Gabon kumosi samaa sukupuolta olevien väliset suhteet kieltävän lain

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Seksuaaliset suhteet samaa sukupuolta olevien välillä eivät enää ole läntisessä Keski-Afrikassa sijaitsevassa Gabonissa rikos.

Maan parlamentti äänesti asiasta tiistaina. Kumoamista kannatti 48 edustajaa, kun sitä vastusti 24. Edustajista 25 pidättyi äänestämästä.

Gabon sääti kaikessa hiljaisuudessa kesällä 2019 lain, joka kieltää "seksuaaliset suhteet samaa sukupuolta olevien henkilöiden välillä" maksimissaan puolen vuoden vankeusrangaistuksen uhalla ja viiden miljoonan Gabonin frangin (noin 8 000 euroa) sakolla.

Gabon itsenäistyi Ranskasta vuonna 1960, eivätkä samaa sukupuolta olevien väliset suhteet olleet ennen vuoden 2019 päätöstä rangaistavia. Samaa sukupuolta olevien välisillä suhteilla on kuitenkin ollut korkeampana suojaikärajana 21, kun heterosuhteissa se on ollut 18. Myös asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat torjuvia.

Kaikkiaan 73 maailman maassa tai hallintoalueella samaa sukupuolta olevien väliset seksuaalisuhteet on kielletty. Näistä maista 33 on afrikassa. Afrikassakin useampi maa on vuoden 2012 jälkeen dekriminalisoinut samaa sukupuolta olevien väliset suhteet.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!