Puolalaiskaupungissa järjestetyn priden kimppuun yritettiin hyökätä

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 2
Puolan Lublinissa järjestettiin pride 28. syyskuuta (kuva: Wojtek Radwanski / AFP / Lehtikuva)

Itäisessä Puolassa sijaitsevassa Lublinissa lauantaina 28.9. järjestetty pride-kulkue järjestetiin poliisin vahvasti turvaamana.

Nationalististen tunnusten alla toimineet kulkuetta vastustavat pyrkivät estämään kulkueen etenemistä ja he heittelivät kulkuetta esimerkiksi pulloilla ja kananmunilla. Poliisi joutui pitämään kulkueen kimppuun pyrkineitä aisoissa esimerkiksi vesitykkien ja pippurisumutteen avulla.

Lublinin pride-tapahtuman kimppuun yritettiin käydä (kuva: Wojtek Radwanski / AFP / Lehtikuva)

Ennen tapahtumaa 350 000 asukkaan Lublinin kaupunginjohtaja Krzysztof Żuk kielsi kulkueen vetoamalla turvallisuuteen, mutta oikeus kumosi kiellon. 

Puolan vaalivuosi on ryöpsäyttänyt arvoiltaan kahtia jakautuneessa maassa hlbti-keskustelun valloilleen. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen kampanjointi on saanut kaikupohjaa erityisesti Puolan itäisemmissä osissa, joka on muuta maata köyhempää. Jotkin alueet ovat julistautuneet hlbti-ideologiasta vapaiksi alueiksi. Hallitsevan Laki ja Oikeus -puolueen johtoa myöten on esitetty hlbti-kielteisiä kommentteja ja esitetty näiden vähemmistöjen aseman parantamisen heikentävän perheiden asemaa.

Puolassa on kuluvana vuonna järjestetty 25 pride-mielenosoitusta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

Kaksi videota Lublinin pride-paraatista

Kuuden minuutin video, jossa varsinaista paraatia näytetään paremmin puolenvälin jälkeen
https://www.youtube.com/watch?v=qZLhuPcQjxc
Svt, vajaa minuutti
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/vattenkanoner-mot-hogerdemonstranter-under-prideparad-i-lublin
---
Rautaesiripun aikaan 1970-luvulla vietin pari päivää Lublinissa. Kävin myös oppaan kanssa parin kilometrin päässä sijaitsevassa Majdanekin keskitysleirissä (toimi vuosina 1941-44), järkyttävä paikka.
Tietoa saksaksi
https://de.wikipedia.org/wiki/Konzentrations-_und_Vernichtungslager_Lublin-Majdanek
suomeksi
https://fi.wikipedia.org/wiki/Majdanekin_keskitysleiri
Pommihyökkäys estettiin

Lublinin poliisi tiedotti, että se onnistui estämään pommihyökkäyksen Lublinin pridea vastaan. Naimisissa oleva pariskunta (mies ja nainen) oli kyhännyt kotitekoisia pommeja (polttoainekanistereita, joihin oli kiinnitetty ilotulitusraketteja) tarkoituksenaan hyökätä pridea vastaan. Poliisi sai pariskunnan kiinni ennen hyökkäystä. Yleinen syyttäjä sanoo asiantuntijalausuntoihin perustuen, että pommien räjäyttäminen olisi voinut vaatia usean ihmisen hengen. Oikeus tuomitsi pariskunnan aluksi kolmen kuukauden tutkintavankeuteen. Varsinaisessa oikeudenkäynnissä pariskunta voi saada enimmillään 8 vuoden ehdottoman vankeustuomion.

https://twitter.com/notesfrompoland/status/1179320694515089408?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1179320694515089408&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.queer.de%2Fdetail.php%3Farticle_id%3D34636

https://lublin.wyborcza.pl/lublin/7,48724,25258807,marsz-rownosci-w-lublinie-malzenstwo-przynioslo-ladunki-wybuchowe.html?disableRedirects=true