Tunisian presidentinvaalin voitti vanhoillinen Kais Saied - kannattaa samaa sukupuolta olevien välisten suhteiden rangaistavuutta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Vanhoillisena tunnettu Kais Saied voitti sunnuntaina Tunisian presidentinvaalin. Hän kannattaa samaa sukupuolta olevien välisten suhteiden rangaistavuutta.

Homosuhteiden rangaistavuuden lisäksi Saied haluaisi kieltää kaikki naimattomien väliset julkiset hellyydenosoitukset. Saied myös kannattaa kuolemantuomion käyttöönottoa maassa.

Maltillista islamistipuolue Ennahdaa tukeva riippumaton Saied keräsi toisen kierroksen äänistä 77 prosenttia. Saiedin vastaehdokas oli rahanpesu- ja veronkiertosyytösten takia vangittu mediavaikuttja Nabil Karoui. Syyskuussa ensimmäisellä kierroksella ehdokkaita oli kaikkiaan 26.

Kolmen vuoden vankeus uhkana samaa samaa sukupuolta olevien välisistä suhteista

Tunisiassa homoseksuaaliset suhteet ovat lailla kiellettyjä. Vuodelta 1913 peräisin olevan Tunisian rikoslain mukaan sodomiasta voidaan tuomita vankeuteen kolmeksi vuodeksi. Paikalliset hlbti-järjestöt ovat pyrkineet edistämään homosuhteiden dekriminalisointia maassa, jossa asenteet seksuaalivähemmistöjä kohtaan ovat torjuvat.

Tunisian hallinto on yrittänyt seitsemän kertaa saada kiellettyä mm. samaa sukupuolta olevien välisten suhteiden dekriminalisoimista edistävän ryhmän. Oikeus on useita kertoja päättänyt sallia järjestöjen toiminnan, viimeksi keväällä 2019. Vuonna 2011 tapahtuneen vallankumouksen myötä maahan syntyi neljä hlbti-järjestöä ja vuonna 2018 pääkaupunki Tunisissa Mawjoudin (suom. Olemme olemassa) -ryhmä järjesti ensimmäisen hlbti-elokuvafestivaalin. Vähemmistöjen näkyvyyden lisäännyttyä toisaalta viranomaiset ovat kiinnittäneet enemmän huomiota hlbti-vähemmistöihin ja vähemmistöön kuuluvia on pidätetty. Pidätettyjen kohtelu on nöyryttävää. Yleinen asenneilmapiiri myös liittää häpeän leima hlbti-vähemmistöihin.

1 kommenttia

Afrikassa on kyllä Saharan joka puolin zorothealais-abrahamisten uskomusten luomaa helvettiä, luonnonluomasti toisiaan rakastavia ihmisiä kohtaan.