Vinokino Helsingissä 22.-24. marraskuuta

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
Syksyn 2019 Vinokino-elokuvafestivaali käynnistyy Helsingissä 22. marraskuuta (kuva: Vinokino)

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä Turun Seta ry:n toteuttama elokuvafestivaali Vinokino järjestetään Helsingissä 22.-24. marraskuuta.

Esityspaikkana on elokuvateatteri Orion. Aiempina vuosina esitykset ovat olleet Kino Andorrassa, mutta siellä on käynnistynyt remontti. 

Vinokinon ohjelmistossa on valikoima pitkiä ja lyhyitä hlbtiq-aiheisia elokuvia, sekä komediaa että draamaa.

Festivaalin avaa kanadalainen nuortenelokuva Giant Little Ones, joka on lämminhenkinen kuvaus oman identiteetin etsinnästä. Sauvage on Cannesin elokuvajuhlilla viime vuonna kohua herättänyt katuprostituution maailmaan sijoittuva vaikuttava draama. Elokuva ei kaunistele tai selittele seksityöläisen elämää, mutta päähenkilön rakkauden kaipuussa on jotain syvästi tunteisiin vetoavaa. Kevyempää viihde-elokuvaa edustaa ranskalainen komedia The Shiny Shrimps, joka kertoo enemmän hauskanpidosta kuin urheilusta kiinnostuneen vesipallojoukkueen matkasta Gay Games -kilpailuun Kroatiaan. Amerikkalainen draamakomedia  Two in the Bush: A Love Story puolestaan käsittelee polyamoriaa kepeästi ja ennakkoluulottomasti.

Ohjelmistossa on kaksi elämäkerrallista draamaa, joiden keskiössä on kaksi viime vuosisadan merkittävimpien kulttuuripersoonien joukkoon kuuluvaa taiteilijaa. Mapplethorpe seuraa taidemaailman provokaattorin Robert Mapplethorpen uraa ja elämää 60-luvulta hänen elämänsä loppuun asti. Vita & Virginia nostaa valokeilaan modernin kirjallisuuden mestarin Virginia Woolfin ja kirjailija Vita Sackville-Westin suhteen, joka toimi innoituksena Woolfin ehkä tunnetuimmalle teokselle Orlando.

Myös sukupuolen moninaisuus on vahvasti esillä ohjelmistossa. Lingua Franca on fiktioelokuva transsukupuolisesta filippiiniläisestä maahanmuuttajanaisesta, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut transsukupuolinen filippiiniläinen maahanmuuttajanainen Isabel Sandoval. Nasevan huumorin draamakomediassa Tucked syöpäsairas drag queen Jackie haluaa viettää elämänsä viimeiset viikot esiintymislavalla ilman suurempaa draamaa, mutta suunnitelmat sekoittaa uusi tulokas Faith. Faith edustaa erilaista tyyliä, eikä hän identifioidu mieheksi tai naiseksi. Sukupolvien välille syntyy erilaisuudesta huolimatta vähitellen vahva ystävyys, kun Jackie tarjoaa yösijan asunnottomalle Faithille. Lisäksi lyhytelokuvakooste Trans Tales on omistettu yksinomaan transtarinoille. Nämä lyhytelokuvat kertovat omalta osaltaan transihmisten vaihtelevasta asemasta eri puolilla maailmaa.

Näiden lisäksi ohjelmistossa on kolumbialainen draamakomedia Second Star on the Right, argentiinalainen draama The Blond One ja kaksi lyhytelokuvakoostetta.

Tiedot kaikista elokuvaesityksistä löytyy Vinokinon verkkosivulta www.vinokino.fi.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!