Kruununprinsessa Victoria Tukholman priden avajaispuheessa: on puhuttava niiden puolesta, jotka eivät itse voi

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren

Ruotsin kruununprinsessa Victoria piti Tukholman virtuaalisesti järjestetyssä pridessa avajaispuheen elokuun alussa. Kuningashuone on aiemminkin osallistunut hlbti-vähemmistöjen tapahtumiin: kruununprinsessa Victoria jakoi QX-gaalassa Vuoden Homo tunnukstuksen 2013. Prideen kuningashuone osallistuu nyt ensimmäistä kertaa.

Stockholm Pride 2020 -tapahtumaa vietettiin 31.7.-2.8. koronaepidemian vuoksi erityisesti verkossa. Virtuaalinen pride-paraati järjestettiin lauantaina 1. elokuuta kello 12-14, johon saattoi osallistua lähettämällä lyhyen tervehdysvideon.

Myös Ruotsin kuningashuoneen verkkosivuilla esillä olevan muutaman minuutin mittaisen tervehdyksensä kruununprinsessa Victoria aloitti toteamalla, että Tukholma olisi tänä päivänä normaalisti koristeltu sateenkaarilipuin. Olisi juhlatunnelmaa, riemua ja pride-värejä paraatin kulkiessa kaupungin läpi. Vaikka tänä vuonna tilanne on kuitenkin toinen, se voidaan kokea yhdessä digitaalisesti, ja mahdollisesti entistä useampi voi osallistua näin. 

Kruununprinsessa Victoria myös muistutti, ettei pride ole mikä hyvänsä kesän juhla, vaan myös ihmisoikeuksien julistamista. Se on sekä vakavaa että riemukasta, ja muistuttaa paitsi saavutetusta edistyksestä myös kaikesta siitä, mitä on vielä tehtävä.

Kruununprinsessa Victorian mukaan ei pidä vaieta, sillä niiden puolesta on puhuttava, jotka eivät rohkene puhua, joiden ei sallita puhua ja jotka eivät voi puhua. Hänen mukaansa niin Ruotsissa kuin muuallakin Pohjoismaissa ollaan hlbti-vähemmistöjen oikeuksien suhteen suhteellisen pitkällä, ja mitä pidämme itsestäänselvänä tai ainakin toivomme olevan niin, ei monessa maailmankolkassa tule kuuloonkaan.

Hän totesi samaa sukupuolta olevien välisten suhteiden olevan monissa maissa laittomia, ja nuorten ihmisten joutuvan piilottamaan ja kieltämään rakkautensa ja identiteettinsä. Hän otti esiin myös käsittämättömänä pitämänsä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien vainon, häirinnän ja vangitsemisen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hän toteaa näihin maihin sidoksisa olevien olevan tärkeässä asemassa tuen ja vaikutteiden antajina. Tämä tehtävä on hänen mukaansa erityisen tärkeä juuri nyt, kun koronaviruspandemia on pysäyttänyt monia uudistuksia - ja joissain maissa edistymisen asemesta on otettu jopa takapakkia. Prisenssa Victoria myös toteaa, että Ruotsissakin on sekä nuoria että vanhoja ihmisiä, jotka eivät uskalla olla avoimesti sitä mitä ovat. Hän viittaa perheisiin ja muihin tilanteisiin, joissa näkemykset hlbti-vähemmistöihin kuuluvia kohtaan ovat yhä ennakkoluuloilla ja tietämättömyydellä kyllästettyjä.

- Jos olet yksi niistä, joka ei voi tai uskalla olla avoin sellaisena kuin olet, haluan sinun tietävän yhden asian: sinulla on oikeus olla juuri sellainen kuin olet, ja meitä on rinnallasi monta. Minä olen rinnallasi, lupasi kruununprinsessa Victoria.

Lopuksi hän toivotti kaikille pridea omalla tavallaan pridea juhlivalle hyvää pridea. 

Kruununprisessa Victoria (kuva: Elisabeth Toll, Kungl. Hovstaterna )

Marraskuussa Tukholmassa on tarkoitus järjestää "talvipride", Stockholm Winter Pride. Kesän 2021 pride-tapahtuma puolestaan on määrä järjestää 2.-8. elokuuta.

Helsinki Pride 2020 virtuaalisesti

Vuoden 2020 Helsingin pride-tapahtuma siirrettiin koronaviruspandemian vuoksi juhannuksen jälkeiseltä viikolta syyskuun toiselle viikolle. Tapahtumaviikko järjestetään 7.-13.9.2020. Lauantaille 12. syyskuuta kaavailtu kulkue ja puistojuhla on päätetty järjestää virtuaalisesti, ja pienemmät ryhmät voivat järjestää omia kulkueitaan ja piknikkejään eri puolilla kaupunkia ja lähialuetta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!