Yhdysvaltojen Utah kielsi eheytysterapiat alaikäisille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Utahin osavaltio Yhdysvalloissa on kieltänyt terapeuteilta alaikäisiin kohdistuvat ns. eheytysterapiat.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Keskiviikkona kiellosta päättänyt Utah on Yhdysvaltojen 19. osavaltio, jossa on laindäädännöllä puututtu alaikäisiin kohdistuviin yrityksiin muuttaa näiden seksuaalista suuntautuneisuutta tai sukupuoli-identiteettiä.

Kielto koskee ammattiterapeutteja, mutta ei kuitenkaan uskonyhteisössä tapahtuvaa toimintaa.

Utahin runsaasta kolmesta miljoonasta asukkaasta lähes kaksi kolmasosaa kuuluu mormonikirkkoon. Mormonikirkko katsoo samaa sukupuolta olevien välisten suhteiden olevan syntiä. Kirkko ei kuitenkaan tarjoa eheytysterapiaa ja se on sanoutunut irti eheytysideologiasta.

Eheytysterapia

Nimillä eheytysterapia, muutosterapia tai konversioterapia tunnettujen menetelmien tarkoituksena on muuttaa henkilön seksuaalista suuntautuneisuutta tai sukupuolen kokemusta. Esimerkiksi rukoilua sisältävää terapointia harjoitetaan pääasiassa seksuaalisen ja sukupuolen moninaisuuden torjuvissa uskonnollisissa yhteyksissä. Tahdonalaisen tai päämäärähakuisen muutoksen ei kuitenkaan tiedetä olevan mahdollista, vaan kyse on oman identiteetin osan torjunnasta. Epäonnistuneiden muutosyritysten on havaittu aiheuttavan mielenterveydellisiä ongelmia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Joissain tapauksissa alaikäiset ovat joutuneet homoseksuaalisuuteen tai sukupuolen moninaisuuteen kielteisesti suhtautuvien vanhempiensa vaatimana tällaisten hoitojen pariin.

Uskonnollisten ryhmien lisäksi eheytyshoitoja saattavat antaa myös jotkut lääkärit sellaisissa tapauksissa, joissa potilas kokee syystä tai toisesta ahdistuneisuutta seksuaalisen suuntautuneisuutensa vuoksi.

Aihe esillä Suomessakin

Eheytyshoitoja on kielletty eri puolilla maailmaa, mutta EU:n alueella toistaiseksi vain Maltassa ja joillain Espanjan alueilla. Myös Ranskassa eheytyshoitojen kriminalisoinnista keskustellaan.

Suomessa on puhuttu ns. puoskarilain laatimisesta, jolla suitsittaisiin ns. uskomushoitoja. Kesän alussa työnsä aloittanut uusi hallitus viittaa hallitusohjelmassa uskomushoitoja koskevaan selvittelyyn. Toistaiseksi mahdollisista suunnitelmista ei ole tarkempaa tietoa. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!