Taiwanissa pride-kulkueeseen osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
Prideen osallistuvat marssivat jättimäisen sateenkaarilipun alla Taipeissa lauantaina 26. lokakuuta (kuva: Eason Lam / Reuters / Lehtikuva)

Taiwanin pääkaupungissa Taipeissä lauantaina järjestettyyn pride-kulkueeseen osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä. Järjestäjät ovat esittäneet arvion lähes 200 000 osallistujasta.

Kyse on maan ensimmäisestä pride-tapahtumasta sen jälkeen, kun keväällä sallittiin samaa sukupuolta olevien avioliitot. Avioliitto-oikeuden saamista pidetään laajasti vuosikymmenten mittaisen yhdenvertaisuustaistelun huipentumana. Taipeissa on järjestetty pride-tapahtumia vuodesta 2003 lukien. Sitäkin ennen maassa järjestettiin pienempiä yhdenvertaisuutta vaativia mielenosoituksia.

Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen ja tämän vallassa oleva Demokraattinen edistyspuolue ovat tukeneet pride-tapahtumaa. Kulkueen määränpää oli presidentillisen palatsin edustalla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Taiwania pidetään hlbti-vähemmistöjen kannalta Aasian edistyneimpänä maana. Syrjintäsuojalainsäädäntö tuli voimaan koulutuksessa vuonna 2004, työelämässä 2007 ja palveluissa 2017. Transsukupuoliset henkilöt saivat oikeuden juridisen sukupuolen muuttamiseen vuonna 2008, mutta edellytyksenä on kirurgiset hoidot. Kolmas juridinen sukupuolivaihtoehto otetaan käyttöön vuonna 2020.

Taiwanista tuli Aasian ensimmäinen yhdenvertaisen avioliittolain säätänyt valtio, kun parlamentti 17. toukokuuta 2019 hyväskyi samaa sukupuolta olevien avioliitot. Ensimmäiset samaa sukupuolta olevat parit vihittiin viikkoa myöhemmin, ja ensimmäisen puolen vuoden aikana noin 2 000 samaa sukupuolta olevaa paria on avioitunut. Lakimuutosprosessi käynnistyi, kun perustuslakituomioistuin toukokuussa 2017 määräsi parlamentin kahden vuoden kuluessa muuttamaan syrjiväksi toteamansa vain miehen ja naisen väliset avioliitot sallivan lain.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!