ILGA-Europe: Euroopassa hlbti-vähemmistöihin kohdistuvat vihahyökkäykset lisääntyneet hälyttävästi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Euroopplaisten hlbti-järjestöjen kattojärjestö ILGA-Europe vaatii EU-komissiolta johtajuutta perusoikeuksien suojaajana. Järjestö nostaa esiin viime aikojen tapahtumat Unkarissa, Serbiassa ja Puolassa.

Keskiviikkona julkaistussa tiedotteessa kerrottiin, että Serbian pääkaupungissa Belgradissa jalkapallohuligaanit potkivat ikkunoita ja heittelivät lasipulloja pride-infokeskukseen vain viikkoa sen jälkeen, kun kerrottiin Euro Pride 2022 -tapahtuman järjestämisestä kaupungissa. Kyse oli jo neljännestä hyökkäyksestä vajaan vuoden aikana. Tiedotteessa otettiin esiin myös poliisin toimettomuus niin tapahtuneen ehkäisyssä kuin asian tutkimisessakin. Viranomaisten mukaan tapausta ei tutkita, koska kukaan ei loukkaantunut eikä aineellisia vahinkoja tullut.

Itäisessä Puolassa Lublinissa puolestaan pride-kulkueen vastamielenosoitukseen osallistuneelta kaksikolta puolestaan löytyi kotitekoinen pommi. Heidät pidätettiin ja ovat viranomaisten suojissa. Vastamielenosoittajilla oli myös ilotulitteita ja kaasupanoksia.

Unkarissa paikallinen neonatsiryhmittymä Mi Hazánk Mozgalom (suom. Maamme-liike) keskeytti hlbti-nuorten koulukiusaamista käsittelevän elokuvan kuvaukset. Runsas puolenkymmentä henkilöä tunkeutui kuvauspaikalle kantaen banderolleja, joissa oli tekstinä vaatimus "hlbti-propagandan lopettamisesta". Nämä huutelivat uhkauksia. Paikalle saapunut poliisi puuttui asiaan vasta kun joku kaatoi jukurttipurkin ryhmittymän tuomaan banderolliin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

ILGA-Europe toteaa kyseisissä kolmessa maassa näkyvän merkkejä rajoituksista hlbti-vähemmistöille ja poliittisen hlbti-vastaisen puheen kasvusta. 

Eurooppalaisten hlbti-järjestöjen kattojärjestö ILGA-Europe järjestää 23. vuosikokouksensa lokakuun lopulla Prahassa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!