaalisuus tuli julki ja media sai tilaisuuden nostaa aihe esille Suomessakin. Siitä on vasta 18 vuotta. Kehitys Suomessa ja länsimaissa on ollut ilahduttavaa ja ylittänyt kaikki 70-luvun aktivistien odotukset! Niinpä toivoisin, että sateenkaariväki korostaisi ilonaiheita ja optimismia ja vähemmän epäkohtia ja "viholliskuvia".
Mikäli kuulin tv-lähetyksestä oikein, Arhinmäki on tulossa klo 16 ja Juha-Pekka Hippi klo 17 studioon.