Kanadassa hallitus suunnittelee eheytystoiminnan kieltämistä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 6

Kanadassa oikeusministeri on lisännyt hallituksen ohjelmaan lakiesityksen, jolla rajoitettaisiin ns. eheytyshoitoja.

Asiasta kertoo esimerkiksi CTV.

Hallituksen kaavaileman lain myötä alaikäiseen kohdistuva muutosterapia olisi rangaistavaa, samoin tämän vieminen ulkomaille muutosterapiaan. Myös aikuisiin kohdistuva tahdonvastainen muutosterapia olisi rangaistavaa. Laissa myös kiellettäisiin taloudellinen hyöty muutosterapian tarjoamisesta sekä terapioiden mainostaminen. 

Aikuisella olisi kuitenkin jatkossakin oikeus halutessaan hakeutua tällaisen toiminnan piiriin. 

Muutosterapialla tarkoitetaan erityisesti uskonnollistaustaista toimintaa, jolla pyritään muuttamaan henkilön seksuaalinen suuntautuneisuus heteroseksuaaliseksi tai sukupuoli-identiteetti cissukupuoliseksi. Myös "ei-heteroeksuaalisen käyttäytymisen" rajoittaminen tulkitaan muutosterapiaksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Maksimirangaistus törkeissä tapauksissa olisi viisi vuotta vankeutta ja muissa tapauksissa kaksi vuotta vankeutta.

Aihe esillä Suomessakin

Eheytyshoitoja on kielletty eri puolilla maailmaa, mutta EU:n alueella toistaiseksi vain Maltassa ja joillain Espanjan alueilla. Myös Ranskassa eheytyshoitojen kriminalisoinnista keskustellaan.

Suomessa on puhuttu ns. puoskarilain laatimisesta, jolla suitsittaisiin ns. uskomushoitoja. Kesän alussa työnsä aloittanut uusi hallitus viittaa hallitusohjelmassa uskomushoitoja koskevaan selvittelyyn. Toistaiseksi mahdollisista suunnitelmista ei ole tarkempaa tietoa. 

6 kommenttia

Tullaanko Kanadassa siis kieltämään myös queer-liikkeen terapiat, joissa homomiehiä yritetään opettaa muuttamaan seksuaalista suuntautumistaan? Sellaiset kuin brittiläisellä Queer Spirit -festivaalilla järjestetty Cunts for Fags -tapahtuma? Tapahtuman esitteessä lukee näin:

"Cunts for Fags: demystifying genital innies. An informative discussion and workshop aimed at queer humans (particularly gay cis men) who want to know more about 'cunts', and how to work them. This workshop is the perfect opportunity for motivated humans to learn about vulvas, vaginas, clits, cunts, g-spots, inny-holes, bonus holes, cooters, tranny boners, clit boners, or whatever you call yours."

Samaan aikaan, kun Kanadassa keskustellaan eheytystoiminnan kieltämisestä, maan tunnetuin transaktivisti, Rachel McKinnon, vastustaa homoseksuaalisuutta epäeettisenä seksuaalisuuden muotona. McKinnon on etiikan professori, jonka mukaan homoseksuaalisuus on väärin, koska se sulkee pois vastakkaisen sukupuolen ja muut sukupuolet. McKinnonin mukaan meidän kaikkien tulisi opetella pois syrjivästä seksuaalisuudesta ja muuttua panseksuaaleiksi.
En edes huumorimielessä vertaisi edellä mainittuja touhuja uskonnollistaustaisiin eheytyshoitoihin. Uskonnollistaustaiseen eheytystoimintaan liittyy vahvoja valta-asetelmia ja sitä kautta riskejä henkisen hyvinvoinnin vakavaan järkkymiseen.

Nimenomaan valta-asetelmien olemassaolo yhdistettynä täysin katteettomiin odotuksiin tekee (uskonnollistaustaisesta) eheytysideologiasta vaarallisen.

Tuossa CfF-opetuksessa tavoitteena näyttäisi olevan valistaa (homomiehiä) pimpan saloista, ehkä sillä oletuksella, että tuntematon aiheuttaa jotain ylimääräisiä pelkoja. Kai se on paremminkin sivistämistä, ei pyrkimystä muuttaa kenenkään seksuaalista suuntautuneisuutta.

Näitä "radikaaleja" queer-ajattelijoita on kourallinen, joiden mukaan sukupuoli olisi väärin tai se olisi "sosiaalinen konstruktio". Parinvalintaan ei minun mielestäni voi liittää syrjintään liittyviä käsitteitä. Ei tällaiseen(kaan) mielipiteenmuokkaamiseen liity asetelmaa, jossa yksilö itse kokisi välttämättömäksi pyrkiä "eheytymään" tai yhteisö painostaisi yksilöä "eheytymään".

En usko, että näihin esitettyihin "lillukanvarsiin" puututtaisiin, ellei sitten joku "tasapuolisuutta" vaativa säihkysilmä vie laintulkintaa oikeuden puntaroitavaksi.